Balcerowicz: Votul contra politicienilor Moș Crăciun, cea mai bună apărare împotriva crize fiscale

324

”Pe partea fiscală, când putem fi siguri că nu o sa mai existe o criză fiscală? Cum putem face asta? Întâi ne trebuie limitări fiscale pentru a limita spaţiul de manevră al acestor politicieni Moş Crăciun, unele ţări au introdus asta, România a introdus şi altfel de reglementări. În Polonia, în 1997, am introdus o prevedere foarte importantă în Constituţia noastră cum că datoria publică nu trebuie să depăşească 60% din PIB şi asta ne-a ajutat foarte mult să evităm o criză precum în Grecia. Cea mai importantă apărare în faţa unei crize fiscale este o parte tot mai mare a votanţilor care nu mai cred în Moş Crăciunii din politică şi care vor vota contra politicienilor care fac promisiuni populiste. Vă trebuie o societate civilă puternică”, a declarat Leszek Balcerowicz în cadrul conferinței intitulate „Euro – probleme și soluții”.

De asemenea, el a spus că există conglomerate financiare de o dimensiune uriaşă care sunt prea mari şi prea complexe, iar acestea sunt rezultatul piețelor distorsionate.

”De ce sunt atât de uriaşe? Pentru că în trecut guvernele şi băncile centrale au urmat politica ‘too big to fail’ pentru a da faliment. Deci, ori de câte ori o mare instituţie avea probleme era salvată. Pieţele financiare, creditorii, au ajuns la concluzia că nu e riscant să dai cu împrumut acestor instituţii mari şi de aceea ele au devenit şi mai mari în timp.  Deci, marile conglomerate financiare nu sunt un produs pur al pieţelor. Mai degrabă sunt un produs al pieţelor distorsionate, pieţelor distorsionate de politici proaste”, a mai declarat Leszek Balcerowicz.

Leszek Balcerowicz, autorul reformei economiei poloneze post-comuniste, a dialogat cu Valentin Lazea, economist-șef al BNR, despre viitorul economic al României și al Poloniei, despre criza financiară și despre moneda europeană. Evenimentul a fost pregătit de Banca Națională a României, Filarmonica „George Enescu” și Institutul Polonez din București.

ABONEAZA-TE LA NEWTV! Corect, Independent, Curajos