Basescu: Ponta minte sau e profund incompetent! OUG e in vigoare!

542

1aaaaTraian Basescu a declarat ca OUG privind certificatele verzi este in vigoare, si ca Victor Ponta minte sau e profund incompetent.

DECLARATIILE PRESEDINTELUI:

DESPRE OUG DE REDUCERE A CERTIFICATELOR VERZI SI VICTOR PONTA

– Inteleg ca premierul a mai lansat o trasnaie, ca presedintele blocheaza ordonante de urgenta. Din obiceiul prost de a minti sau din incompetenta spune ca ar fi blocata OUG 57 de reducere a certificatelor verzi, dansul i-a spus lege, dar nici el nu stie ce a dat. As vrea sa v-o arat, poate o vede si premierul

– Acest document se numeste OUG 57/2013 privind modificarea legii 220/2008. Legea 220 dadea un numar de certificate pentru a stimula investittile in energie regenerabila. Pe buna dreptate, guvernul a considerat ca numarul de certificate acordate e mare, mai ales pentru perioada actuala, si a emis aceasta OUG 57 care este in vigoare. Ceea ce spune premierul ca e blocata e ori minciuna ori proba incompetentei, ori ambele

– OUG a produs efecte si orice ziarist stie ca presedintele nu poate bloca o OUG, ci doar Avocatul Poporului

– Ce ma intereseaza este sa va arat ca acest om minte sau e profund incompetent. OUG e in vigoare, asa cum a fost semnata de premierul Victor Viorel Ponta

– Ce ma intriga este ca nu s-a gasit niciun consilier sa ii spuna: „Alo, Victoras, vezi ca ordonanta e in vigoare”

– Dupa ce am trimis legea de aprobare a OUG in Parlament, inapoi, a inceput si guvernul procesul de a intra in contact cu CE.
Procesul a fost finalizat in 24 februarie. Nimeni nu a atins OUG, faptul ca s-a terminat procesul de negociere cu CE asupra schemei de reducere a numarului de certificate nu mai pune nicio piedica, nici macar legii

– Pe mine ma intereseaza ca la Curtea Constitutionala sa se constate, poate trece si guvernul la respectarea Tratatului de aderare, ca guvernul trebuia sa notifice CE

– Acum, spre marea satisfactie a premierului, ordonanta de urgenta e in vigoare, asa cum a adoptat-o dansul, nu cu modificarile din Parlament, in care au fost plasate niste chestiuni de ingrosare a birocratiei

– Ordonanta, de la emitere, e in vigoare, reducerea pretului la energie s-a facut prin doua modalitati: reducerea numarului de certificate si scaderea nevoii de energie pe piata

– Am sa va exemplific, poate isi da seama si Victor Viorel Ponta ca i-a scazut pretul la energie si el nu s-a prins, il ajutam onest sa inteleaga ce se intampla in economie. 12 martie 2012 – pretul energiei pe OPCOM, pe piata libera, era 232 lei pe kw/h. Pe 12 martie 2013, pretul energiei era 183,96 lei kw/h, o scadere cu circa 50 de lei a pretului. Pretul de ieri, 116,05 lei mw/h, o scadere medie de aproape 70 de lei. Deci scade pretul si premierul nu se prinde.

DESPRE CRIZA DIN UCRAINA

– Azi imi propusesem sa citesc o declaratie cu privire la Ucraina, care reia mai multe din tezele sustinute de la declansarea agresiunii, dar care mai aduce si in atentia politicienilor romani si a colegilor mei sefi de stat si de guvern din UE si NATO cu privire la pozitii avute de Romania si care acum se demonstreaza a fi fost corecte.

– Romania sustine fara rezerve independenta, integritatea si suveranitatea Ucrainei si recunoaste noile autoritati drept legitime. Orice prezenta a trupelor Rusiei pe teritoriul Ucrainei este o agresiune, fara acordul Ucrainei.

– Apreciem conduita trupelor ucrainene, care nu au raspuns provocarilor. Consideram ilegitima initiativa Parlamentului din Crimeea de a adopta o declaratie de independenta in perspectiva referendumului din 16 martie.

– Romania se va alatura demersurilor euro-atlantice in vederea restabilirii ordinii de drept. Consiliul European a adoptat o abordare etapizata a sanctiunilor fata de Rusia.

– Efectul decisiv pentru trecerea la a doua etapa, precum interdictii de calatorie, inghetari de active, il constituie modul in care Rusia se va conforma apeului UE de a negocia rapid cu Kievul. E imperativ ca Moscova sa recunooasca noile autoritati ca unic interlocutor.
Etapa cea mai severa prevede masuri cu implicatii vaste pentru relatiile dintr-o gama larga de domenii economice, financiare, vanzarea de energie, comert, export de armament.

– Romania va continua sa sprijine toate actiunile autoritatilor de la Chisinau in aderarea la UE. Aceasta e declaratia oficiala a statului roman si va dau cateva explicatii.

– Ne aflam in fata unui precedent, nu as spune identic, dar autoritatile locale din Crimeea se cramponeaza de el in votul cu privire la independenta. E  vorba de Kosovo. De aceea, poate si premierul intelege ca nu mai trebuie dat semnalul „Lasati sa plece presedintele, ca recunosc eu Kosovo imediat”. E o proba de slugarnicie care nu isi are locul cand privim la interesul national.

 – Pentru Romania nu exista riscul unui conflict cu Federatia Rusa, cel putin nu in conjuctura actuala. Romania nu e o tara pregatita de razboi. Suntem stat suveran, suntem membri UE, NATO, nu va ganditi ca vom imparti arme populatiei

DESPRE PRESEDINTELE PARTIDULUI JOBBIK SI O CONVOCARE A CSAT

– Nu avem urgente, va fi sedinta la termen. Si in perioada asta deliberat am preferat consultari cu structurile de informatii si nu convocarea, pentru a nu da senzatia ca Romania e intr-o situatie de pericol, pentru ca nu este.

– Stiu ca a venit o informare, voi analiza. Eu vizez un spectru mai larg de activitati extremiste pe teritoriul Romaniei. Fie ca vorbim de Jobbik, o sa-i spun corect, ca ieri i-am spus gresit.

Sursa: mediafax.ro

ABONEAZA-TE LA NEWTV! Corect, Independent, Curajos