Borfasii din PSD-ALDE vor sa ne scoata din UE! Iohannis il cheama de urgenta pe Melescanu sa explice…

375

Presedintele Klaus Iohannis a declarata ca il va convoca pe ministrul Afacerilor Externe de urgenta sa explice de ce Romania se afla printre statele europene care au blocat planurile de adoptare a unei declaratii comune a Uniunii Europene prin care se condamna mutarea Ambasadei SUA de la Tel Aviv la Ierusalim. MAE sustine ca textul propus era ”lipsit de echilibru”.

Redam integral comunicatul MAE:

”Tinand cont de contextul regional deosebit de complicat si in urma unei analize complexe a textului propus aprobarii statelor membre de catre Serviciul European de Actiune Externa, la nivelul MAE s-a considerat ca textul este unul lipsit de echilibru, prin punerea accentului pe un singur element, respectiv mutarea reprezentantelor diplomatice europene in Israel la Ierusalim. Mentionam, de asemenea, ca pozitii similare au fost adoptate si de alte state membre UE, Ungaria si Cehia. In urma procesului de analiza desfasurat la nivelul SEAE, s-a convenit transmiterea unei declaratii in numele Inaltului Reprezentant Federica Mogherini”.
Romania, Cehia si Ungaria au blocat planurile de adoptare a unei declaratii comune a Uniunii Europene prin care se condamna mutarea Ambasadei SUA de la Tel Aviv la Ierusalim, potrivit postului israelian Channel Ten, care citeaza surse diplomatice, informeaza site-ului cotidianului Times of Israel, citat de Mediafax.

Diplomati europeni si oficiali israelieni au afirmat ca declaratia comuna, elaborata la initiativa Frantei, ar fi urmat sa prezinte un front unit european impotriva actiunii Washingtonului.

Potrivit televiziunii, declaratia comuna ar fi subliniat ca Ierusalim ar trebui sa fie capitala a doua state – Israel si Palestina, statutul orasului ar trebui rezolvat doar in urma negocierilor de pace, iar tarile UE nu vor urma exemplul SUA privind mutarea ambasadei la Ierusalim.

Presedintele Klaus Iohannis a lansat sambata un atac extrem de dur la adresa guvernarii PSD, spunand ca in privinta politicii externe guverneaza dupa ureche si risca sa duca Romania la marginea Europei. El a precizat ca-l va chema pe ministrul Afacerilor Externe sa-i explice decizia de a bloca documentul UE privind ambasada din Israel.

Reactia lui Klaus Iohannis: „O sa-l chem pe Melescanu sa explice”

”Iata un nou exemplu cum PSD-ul guverneaza foarte prost. Ei s-au folosit, acesti pesedisti s-au folosit de lipsa unei claritati in legislatia in vigoare si au blocat un document la nivel european fara sa se consulte. Este a doua oara cand incearca sa faca politica externa dupa ureche si iese foarte prost”, a spus Iohannis.

Iohannis a mai spus ca prin blocarea unei declaratii a UE ”Romania este readusa in margina Europei impreuna cu tari care sunt de esenta mai degreaba eurosceptica”.

”Vreau sa le reamintesc acestor pesedisti ca romanii sunt pro-europeni. Aceste masuri care vin pe o guvernare contraperformanta risca realmente sa ne scoata din Europa. Asa ceva nu se poate, nu este admisibil ca PSD-ul, printr-o guvernare dupa ureche, sa ia din ce in ce mai des anumite decizii care sunt convins ca sunt dictate de la nivelul partidului si sa ne aduca la marginea Europei” a insistat el. Presedintele a acuzat populismul actualei guvernari.

”Am impresia ca ne afundam intr-o gaura de diletantism, populism si antieuropenism din care o sa iesim din ce in ce mai greu”, a mai spus el. Seful statului a precizat ca il va chema pe ministrul afacerilor Externe, Teodor Melescanu, sa dea explicatii legate de pozitia Romaniei in ceea ce priveste declaratia UE de condamnare a mutarii ambasadei SUA de la Tel Aviv la Ierusalim.

Referitor la ambasada Romaniei din Israel, presedintele a subliniat ca nu s-a facut niciun pas in aceasta directie: ”Ambasada nu poate fi mutata fara acordul meu. Punct”,

ABONEAZA-TE LA NEWTV! Corect, Independent, Curajos