Curtea de Apel din Italia, a pronuntat o condamnare de 18 ani de inchisoare pentru miliardarul elvetian Stephan Schmidheiny, apropiat al lui Ceausescu. El a fost acuzat de moartea a 3.000 de persoane intr-un caz de contaminare cu azbest. Militantii anti azbest considera ca aceasta condamnare este un precedent pentru toata lumea civilizata.
Instanta de judecata a crescut pedeapsa lui Schmidheiny de la 16 la 18 ani de inchisoare si plata a zeci de milioane de euro atat pentru victime cat si pentru urmasii acestora. Ecologistii au salutat imediat verdictul ca un reper important in lupta impotriva folosirii azbestului, care este acum interzis de Uniunea Europeana, dar este inca utilizat pe scara larga in tarile in curs de dezvoltare.
Bruno Pesce, seful Asociatiei de protectie impotriva victimelor contaminate cu azbest, care a fost prezent la sedinta, a declarat ca sentinta a fost „un bun precedent”.
Vorbind la canal de stiri Sky Tg 24, un alt militant Nicola Pondrano, a declarat managementul companiei a fost „nu numai iresponsabil, ci chiar penal pentru ca nu au dat lucratorilor informatii de baza, cum ar fi faptul ca azbestul este cancerigen”.
Fabricile Eternit a provocat „un adevarat masacru” in orasele in care au activat, noteaza Pondrano.
El a spus ca spera ca miliardarul va incepe plata de compensatiilor „incepand de maine”, si a sustinut ca statul italian ar putea incepe plata compensatiilor in cazul in care miliardarul va refuza sa plateasca.
Magnatul este fostul proprietar al companiei italiene Eternit, care a produs materiale de constructii ce contineau azbest, in anii 1970 si 1980, si a fost acuzat in instanta in urma numeroaselor plangeri facute de catre catre fostii angajati. Mentionate de catre revista Forbes ca fiind „Bill Gates a Elvetia” pentru atitudinea sa filantropica, Schmidheiny a fost gasit vinovat de catre Curtea de Apel din Italia de catastrofa ecologica permanenta.
Pe langa Nicolae Ceausescu, Stephan Schmidheiny era bun prieten si cu James Wolfensohn fost presedinte al Bancii Mondiale.
Procurorul Raffaele Guariniello a declarat ca verdictul a fost dat pentru toata lumea din Italia care a avut de suferit direct sau indirect. Nimeni nu poate lua dreptul de a visa ca dreptatea in justitie poate si trebuie sa fie facuta, a declarat Guariniello.
Acuzatiile impotriva baronului belgian Jean-Louis Marie Ghislain de Cartier de Marchienne, un alt actionar Eternit, au fost retrase deoarece acesta a decedat anul trecut la varsta de 92 de ani.
Orasul Casale Monferrato, unul dintre cele mai afectate orase de contaminarea cu azbest, a primit 30,9 milioane de euro in despagubiri, in timp ce regiunea Piemont, unde se afla cea mai mare fabrica Eternit, a primit 20 de milioane de euro. Victimele au primit in medie cate 30 de mii de euro pentru fiecare caz.
Rudele victimelor s-au adunat in curtea fluturand pancarte galbene pe care scria „Justitie pentru Eternit Massacre”, iar unii au izbucnit in lacrimi cand verdictul a fost citit. Primarul din Casale Monferrato, Giorgio Demezzi, a spus ca este „multumit de compensatii” si a mentionat ca banii vor merge spre curatarea siturilor contaminate din oras. Avocatii lui Schmidheiny au sustinut ca el nu a avut o responsabilitate directa in managementul de Eternit Italia.
Eternit a dat faliment cu sase ani inainte ca azbestul sa fie interzis in Italia. Primul proces a inceput in 2009, dupa o ancheta de cinci ani si este cel mai mare de acest gen impotriva unei companii multinationale acuzate de contaminare cu azbest si provocarea de decese in masa.
Azbestul este un material cancerigen care a fost interzis in Europa in 2005, este inca folosit pe scara larga in tarile in curs de dezvoltare si utilizat in principal la izolarea cladirilor si protectia impotriva incendiilor. Inhalarea de fibre de azbest provoca inflamatii pulmonare si cancer. Simptomele pot dura pana la 20 de ani perioada in care bolnavii de cancer trec prin momente cumplite.
Sursa: EcoNews