Camera Deputaţilor a adoptat modificarea legii referendumului

545

Noua lege prevede că preşedintele ţării poate fi demis cu majoritatea celor care se prezintă la referendum. În prezent demiterea se poate face cu majoritatea celor înscrişi pe liste.

 

Cu 187 de voturi pentru, 56 împotrivă şi 5 abţineri, plenul camerei deputaţilor a adoptat în calitate de cameră decizională modificarea legii de organizare a referendumului prin care preşedintele ţării poate fi demis cu majoritatea celor care se prezintă şi îşi exprimă opţiunea la referendum, potrivit corespondentului RRA Iulia Gherman.

Reprezentanţii PDL au precizat că vor contesta proiectul de lege la Curtea Constituţională, pe motiv că modificările aduse vizează doar suspendarea din funcţia preşedintelui Traian Băsescu şi nu adoptarea unei legi unitare, aplicabilă aleşilor locali.

În replică, parlamentarii USL au susţinut că proiectul de lege este corect şi demiterea aleşilor locali este reglementată de legea 215, care prevede aceeaşi procedură de jumătate plus unu din numărul celor care participă la referendum.

Anterior, Comisia juridică a Camerei Deputaţilor a dat raport favorabil modificării aduse legii referendumului pe baza căreia preşedintele ţării poate fi suspendat cu votul majorităţii celor care se prezintă la referendum.

Proiectul de lege a fost supus marţi votului final al Camerei Deputaţilor, care este for decizional.

Proiectul a trecut săptămâna trecută de Senat, urmând să fie transmis preşedintelui spre promulgare.

Potrivit legii actuale, demiterea şefului statului în urma referendumului este aprobată dacă propunerea a întrunit „majoritatea voturilor cetăţenilor înscrişi în listele electorale”.

Potrivit Legii referendumului, participanţii se pronunţă prin „da” sau „nu” la întrebarea: „Sunteţi de acord cu demiterea preşedintelui României?”.

Preşedintele Băsescu a mai trecut prin procedura suspendării

Preşedintele Traian Băsescu a mai fost supus unei proceduri de suspendare din funcţie.

Aceasta a avut loc în timpul primului mandat de şef al statului, în anul 2007.

Parlamentul a aprobat suspendarea preşedintelui, însă la referendumul de demitere decizia a fost invalidată de populaţie.

La referendumul din 19 mai 2007 pentru demiterea preşedintelui Băsescu, 74,48% din cei care s-au prezentat la urne au votat împotrivă, iar pentru demiterea acestuia s-au pronunţat 24,75%.

Prezenţa la referendum a fost de 44,45%.

Pe durata suspendării din funcţie a şefului statului, prerogativele sale au fost îndeplinite de Nicolae Văcăroiu, la acel moment preşedinte al Senatului, aminteşte redactorul Radio România, Luminiţa Apostolescu.

ABONEAZA-TE LA NEWTV! Corect, Independent, Curajos