Basescu: Accesul in Schengen, suspendat din cauza evolutiilor interne din ultima perioada din Romania

630

Presedintele Traian Basescu a declarat, intr-o conferinta de presa, ca accesul Romaniei in Schengen este suspendat din cauza evolutiilor interne din Romania.

„De asemenea, un subiect discutat a fost legat de sprijinul pe care Lituania l-a dat constant Romaniei in ceea ce priveste accesul in Schengen – acces care, pentru moment, este oarecum suspendat datorita evolutiilor interne din Romania – urmand ca in perioada viitoare sa vedem care este drumul de urmat pentru scurtarea perioadei pana cand Romania va deveni membra a Spatiului Schengen”, a spus Basescu.

Consiliul JAI, programat pentru 19-20 septembrie, care trebuia sa ia o decizie privind aderarea Romaniei si Bulgariei la spatiul Schengen a fost anulat.

Presedintia cipriota a Consiliului Uniunii Europene a anulat reuniunea din 19-20 septembrie a Consiliului JAI din lipsa de „subiecte substantiale”, insa aderarea Romaniei si Bulgariei la Schengen va fi pe agenda reuniunii JAI din 25-26 octombrie.

„Deoarece nu am avut subiecte care sa duca discutii substantiale, am decis, ca Presedintie in exercitiu, sa anulam reuniunea din septembrie a Consiliului JAI. Nu e normal sa tinem o reuniune de Consiliu doar pentru ca era in calendarul nostru”, a declarat marti, Nikos Christodoulides, purtator de cuvant al Presedintiei cipriote a UE.

El a adaugat ca subiectul aderarii Romaniei si Bulgariei la Schengen se va afla pe agenda Consiliului JAI programat pentru luna octombrie, iar pana la urmatoarea reuniune „mai multe dosare importante vor fi pregatite pentru discutii substantiale si luarea de decizii”.

 

ABONEAZA-TE LA NEWTV! Corect, Independent, Curajos