Basescu despre moartea lui Sergiu Nicolaescu: Va ramane vesnic in sufletele noastre, cu filmele sale cu tot

357

sergiu-nicolaescuPresedintele Traian Basescu a transmis, joi, un mesaj de condoleante la incetarea din viata a lui Sergiu Nicolaescu, aratand ca „maestrul a fost nu doar un mare regizor, scenarist si actor, ci si un creator de scoala pentru ceea ce astazi numim, cu atat de multa mandrie, cinematografia romaneasca”.

„Am aflat astazi, cu profunda tristete, vestea trecerii la cele vesnice a regizorului Sergiu Nicolaescu. Maestrul a fost nu doar un mare regizor, scenarist si actor, ci si un creator de scoala pentru ceea ce astazi numim, cu atat de multa mandrie, cinematografia romaneasca. Ne despartim cu durere de o personalitate remarcabila a filmului romanesc. De-a lungul intregii sale cariere, maestrul Sergiu Nicolaescu a dat dovada de un talent exceptional, pe care a stiut sa-l cultive prin munca si daruire, prin entuziasm si vitalitate, trasaturi care aveau sa se regaseasca in toate creatiile sale cinematografice. Filmele sale fac parte nu numai din cultura romaneasca, ci au fost inscrise demult in istoria cinematografiei mondiale”, se arata in mesajul de condoleante transmis de seful statului.

„Cu siguranta, maestrul Sergiu Nicolaescu va ramane vesnic in sufletele noastre, ale celor care l-am indragit si care l-am pretuit, asa cum astazi cu totii purtam filmele sale in amintirea noastra. Doresc sa adresez sincere condoleante familiei indurerate si tuturor apropiatilor. Dumnezeu sa-l odihneasca!”, adauga Traian Basescu.

Sergiu Nicolaescu a decedat, joi, la ora 8.20, in urma complicatiilor cardiace si pulmonare severe, care nu au raspuns la tratamentul intensiv aplicat, a anuntat Spitalul Elias, unde regizorul era internat din 26 decembrie 2012 si recent fusese operat de peritonita.

Cu o saptamana inainte de internare, Nicolaescu cazuse in timp ce se indrepta spre garajul sau, el suferind un traumatism toracic, respectiv i s-au fisurat cateva coaste.
In 12 decembrie 2012, senatorul PSD Sergiu Nicolaescu le adresa multumiri colegilor din Senat pentru perioada petrecuta impreuna, precizand ca nu a mai candidat pentru un nou mandat deoarece mai are putini ani de trait pe care vrea sa-i termine in profesia sa.

„Vreau sa va multumesc pentru acesti patru ani minunati pe care i-am petrecut impreuna, in care dumneavoastra mi-ati daruit stima si consideratie, simtaminte pe care si eu vi le datorez. Mai am putini ani de trait si mi-am dorit sa-i termin in profesia mea, pentru acest lucru nu am participat la alegeri. Vreau sa va spun un sincer «La revedere!» si vreau sa va spun in acelasi timp «La multi ani!» si sarbatori fericite”, spunea Nicolaescu de la tribuna Senatului, in ultima sedinta a actualei legislaturi, fiind aplaudat de cei prezenti.

Filmografia lui Sergiu Nicolaescu – regizor, actor de film, scenarist si producator de film – cuprinde peste 50 de lungmetraje, dintre care cele mai cunoscute sunt „Atunci i-am condamnat pe toti la moarte” (1971), „Cu mainile curate” (1972), „Osanda” (1976), „Ultima noapte de dragoste”, „Nea Marin miliardar” (1979), „Ciuleandra” (1985), „Mircea” (1989), „Coroana de foc” (1990), „Triunghiul mortii” (1999), „Orient Express” (2004), „15” (2005), „Supravietuitorul” (2008).

ABONEAZA-TE LA NEWTV! Corect, Independent, Curajos