Ca sa nu-nfunde Nuti puscaria, Base e gata sa lase armele jos si sa coabiteze cu PSD: ”Trebuie sa ne aliniem la normele europene! Pentru fapte de CORUPTIE in UE media de pedeaspsa e de 9 luni. La noi 7 ani!”

512

Senatorul PMP Traian Basescu este de parere ca sistemul de justitie romanesc trebuie sa vizeze, pe langa recuperarea daunelor, si recuperarea omului, subliniind ca amendamentele sale depuse la proiectul de lege privind gratierea unor pedepse sunt indreptate in aceasta directie.

„Aceasta lege a gratierii este foarte bine-venita. Eu am considerat dupa 10 ani de mandat ca odata cu alegerea presedintelui Iohannis in decembrie 2014 s-a incheiat etapa de tranzitie. Romania are toate institutiile, are cea mai mare parte a legislatiei total adaptata legislatiei europene, chiar daca in unele zone, daca ne referim la Justitie, inca mostenim apucaturi din Codul penal din 1968, dar evident suntem in progres.

Romania are nevoie de un moment zero in opinia mea si de adaptarea sistemului de justitie romanesc la realitatile unui sistem european care, in acelasi timp in care vizeaza recuperarea daunelor, vizeaza si recuperarea omului. (…) Amendamentele mele sunt indreptate si in aceasta directie. Sunt total de acord ca nu pot fi pusi in libertate recidivisti, nu pot beneficia de gratiere cei care au produs fapte cu violenta, au ucis, sunt acuzati de pedofilie samd. Dar sunt foarte multe infractiuni care se produc fara violenta, iar din punctul meu de vedere proiectul este restrictiv”, a afirmat luni Traian Basescu, la dezbaterile din Comisia juridica referitoare la proiectul de lege privind gratierea unor pedepse, scrie Agerpres.

El a mentionat ca in UE media de pedeapsa este de 9 luni, iar in Romania de 7 ani.

„Este ultimul lucru pe care justitia noastra il are in vedere din practicile care sunt in momentul de fata in penitenciare, in procesul de executare a pedepsei. Noi nu avem in justitia noastra si intentia de a recupera omul. Ni se pare ca a-l infunda 9 ani in puscarie este un lucru care asa trebuie sa fie. (…) Media de pedeapsa in UE, unde se are in vedere si recuperarea omului si recuperarea prejudiciului, este de 9 luni, pe cifrele oficiale din 2014. In Romania nu avem cifre oficiale, dar am niste aproximative, media de pedeapsa este 7 ani. Unde este recuperarea omului?”, a explicat Basescu.

Amendamentele depuse de Traian Basescu la acest act normativ vizeaza, printre altele, gratierea pedepselor de pana la 10 ani.

El preciza saptamana trecuta ca amendamentele sale vizeaza si gratierea mamelor insarcinate sau cu copii de pana la 14 ani in intretinere, inclusiv a acelora care au comis fapte de coruptie, apoi gratierea pentru acele fapte cu grad redus de pericol social pentru care inclusiv Codul penal si Codul fiscal prevad variante de achitare, precum si excluderea de la gratiere a faptelor produse cu violenta sau a celor care recidiveaza.

Grupul PMP din Senat nu are reprezentant in Comisia juridica, dar senatorii partidului pot participa la lucrarile Comisiei, fara a avea insa drept de vot.

Traian Basescu a declarat, duminica seara, la RTV ca nu respinge ideea formarii unei majoritati parlamentare cu Partidul Social Democrat.

Fostul presedinte al Romaniei a fost intrebat care sunt sansele formarii unei majoritati cu PSD, iar raspunsul acestuia nu a fost unul ferm.

„Nu stiu. Eu vreau sa imi rezolv o problema de constiinta. Si asa ma acuza toata lumea ca din cauza mea merge in puscarie, ca eu am facut statul tare, dar pe de alta parte, cat am fost in functie executiva, am construit niste institutii. Bune, proaste, sunt puternice. Acum vreau sa ma ocup si de oameni, de drepturile oamenilor”, a raspuns Basescu, informeaza aktual24.ro.

ABONEAZA-TE LA NEWTV! Corect, Independent, Curajos