Coalitia penalilor s-a batut cu pumnul in piept si a vorbit aproape non stop la televiziunile aservite despre legea pensiilor si cum aceasta lege o sa le aduca bunastarea milioanelor de romani, iar cand a fost vorba sa o voteze au dat bir cu fugitii. Culmea tupeului Viorica Dancila a dat vina pe opozitie.

Legea privind sistemul public de pensii a fost respinsa miercuri in Senat, in ciuda faptului ca PSD si ALDE au majoritate. Au fost 65 de voturi „pentru”, iar 22 de senatori s-au abtinut. Pentru adoptarea ei era nevoie de minimum 69 de voturi, adica exact numarul de senatori pe care il are grupul PSD. Grupul ALDE are 12 senatori. Legea pensiilor era anuntata drept una dintre prioritatile asumate de PSD. Premierul Viorica Dancila a spus ca va verifica de ce au lipsit senatorii PSD de la vot.

Legea pensiilor nu a intrunit, miercuri in plenul Senatului, numarul necesar de voturi pentru a trece. Legea a fost reexaminata ca urmare a deciziei de neconstitutionalitate a CCR.

Potrivit site-ul Senatului, in plen au fost prezenti 87 de senatori, dintre care 65 au votat „pentru”, iar 22 s-au abtinut.

In favoarea proiectului de lege privind sistemul public de pensii au votat 52 de senatori PSD (din totalul de 69), 5 senatori ALDE (din totalul de 12) un senator neafliliat si 7 senatori UDMR. Senatorii PNL si USR, dar si trei neafiliati s-au abtinut.

Pentru adoptarea proiectului era de ajuns votul tuturor senatorilor PSD, care singuri asigura majoritatea in Senat, la care se adauga cei 12 senatori ALDE.

Intrebata despre respingerea legii pensiilor, premierul Viorica Dancila a dat vina pe opozitie ca a votat impotriva (desi PNL s-a abtinut): „Asta arata modul in care abordeaza legea pensiilor opozitia, una declara, acuza guvernul fata de nivelul de trai, dar azi au votat impotriva legii. Acest dublu standard nu este acceptat de pensionari: Vom trece legea in Camera Deputatilor”.

La insistentele jurnalistilor, ca legea a picat desi voturile PSD-ALDE ar fi fost mai mult decat suficiente, Viorica Dancila a spus ca o sa verifice de ce au lipsit senatorii PSD de la vot (au fost doar 52 de voturi).

„O sa discut cu ei sa vad de ce au lipsit de la Senat. Poate au lipsit justificat, sa-i vedem intai pe cei care au votat impotriva. Eu cred ca de la acest punct trebuie sa plecam. Ne-am tinut intotdeauna promisiunile fata de pensionari. Daca nu am putut prin lege, am dat ordonanta de urgenta. Pensionarii, la 1 septembrie, vor avea majorarea punctului de pensii si vom trece legea pensiilor de Camera Deputatilor”, a mai declarat Viorica Dancila.

Senatul este prima camera sesizata, urmand ca legea sa fie repusa la vot in toamna acestui an la Camera Deputatilor.

„Noi mergem mai departe si ii asigur pe romani ca noi la Camera vom adopta aceasta lege. in comisii vom corela toate prevederile, iar daca sunt colegi din opozitie care doresc sa vina cu propuneri sunt bine venite. Noi ne dorim sa obtinem consens politic pe aceasta lege.

Vom avea majoritate la Camera Deputatilor, asta veti vedea. Ne vom mobiliza, asa cum am facut-o si pana acum si veti vedea ca o vom adopta, acum ramane de vazut daca va fi si promulgata.

Punctul de pensie va creste de la 1 septembrie 2019. Noi am prevazut ca vom avea piedici si de aceea am trecut si in OUG 114 cresterea punctului, chiar daca prima data era trecut si in Legea pensiilor”, a spus la randul sau Marius Budai, ministrul Muncii.