Mai mult

  Bravii jandarmi care au macelarit romanii in Piata Victoriei ne fac „cinste” si peste hotare! 16 jandarmi romani, prinsi cu contrabanda cu tigari si alcool in Kosovo!

  9,524FaniÎmi place

  Imaginile cu jandarmii romani care ataca violent protestarii din Piata Victoriei au facut inconjurul lumii, iar ca sa fie tabloul complet o parte dintre acestia si-au aratat caracterul si cinstea si peste hotare. Astfel, 16 jandarmi romani au fost prinsi prin cu contrabanda cu tigari si alcool in Kosovo.

  In incercarea de a-si spori credibilitatea, misiunea UE de justitie si politie din Kosovo a declansat dosare legate de cazuri de coruptie la nivel inalt impotriva oficialilor locali si a concediat 16 jandarmi care au fost prinsi prin contrabanda cu tigari si alcool peste granita.

  „Principiul nostru principal este ca nimeni nu este mai presus de lege si vom continua sa aplicam acest lucru”, a declarat seful misiunii Eulex, Yves de Kermabon, in cadrul unei audieri joi (3 iunie).

  El a subliniat importanta anchetelor efectuate de procurorii Eulex la 26 aprilie la sediul ministerului transporturilor din Pristina, ministrul insusi fiind suspectat de spalare de bani, abuz de functii publice si coruptie.

  Misiunea de politie si justitie formata din 2.800 de persoane, desfasurata de UE dupa ce Kosovo si-a declarat independenta in 2008, a fost criticata in trecut pentru ca nu a aratat suficienta forta impotriva oficialilor corupti si a crimei organizate – una din functiile sale principale.

  „Cautarile sunt doar inceputul. Astfel de activitati se afla in centrul mandatului Eulex”, a declarat dl Kermabon.

  Dar el a avertizat si impotriva asteptarii convingerilor prea curand, deoarece procesele judiciare au nevoie de timp, mai ales in Kosovo, unde judecatorii trebuie sa lucreze cu trei sisteme juridice, in functie de momentul comiterii crimelor – iugoslava, sarba si kosovara.

  „Noi avem gauri majore in misiune si inca nu avem personal, dar politia kosovara functioneaza destul de bine si poate ca vom reusi intr-un anumit punct sa reducem misiunea de politie. Componenta esentiala este misiunea de justitie”, a subliniat el .

  Intr-un episod jenant la doar o saptamana inainte de cursa anti-grefa, 16 jandarmi romani care au fost detasati la unitatea Eulex din Mitrovica, in partea de nord a provinciei Kosovo, au fost prinsi cu contrabanda cu tigari si alcool peste granita, in timp ce mergeau acasa pentru vacanta.

  intre timp au fost trimisi inapoi in tara si a fost lansata o investigatie, inclusiv in lantul de conducere superior al unitatii romanesti.

  „Am reactionat imediat foarte puternic si am spus ca nu putem accepta acest lucru de la un membru al UE. Aceasta este o chestiune de credibilitate pentru Eulex si pentru UE ca intreg”, a declarat dl Kermabon jurnalistilor dupa audiere.

  Cu toate acestea, statele membre trebuie sa se ocupe de astfel de cazuri in propriile sisteme judiciare, a subliniat el.

  Cei 16 jandarmi au fost decorati in martie de catre guvernul roman pentru „profesionalismul” lor in indeplinirea indatoririlor lor, care includ managementul multimii, protectia VIP-urilor si escortarea de obiecte valoroase sau explozive.

  Parlamentul European va examina aceasta chestiune si va cere Bucurestiului sa faca investigatii judiciare, pentru a arata ca UE nu practica standarde duble, a declarat Ulrike Lunacek, raportor a Parlamentului european verde, raportorul pentru Kosovo.

  „Unii oameni pot lega faptul ca UE solicita statul de drept si lupta impotriva coruptiei in Kosovo, dar statele membre nu fac acest lucru daca se intampla ceva. Este important ca Romania sa arate ca acesti jandarmi care au fost prinsi facand contrabanda “ vor fi deferiti justitiei din Romania „, a spus ea.

  Potrivit doamnei Lunacek, Bucurestiul ar trebui sa fie deosebit de interesat sa demonstreze ca urmeaza aceste dosare , dupa ce nu a dat sanctiuni impotriva altei unitati de jandarmi, responsabila de moartea a doi oameni in 2007, in timpul ciocnirilor cu demonstrantii din Pristina . in acel moment, jandarmii romani faceau parte din misiunea ONU de mentinere a pacii, Unmik.

  „Eulex este necesar, dar este important ca acestea sa raspunda asteptarilor oamenilor. Ei vor fi judecati, in ochii publicului kosovar, daca vor reusi sa faca ceea ce autoritatile din Kosovo nu o fac, intr-adevar impotriva marilor pe de alta parte, nu numai mica coruptie si statele membre trebuie sa respecte aceleasi standarde atunci cand vine vorba de propriii cetateni, daca sunt vinovati de coruptie sau de alte infractiuni „, a concluzionat ea.

  Sursa: euobserver.com

  Ultimele stiri

  Vesti proaste pentru romanii din Diaspora. Spania a inchis granitele terestre.

  Cazurile de coronavirus au fost înregistrate în 162 de țări, iar bilanțul deceselor a depășit ...

  Dosar penal in rem în cazul senatorului Vergil Chiţac, care a infectat mai multe persoane cu noul coronavirus

  Procurorii de la Parchetul General au deschis un dosar penal in rem, pentru săvârşirea infracţiunii ...

  Avocatul Poporului apara pensiile speciale: „Mi se pare ca niciodata n-a fost Caragiale mai prezent”

  Avocatul Poporulu, Renate Weber, a explicat vineri de ce a decis sa atace la CCR legea de eliminare...

  Liviu Dragnea si Irina, viata de nababi din bani publici! Seful PSD o plimba pe Irina cu avioane private catre Elvetia si alte destinatii...

  Informatii prezentate de Europa Libera arata ca Liviu Dragnea a folosit bani publici pentru a inchiria avioane private...

  Altii au apreciat si...