Aurelian Pavelescu: PNTCD va initia demersuri pentru schimbarea formei de guvernamant a Romaniei in monarhie constitutionala!

705

1pntcdLiderul PNTCD Aurelian Pavelescu a declarat ca PNTCD va demara o serie de actiuni prin care sa fie schimbata forma de guvernamant a Romaniei in monarhie constitutionala.

Pavelescu a declarat, in urma sedintei Comitetului National de Conducere al PNTCD, ca vor fi initiate o serie de demersuri pentru a fi declansata o consultare populara in urma careia alegatorii sa se pronunte asupra formei de guvernamant.

El a precizat ca va fi realizata o solicitare oficiala catre comisia de revizuire a Constitutiei pentru a fi modificat articolul 152 din legea fundamentala, privitor la limitele revizuirii, care interzice modificarea formei de guvernamant.

Pavelescu a mai sustinut ca PNTCD va sesiza direct Curtea Constitutionala pentru a emite un punct de vedere asupra articolului 152, care ar intra in contradictie cu alte prevederi ale legii fundamentale care ofera poporului liberatatea de a-si exprima suveranitatea, prevazute la articolul 2 din Constitutie.

Un alt demers vizeaza o sesizare adresata pe aceeasi tema Comisiei de la Venetia, iar alta presedintelui Traian Basescu, care sa sesizeze la randul sau Curtea Constitutionala si sa demareze procedurile pentru declansarea unui referendum privind forma de guvernamant.

Totodata, Aurelian Pavelescu a aratat ca va fi declansata o campanie de strangere a 500.000 de semnaturi care sa permita declansarea unei revizuiri a Constitutiei, astfel incat poporul sa se poata exprima asupra optiunii privind monarhia constitutionala.

Pavelescu a evitat sa se pronunte asupra persoanei care ar putea ocupa tronul Romaniei in cazul instituirii unui regim monarhic constitutional, insa a precizat ca acest lucru ar face obiectul unui alt referendum.

Presedintele Basescu a declarat, marti, ca romanii ar trebui sa poata, prin vot, sa dea un raspuns final privind monarhia, care, potrivit acestuia, are o sustinere de 15%-18%, el mentionand ca posibilitatea ca poporul sa se exprime pe acest subiect ar trebui stabilita la revizuirea Constitutiei.

Intrebat ce crede despre alianta DA, alcatuita din partidele reprezentate de Mihai Razvan Ungureanu si Aurelian Pavelescu, Basescu a spus ca in locul presedintelui PNTCD, el ar lua in mana steagul monarhiei.

„Nu stiu daca e suficient de eficienta. Spre exemplu, eu daca as fi fost in locul domnului presedinte Pavelescu, luam steagul monarhiei in mana. Daca eram in locul lui Pavelescu, presedinte al PNTCD. Pentru ca PNTCD a ramas singurul exponent al monarhismului. Monarhistii nu mai sunt 3% cati erau in vremea raposatului Coposu. Monarhistii eu cred ca sunt 15%-18% in momentul de fata si va pot spune ca am discutat mult cu consilierii, ne-am oprit in legislatie. Eu am avut tentatia sa adaug la a treia intrebare sau a patra. Una era legata de introducerea votului prin corespondenta si a doua daca sunteti de acord cu un regim de monarhie”, a spus presedintele.

El a adaugat ca acest lucru nu a fost posibil pentru ca articolul 148 din Constitutie si articolul 3 din Legea referendumului interzic intrebari legate de schimbarea regimului constitutional.

„Dar ca om politic eu am o curiozitate. Si va trebui sa gasim formula sa stim si altfel decat prin sondaje. Cat de prizata ar mai fi monarhia in Romania in momentul de fata? Deci o repet, sunt republican, parerile mi le cam stiti despre Casa Regala a Romaniei, dar cred ca romanii ar trebui sa aiba un raspuns definitiv dupa ce abdicarea regelui s-a produs in conditiile in care s-a produs, sa aiba un raspuns definitiv prin propriul lor vot, si nu prin sondaje, daca vor monarhie sau republica”, a spus seful statului.

Sursa: mediafax.ro

Traian Basescu

ABONEAZA-TE LA NEWTV! Corect, Independent, Curajos