CADOU ELECTORAL: Salariile primarilor VOR CRESTE cu 50% de la 1 iulie!

658

1ioasSalariile primarilor vor creste de la 1 iulie 2014, care urmare a aprobarii Camerei Deputatilor, un amendament in acest sens fiind introdus la ordonanta 103/2013, la propunerea vicepremierului Liviu Dragnea.

Reprezentantul Guvernului a aratat ca nu vor fi alocati bani in plus la buget si ca masura se aplica de la 1 iulie pentru incadrarea in plafonul bugetar. De asemenea, aceasta a aratat ca la consiliile judetene nu se va face nicio marire de salarii, vor creste doar salariile primarilor si a viceprimarilor de comune.

Potrivit articolelor adoptate de deputati, incepand cu data de 1 iulie 2014, pentru functiile de demnitate publica alese de la nivelul administratiei publice locale, indemnizatiile se stabilesc potrivit Legii cadru 284/2010, respectiv prin inmultirea coeficientilor de ierarhizare prevazuti cu valoarea de referinta de 600 lei.

Pentru cei ale caror indemnizatii stabilite pentru luna iunie 2014 sunt mai mari decat cele stabilite in Legea-cadru 284/2010, se mentine in plata cuantumul indemnizatiilor avute. Pentru consilierii locali, respectiv consilierii judeteni, indemnizatiile de sedinta prevazute in Legea nr.393/2004 privind Statutul alesilor locali, se stabilesc prin aplicare la indemnizatiile corespunzatoare primarilor, primarului general, respectiv presedintilor consiliilor judetene stabilite, conform prevederilor legale in vigoare, pentru luna decembrie 2013.

In motivarea amendamentului propus de Liviu Dragnea se arata ca, astfel, practic se aplica Legea 284/2010 privind salarizarea personalului din sectorul public pentru alesii locali, ramanand in termenii acordului convenit cu organismele financiare internationale.

„Impactul financiar lunar la nivel national este de 8.744.388 lei. Impactul financiar pentru cele 5 luni de aplicare din anul 2014 este de 43.721.942 lei. Pe baza acestei initiative vor creste salariile unui numar de 6.339 de alesi locali, dupa cum urmeaza: primarii si viceprimarii de comuna cu 44,4% – 50,1%; primarii si viceprimarii de oras cu 8,7% – 16,6%; viceprimarii de municipiu categoria II si primarii de municipiu categoria I si II cu 1,4% – 7,2%; primarul general cu 5,5%. Nu cresc salariile pentru un numar de 261 de alesi locali, deoarece au salarii mai mari decat cele rezultate din aplicarea legii 284/2010; presedintii si vicepresedintii de consilii judetene si viceprimari generali; primarii si viceprimarii de municipii resedinta de judet si viceprimarii de municipiu categoria I. Avand in vedere ca numarul consilierilor locali si judeteni este de 41.677, pentru ca impactul financiar privind aplicarea prezentei legi sa poata fi suportabil de catre bugetele locale, indemnizatiile acestora se vor raporta la salariile stabilite primarilor, respectiv presedintilor pentru luna decembrie”, se mentioneaza in motivare.

Ordonanta 103/2013 prevede si majorarea cu pana la 10% a salariilor personalului didactic din invatamantul preuniversitar si universitar cu o vechime in invatamant de pana la 6 ani. Totodata, se reglementeaza acordarea unei burse de rezidentiat in cuantum lunar de 670 de lei pentru medicii si farmacistii rezidenti din unitatile sanitare de stat cu un salariu brut lunar mai mic de 3.000 lei.

Deputatii PDL au criticat prevederile privind majorarea salariilor primarilor, Andreea Paul aratand ca „nu se face decat sa se cumpere fidelitatea primarilor” si ca „este o fragilizare grava a premierului in Parlament si de aceea doreste sa devina mai puternic in teritoriu”.

Ea a mai spus ca PDL se abtine de la vot, deoarece sustine prevederile legate de majorarea salariilor din invatamant si sanatate, dar nu este de acord cu adancirea decalajelor intre sanatate, invatamant si administratia publica.

Deputatul PNL Victor Paul Dobre a spus ca liberalii sustin aceste prevederi deoarece cresc salariile primarilor din comune, si nu de municipii si orase si ca este mai greu pentru un primar de comuna.

Deputatul PSD Florin Iordache a precizat ca aceste prevederi vizeaza „revenirea la normalitate”.

Deputatii au adoptat Ordonanta 103/2013 cu 310 voturi „pentru”, 22 de voturi „impotriva” si 15 abtineri.

Camera Deputatilor este decizionala la acest proiect.

Dupa adoptarea ordonantei, vicepremierul Liviu Dragnea a declarat, in plen, ca acesta este un act de dreptate pentru alesii locali, care, indiferent de culoarea politica, au dreptul la un salariu decent.

„Acest amendament pe care l-am facut prevede o reasezare a salariilor din administratia locala. Cred ca se poate numi infaptuirea unui act de dreptate in ceea ce priveste alesii locali”, a spus Dragnea.

El a aratat ca salariile primarilor „nu se maresc enorm de mult si nu se maresc la toti”.

„Salariile cresc simtitor la primarii si viceprimarii de comune, o crestere mica la viceprimarii municipiilor de categoria a doua, la presedintii de consilii judetene nu se maresc salariile”, a explicat Dragnea.

El a mai spus ca, „indiferent de culoarea politica, fiecare ales local are dreptul la o salarizare decenta, pentru ca indiferent de localitate, fiecare ales are o responsabilitate mare, legitimitate mare data de votul cetatenilor”.

Sursa: mediafax.ro

ABONEAZA-TE LA NEWTV! Corect, Independent, Curajos