Loading...
Ca să mânărească mai cu spor rezultatele, ”statul infracțional” format din PSD-ALDE îl scoate din procedura organizării referendumului pe preşedintele României! | Circul Politic

Ca să mânărească mai cu spor rezultatele, ”statul infracțional” format din PSD-ALDE îl scoate din procedura organizării referendumului pe preşedintele României!

Camera Deputatilor a adoptat, vineri, proiectul de modificare a Legii referendumului 3/2000 privind revizuirea Constitutiei, astfel incat acesta va avea loc in ultima duminica din perioada de 30 de zile de dupa adoptarea initiativei constitutionale.

Proiectul a fost pus in acord cu o decizie de neconstitutionalitate, dupa ce CCR a decis ca data organizarii referendumului de revizuire nu poate fi stabilita prin hotarare de Guvern.

De asemenea, proiectul initiat de PSD il scoate din procedura organizarii referendumului pe presedintele Romaniei, avand in vedere ca, pana in prezent, Parlamentul elabora cate un proiect separat de lege de fiecare data cand se organiza un referendum, pe care presedintele il promulga sau il putea retrimite la reexaminare.

Grupul parlamentar PNL din Senat, caruia i s-au raliat si 13 senatori USR, au inaintat la CCR, la inceptul lunii septembrie, o sesizare privind proiectul de lege care modifica Legea referendumului.

CCR a admis, la inceputul lunii octombrie, sesizarea PNL si USR privind proiectul de lege care modifica Legea referendumului, in care se contesta faptul ca Parlamentul, CCR si presedintele au fost eliminati din procedura de stabilire a obiectului si datei de organizare a scrutinului. Prevederea potrivit careia data organizarii referendumului pentru revizuirea Constitutiei ar urma sa fie stabilita de Guvern nesocoteste competentele constitutionale conferite Parlamentului, a statuat CCR care a admis, cu unanimitate, sesizarea depusa de PNL si USR.

Curtea a apreciat ca este intemeiata critica referitoare la faptul ca, prin art.6 alin.(5) fraza a doua din legea de modificare a Legii nr.3/2000, data organizarii referendumului pentru revizuirea Constitutiei ar urma sa fie stabilita de Guvern, fiind nesocotite, astfel, competentele constitutionale conferite Parlamentului, prin art.151, in ceea ce priveste dreptul de a declansa un referendum national.

CCR a declarat neconstitutionala si abrogarea art.15 alin.(1) din Legea nr.3/2000, care stipuleaza expres ca obiectul si data referendumului se stabilesc prin lege.

Legea a fost adoptata cu 175 de voturi „pentru”, 28 „impotriva” si 33 de abtineri, Camera Deputatilor fiind for decizional.

Sursa: aktual24.ro

Ca să mânărească mai cu spor rezultatele, ”statul infracțional” format din PSD-ALDE îl scoate din procedura organizării referendumului pe preşedintele României! was last modified: decembrie 22nd, 2017 by Roman Samuel
Sa raspandim circul prin sat...
spre

Share Page

Close