Avocatul coalitiei penalilor, Tudorel Toader, ignora CSM si trimite presedintelui Iohannis propunerea de numire la sefia DNA a Adinei Florea!

231

Ministru justitiei, Tudorel Toader, a trimis luni presedintelui Klaus Iohannis propunerea de numire a Adinei Florea in functia de procuror-sef al DNA. ”Astazi am transmis catre Presedintele Romaniei urmatoarele propuneri de numire in functii de conducere:

Adina Florea – procuror sef DNA;

Elena Georgiana Hosu – procuror sef adjunct DIICOT;

Florena-Esther Sterschi- procuror sef la Sectia de resurse umane si documentare din cadrul PICCJ !” – a anuntat ministrul Justitiei Tudorel Toader.

Sectia pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii a avizat negativ propunerea de numire a Adinei Florea la conducerea DNA.

Tudorel Toader a anuntat in repetate randuri ca va inainta presedintelui propunerea de numire a Adinei Florea la DNA, indiferent de avizul CSM, care este consultativ.

“Astept sa vad considerentele avizului, pentru ca avizul este consultativ iar considerentele vin sa aduca argumente decidentului. Vedem considerentele si vedem ce vom face mai departe” a afirmat ministrul Justitiei, potrivit News.ro.

CSM – aviz negativ pentru Adina Florea

In sedinta Sectiei pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii, procurorul Adina Florea a criticat activitatea DNA, vorbind despre numarul mare de dosare nesolutionate si despre faptul ca directia s-a axat mai mult pe solutionarea celor care au ca obiect abuzul in serviciu, in loc sa se ocupe de cele deschise pe infractiuni de coruptie la nivel inalt.

Vicepresedintele CSM, Codrut Olaru, i-a atras atentia Adinei Florea ca a incercat, prin proiectul sau de management, mai mult sa contraargumenteze masurile luate de Laura Codruta Kovesi atunci cand era procuror-sef al DNA si ca i se pare nedrept ca nu a prezentat nimic pozitiv despre directie.

“Perceptia mea a fost aceea ca DNA si-a desfasurat activitatea intr-un mod ermetic, fara colaborare cu celelalte institutii de Parchet. (…) O alta vulnerabilitate pe care am descoperit-o se refera la pasivitatea la semnalele publice legate de incalcarea legii de catre procurori. Nu a fost o intentie de verificare profesionala a lor. Consider ca activitatea profesionala a procurorilor trebuie sa fie o activitate discreta, caracterizata prin confidentialitatea actelor de urmarire penala, legalitatea acestora, nu prin transformarea anumitor persoane in vedete in spatiul public”, a declarat Adina Florea in fata membrilor CSM.

Ea a criticat si lipsa de asumare a responsabilitatii de catre procurorul-sef in situatii in care se impunea acest lucru, precum si modul deficitar de solutionare a situatiilor de criza, prioritizarea dosarelor si comunicarea deficitara.

“Am avut aceasta experienta a comunicarii deficitare. De fapt, pot spune ca nu a existat aceasta comunicare”, a spus Florea.

Procurorul a propus o evaluare amanuntita a DNA, pe toate palierele, vorbind despre numarul mare de dosare inregistrate la Directie, dar nesolutionate inca, precum si despre competenta DNA si despre faptul ca procurorii Directiei se ocupa mai mult de dosare care au ca obiect abuzul in serviciu, desi ar trebui sa se ocupe de coruptia la nivel inalt.

“Din datele statistice pe care le-am analizat, activitatea DNA s-a axat mai mult pe solutionarea dosarelor cu abuz in serviciu. Nu cred ca acesta este obiectul DNA, ci acela de a cerceta si a pune pe masa judecatorilor infractiunile de coruptie la nivel inalt. Am auzit in spatiul public ideea ca atata timp cat nu am putut dovedi infractiunile de coruptie, am recurs la solutionarea celor de abuz in serviciu. Nu cred ca acesta e rolul DNA, de a cerceta infractiuni facile. Rolul DNA este acela de a cerceta, de a analiza, de a gasi acele infractiuni de coruptie savarsite prin cele mai complicate metode infractionale. Infractiunile facile intra in competenta parchetelor de pe langa tribunale si judectatorii”, a explicat Adina Florea.

