Avancronica vizitei delegatiei FMI: Repetenti la restructurarea companiilor de stat si mici progrese la incasari bugetare

606

Fondul Monetar International (FMI) va incepe a sasea misiune de evaluare pentru acordul preventiv cu Romania, iar primele discutii vor avea loc la Banca Nationala a Romaniei (BNR).

Noul sef al Misiunii FMI, olandezul Erik Jan de Vrijer, va sosi in Romania miercuri, aceasta fiind prima sa prima misiune oficiala la Bucuresti in calitate de negociator sef al institutiei financiare internationale.

Noua runda de discutii cu FMI are loc in contextul evolutiilor pozitive in ceea ce priveste bugetul general consolidat al statului, executia bugetara pe primele sase luni incadrandu-se in parametrii conveniti cu Fondul in ceea ce priveste deficitul, incasarile, dar si factura salariala pentru angajatii din sectorul public.

Executia bugetului general consolidat pe primele sase luni s-a incheiat cu un deficit de 6,789 miliarde lei, respectiv 1,12% din Produsul Intern Brut (PIB), fiind sub plafonul de 7 miliarde lei stabilit cu FMI ca si criteriu de performanta in acord pentru finalul lunii iunie 2012. Pentru septembrie 2012 plafonul de deficit bugetar este de 9,7 miliarde lei.

Pana la finalul anului, cheltuielile de personal in bugetul statului trebuie sa se incadreze in tinta de 6,7% din PIB, iar in 2013 pot urca la 7,1% din PIB, ceea ce inseamna ca este prevazut spatiul bugetar si pentru a doua recuperare de 8% pentru salariile angajatilor din sectorul public.

 

ABONEAZA-TE LA NEWTV! Corect, Independent, Curajos