Cluj-Napoca este primul oras din Romania care vine mai aproape de cetateni folosind tehnologia online. Mai exact, Primaria Cluj-Napoca isi propune sa implementeze bugetarea participativa cu ajutorul tehnologiei (online). Astfel, clujenii vor decide cum vor fi cheltuiti o parte din banii pe care i-au achitat prin impozite si taxe locale, scrie aktual24.ro.

Consiliul local Cluj-Napoca va aloca o suma de bani, intre 1 milion si 4 milioane de euro, pentru proiecte pe care cetatenii sa le propuna in vederea dezvoltarii si modernizarii orasului, pe diverse domenii: parcuri/spatii verzi/ locuri de joaca; strazi/alei/trotuare; puncte gospodaresti/deseuri; spatii publice; cladiri publice si modernizarea de scoli etc. Asta in timp ce, la Bucuresti, Gabriela Firea arunca bani bucurestenilor pe iepuri spanzurati, logo-uri controversate si inutile, concursuri de balcoane si paranghelii in centrul Capitalei.

„Primaria Cluj-Napoca: prima din Romania care va implementa bugetarea participativa cu ajutorul tehnologiei (online). Clujenii vor decide cum vor fi cheltuiti o parte din banii pe care i-au achitat prin impozite si taxe locale.

Cluj-Napoca va fi primul oras din Romania care va aplica bugetarea participativa utilizand tehnologia moderna. Ce inseamna asta?
Vom aloca o suma de bani, intre 1 milion si 4 milioane de euro, pentru proiecte pe care cetatenii sa le propuna in vederea dezvoltarii si modernizarii orasului, pe diverse domenii: parcuri/spatii verzi/ locuri de joaca; strazi/alei/trotuare; puncte gospodaresti/deseuri; spatii publice; cladiri publice si modernizarea de scoli s.a.m.d. Vom utiliza modelul bugetarii participative prin care s-a decis modernizarea Cinema Dacia din Manastur, insa de aceasta data vom include si componenta tehnologica – o aplicatie inteligenta pentru telefoane mobile si calculator, prin care clujenii sa se poata inscrie pentru a propune proiecte si pentru a evalua proiectele trimise de cetateni.

Fiecare proiect propus de cetateni, potrivit domeniilor mentionate, va trebui sa se incadreze intr-o limita pe care o vom stabili, intre 50.000 si 80.000 de euro. Primaria Cluj-Napoca va evalua si filtra proiectele, asigurandu-se de legalitatea si viabilitatea lor, dupa care vor fi supuse votului cetatenilor, pe domenii, fiecare cetatean avand posibilitatea sa voteze cate un proiect din fiecare domeniu. Clujenii pot sa isi faca o campanie pentru promovarea unui anumit proiect, in diverse zone ale orasului, se voteaza pe domenii, iar primele 5 proiecte din fiecare domeniu vor fi ierarhizate si supuse din nou unei campanii publice de mediatizare si informare, pentru al doilea vot. In aceasta etapa finala, toti cetatenii inscrisi pe platforma vor putea vota un singur proiect dintre toate cele existente iar, in ordinea numarului de voturi, proiectele vor fi incluse in planificarile de buget ale anului urmator, pentru a fi finantate de Primaria si Consiliul Local Cluj-Napoca.

Am lansat aceasta propunere in cadrul Consiliului Consultativ de Inovare si IT in vederea realizarii si promovarii acestei aplicatti de bugetare participativa.

Astazi Clujul este recunoscut ca un hub al inovarii, cercetarii si dezvoltarii, la nivel national si international, dar totodata un oras cu un mediu local extrem de creativ si inovativ. Open Innovation Conference 2.0 2017, care va avea loc in luna iunie la Cluj-Napoca, vine ca o reconfirmare a acestui statut.

De asemenea, Clujul si orasul Braga (Portugalia) au fost desemnate orase pilot pentru un proiect al Uniunii Europene, Starts – Science, Technology and the Arts, care reprezinta o combinatie intre tehnologie, inovare si cultura, promovand proiecte care se afla la intersectia dintre cultura si inovare.

Incercam sa facem fata acestor provocari, suntem primul oras din Romania care a reusit sa introduca eliberarea documentelor de urbanism in format electronic, am creat aplicatii pentru parcari, aplicatii pentru sesizarile cetatenilor etc. Toate acestea sunt doar primii pasi in transformarea Clujului intr-un oras *inteligent*, unul in care tehnologia ajuta zi de zi cetateanul pentru a avea o viata mai buna in orasul nostru”, scrie pe Facebook Emil Boc.