”BUGETUL ROMANIEI pe anul 2017 are o GAURA de 30 de miliarde de lei”, declara un analist politic!

576

Analistul economic Ionel Danca, fost consilier al ministrului Economiei in Guvernul Ciolos, arata de unde provine, de fapt, agitatia starnita de PSD in privinta unei presupuse „gauri’ de 10 miliarde la bugetul national.

„Acum ca ne-am lamurit cum e cu „gaura bugetara” a lui Dragnea, care nu exista, sa incercam totusi sa intelegem de unde vine nervozitatea PSD pe acest subiect. O sa demonstrez mai jos ca de fapt „gaura” nu e la noi la in bugetul din 2016 ci la ei in bugetul pentru 2017. Si nu e de 10 miliarde lei, ci de 30 miliarde lei!

Totul pleaca de la faptul ca in programul lor de guvernare au supraestimat veniturile pentru 2017 cu mult peste realitate. Ca sa-si puna in aplicare promisiunile au nevoie de un buget de 253 miliarde lei in acest an, ceea ce noi am tot spus ca e total nerealist. Tocmai executia bugetara din 2016 ne-a facut sa fim foarte prudenti tot anul si in final sa ne incadram in tinta de deficit. Ca sa nu mai vorbim de proiectia bugetara lasata de guvernul Ponta care a fost total nerealista in conditiile in care anticipa o scaderea a incasarilor de doar 1% in 2016 in conditiile in care TVA a fost redus cu o cincime de la 24% la 20%.

Executia bugetara din 2016 ne-a aratat o scadere in medie de 9% la incasarile din TVA. (Deci scazi cu 20% cota de TVA si incasezi cu 9% mai putin, asta arata chiar o colectare mai buna. De aici insa avem 10,5 miliarde lei mai putin la incasari, ca urmare a reducerii de taxe. Mai adaugam la acestea si estimarile de incasari din fonduri europene nerealizate, tocmai pentru ca situatia programelor europene gasita de noi a fost dezastruoasa. (Aici PSD nici nu ar trebui sa se planga prea mult, pentru ca ce-a fost pregatit in 2016 si nu s-a realizat ar putea fi facut in 2017 si deci o sansa in plus pentru ei sa aiba venituri mai mari.)

Chiar si asa, cu o diferenta de cca 8 miliarde lei intre estimare si nivelul realizat, tot au fost mai mult de 4 miliarde lei din fonduri europene decontate iar cheltuite aproape 6 miliarde lei. Mai mult, trebuie spus ca ceea ce nu s-a realizat din veniturile estimate nici nu s-a cheltuit si asa am reusit sa incheiem anul cu un deficit de 2,6%, sub estimarile initiale de 2,8%.

Prin urmare, realitatea arata in 2016 un nivel al veniturilor de cca. 221,5 miliarde lei fata de estimarea initiala de 236 miliarde lei (ceea ce stiam si asta ne-a facut prudenti) cu mult sub nivelul de 253 miliarde lei prognozat de PSD pentru 2017 (ceea ce le-am spus ca e nerealist). Asadar, gaura nu e la noi in bugetul din 2016 ci la ei in 2017 si nu e de 10 ci de 30 miliarde lei. Cum vor reusi o crestere a veniturilor cu 15% in 2017 fata de 2016 pentru a acoperi aceasta diferenta intre promisiuni si realitate este o foarte buna intrebare la care ei ar trebuie sa raspunda, nu noi. Aceasta poate sa fie intradevar o surpriza neplacuta”, a scris Danca pe Facebook.

Ministrul de Finante, Viorel Stefan, a declarat, marti, ca el nu a folosit niciodata cuvantul „gaura”. El a spus ca nu este vorba de o „gaura” la buget, cuvant pe care el nu l-a pronuntat niciodata, ci despre o „supraestimare” a veniturilor care vor fi realizate, scrie aktual24.ro.

ABONEAZA-TE LA NEWTV! Corect, Independent, Curajos