Vicepresedintele CSM, Codrut Olaru, i-a atras atentia ca a incercat mai mult sa contraargumenteze masurile luate de Laura Codruta Kovesi atunci cand aceata s-a aflat la conducerea DNA si i se pare nedrept ca nu a avut de spus nimic pozitiv despre activitatea directiei.

“Proiectul dumneavoastra a fost mai mult negativ, ati incercat sa contraargumentati masurile luate de Laura Codruta Kovesi. Mi se pare nedrept ca nu aveti niciun lucru pozitiv”, a spus Olaru.

Cine este Adina Florea

Adina Florea a fost propusa in 6 septembrie de ministrul Justitiei pentru postul de procuror-sef al Directiei Nationale Anticoruptie (DNA), vacant din 9 iulie, dupa ce presedintele Klaus Iohannis a semnat decretul de revocare a Laurei Codruta Kovesi.

Adina Florea este procuror la Parchetul Tribunalului Constanta. Timp de mai multi ani, Adina Florea a condus Parchetul Tribunalului Constanta, ulterior ocupand si functia de procuror general adjunct al institutiei.

Adina Florea spune in proiectul de management cu care a candidat pentru aceasta functie, alaturi de alti cinci procurori, ca un bilant necosmetizat al activitatii DNA pune in lumina destule, daca nu prea multe, abateri de la rigorile statului de drept. Ea enumara, intre “disfunctiile esentiale”, plasarea DNA in afara legii prin activitati de investigare care au depasit limitele de competenta prevazute de Constitutie si de legile organice, diminuarea increderii publice in DNA prin activitati explicite de incalcare a principiilor care guverneaza exercitarea functiei de procuror-sef sau respect institutional intentionat diminuat fata de alte institutii si/sau autoritati publice, cooperare loiala deficitara si obligatia de rezerva eludata.

Adina Florea invoca in proiectul de management si pasivitatea fostului procuoror-sef al DNA in fata unor semnale publice repetate de incalcare a legii de catre unii procurori din DNA si lipsa de preocupare pentru a verifica activitatea profesionala si conduita anumitor procurori vedeta si chiar promovarea acestora ca fiind exemple de conduita si probitate profesionala.

De asemenea, Adina Florea enumera in proiectul de management si lipsa de asumare a responsabilitatilor profesionale de catre procurorul sef al DNA in situatii in care o asemenea asumare se impunea ca urmare a stabilirii, prin hotarari judecatoresti definitive, a caracterului deficitar si/sau nelegal, a activitatilor procesual penale derulate de procurorii din cadrul Directiei, numarul in crestere al solutiilor de achitare definitiva dispuse de instantele de judecata, modul deficitar de solutionare a situatiilor de criza care au umbrit activitatea DNA, indicii de atragere a competentei altor unitati de parchet, cu incalcarea normelor de competenta legala, semnale publice privind practici de “prioritizare” a anchetelor penale fara niciun fundament legal, cu riscul crearii perceptiei sau chiar existenta unor “vendete” si prin denaturarea sensului real al sintagmei ”… exercitandu-si atributiile numai in temeiul legii si pentru asigurarea respectarii acesteia”.

Multe dintre aceste “vulnerabilitati si disfunctii” enumerate de Adina Florea se regasesc intre criticile pe care ministrul Justitiei i le aducea Laurei Kovesi. De altfel, prima “lucrare” din bibliografia indicata de Adina Florea este raportul lui Tudorel Toader vizand actitatea fostului procuror-sef al DNA.