Cabral Ibacka a rabufnit la adresa Gabrielei Firea: „E dezamagitor. Sunt baiat crescut in Berceni, sunt obisnuit cu greul, dar nu iti permiti”

2388

Cabral Ibacka a comentat revoltat declaratia Gabrielei Firea, conform careia biroul lui Ludovic Orban era „ca un bar de negri”.

„Doamna primar… Ii zic doamna primar pentru ca e functia. Tocmai a iesit cu o declaratie cu ceva ‘bar de negri’. E dezamagitor. Sunt baiat crescut in Berceni, sunt obisnuit cu greul. Dar nu-ti permiti, mai ales ca ai o cariera in spate in televiziune. Nu ai voie sa faci asta. Nu stau sa ma duc sa fac plangeri la CNCD pentru ca nu ajuta. Daca as simti ca ajuta cu ceva, m-as duce.

Nu exista baruri de negri. In anii ’70-’80 erau baruri in care nu erau acceptati albii, dar asta pentru ca negrii nu erau acceptati in orice bar. Daca pui si tu mana pe o carte, daca mai vezi si tu macar un film, o sa vezi. Doamna primar, cauta filmul Green Book si o sa inveti cate ceva despre negri. Era bar de negri pentru ca negrii nu aveau voie in toate barurile. Erau baruri speciale pentru negrii, cum erau toalete speciale pentru negri. Pentru ca negrii nu aveau voie sa intre intr-o toaleta in care mergeau albii. Negrii mergeau tot timpul in spate, la gaura din spatele casei. Sa nu intelegi gresit, nu am un bunic care a fost asuprit ca sclav si atunci am o experienta personala cu aceste lucruri.

Dar am o experienta personala cu anii de comunism si nu are cum sa nu te deranjeze. Vii si aduci toata istoria de asuprire a negrilor si le folosesti acum ca si cum nu s-a intamplat nimic. Nu merge. M-a deranjat ca o autoritate a statului face asta. Ca daca omul de acasa spune ca nu suporta negrii, e alegerea omului si eu o respect. Nu trebuie sa iti placa negrii, nu trebuie sa iti placa oamenii inalti, nu trebuie sa iti placa cocosatii.. Numai ca atunci cand iesi in public si urli ca nu iti plac aia, atunci aia e actiunea gresita. In momentul ala devii agresor”, a declarat Cabral Digi FM.

Primarul Capitalei Gabriela Firea a lansat, duminica, o serie de atacuri la adresa premierului Ludovic Orban, despre care a spus ca nu s-a schimbat deloc fata de vremea cand era viceprimar, transmite Digi 24.

„De cand era viceprimar, statea in biroul care era ca un bar de negri, numai cu bautura, numai cu tigari, numai cu persoane pestilentiale si vad ca domnul Orban nu a facut niciun efort sa depaseasca acel nivel”, a spus Firea, potrivit Digi 24.

Consiliul National pentru Combaterea Discriminarii (CNCD) s-a autosesizat in cazul afirmatiilor facute de Gabriela Firea in cazul premierului conform carora Ludovic Orban, pe cand era viceprimar, „statea in biroul care era ca un bar de negri”.

„Ne-am autosizat”, a declarat, pentru Mediafax, presedintele CNCD, Csaba Astalosz.

Conform sursei citate, in aproximativ patru saptamani ar putea fi finalizat raportul in acest caz.

Verificarile se fac dupa ce, duminica, Gabriela Firea a spus despre Ludovic Orban: „De cand era viceprimar statea in biroul care era ca un bar de negri, numai cu bautura, numai cu tigari, numai cu persoane pestilentiale si vad ca domnul Orban nu a facut niciun efort sa depaseasca acel nivel”, acuza primarul Capitalei.

Reactia primarului Capitalei a venit dupa ce Ludovic Orban declarase in aceeasi zi ca a avut discutii de la distanta cu Gabriela Firea. Premierul a criticat investitiile de „sute de milioane” in companiile municipale care „nu fac nimic”, subliniind ca rezultatele mandatului Gabrielei Firea sunt „egale cu zero”.

ABONEAZA-TE LA NEWTV! Corect, Independent, Curajos