Inainte de suspendarea licitatiei pentru corvete, reprezentantul Fincantieri (companie participanta la licitatie) in Romania prelua o firma de la fiul Flaviei Teodosiu, avocata a lui Liviu Dragnea.

Pe 6 decembrie 2018, Newsweek Romania scria ca „instalat in fruntea Ministerului Apararii pentru a-i face pe plac lui Liviu Dragnea, ministrul Gabriel Les este intr-o situatie fara iesire: respecta dorinta sefului PSD si condamna statul la plata unor daune sau respecta legea si-l supara pe Dragnea.”

Era vorba, in acel moment, de scoaterea din cursa a companiei franceze Naval Group, care avea oferta financiara cea mai buna, si de favorizarea companiei olandeze Damen, sustinuta informal de Liviu Dragnea.

La jumatatea lunii ianuarie, insa, strategia oamenilor sefului PSD se schimbase.

Newsweek Romania arata, pe 13 ianuarie a.c., ca „interesul actual al sefului PSD nu mai este, ca pana foarte recent, ca olandezii de la Damen sa castige potul de 1,6 miliarde de euro pentru constructia corvetelor. Motivul este unul obiectiv: olandezii sunt sub investigatie chiar in propria tara pentru acuzatii de mituire a unor oficiali din mai multe state pentru a le inlesni castigarea unor contracte.

Asa ca Liviu Dragnea s-a reorientat si, conform surselor noastre din MApN, noua favorita a sefului PSD ar fi compania italiana Fincantieri.

Legatura lui Dragnea cu italienii a fost unsa de catre Flavia Teodosiu, avocata sefului PSD. Ca Teodosiu il reprezinta pe liderul PSD in instanta nu mai este nici un secret, aceasta fiind prezenta inclusiv la Antena 3, in aceasta calitate, pentru a comenta recentele extrageri de judecatori care sa faca parte din completele de la inalta Curte de Casatie si Justitie.”

Newsweek Romania mai scria, in acelasi articol publicat acum o suta de zile, ca „aceasta (Flavia Teodosiu – n.r.) este in relatii foarte apropiate, mai mult decat amicale, cu Cristian Lulache (fost sot al Danielei Lulache, ex-sefa a Nuclearelectrica). La randul lui, Cristian Lulache nu este doar bine conectat la mediul militar (fiu al generalului Ion Lulache, fost sef al Directiei mobilizare din MApN, fost asociat cu generalii Atanasie Stanculescu si Marius Opran), dar este si reprezentantul Fincantieri in Romania.”

Un al treilea personaj, racordat atat la Flavia Teodosiu, cat si la Cristian Lulache, confirma legaturile deja dezvaluite. Iar intrarea in scena a acestui al treilea personaj intr-un moment cheie este foarte relevanta.

Personajul se numeste Riccardo Barsanti, este cetatean italian, detine parti sociale ale mai multor firme inregistrate in Romania si, in principal, se ocupa de vanzarea armelor produse de compania italiana Beretta in Romania. Barsanti, insa, reprezinta si alta companie italiana: Fincantieri (dupa cum reiese nu doar din informatiile oferite de sursele Newsweek Romania, dar si din dialogul purtat de Barsanti cu reporterul Newsweek Romania).

Ziua semnficativa in ce priveste relatia italianului cu familia Teodosiu este 19 decembrie 2018, adica exact in perioada in care la Ministerul Apararii se cauta de zor o solutie de suspendare/anulare a procedurii de selectie a constructorului de corvete.

in acea zi de 19 decembrie 2018, cu cateva zile inainte de Craciun, Barsanti devine proprietar de parti sociale in firma Berkeley Square Construction SRL. Aceasta fusese infiintata in noiembrie 2017 de catre Flavius-Victor Teodosiu-Stupcanu, fiul avocatei Flavia Teodosiu, si avea obiectul de activitate „Lucrari de constructii a cladirilor rezidentiale si nerezidentiale”.

Pe 19 decembrie, Flavius-Victor Teodosiu-Stupcanu „decide aprobarea majorarii de capital social prin cooptare de nou asociat”. Astfel, intra in firma Riccardo Barsanti (cu 16,34% din partile sociale) si Liliana Maracine (cu 16,33% din partile sociale).

Tot pe 19 decembrie 2018, este revocat din functie administratorul Flavius-Victor Teodosiu-Stupcanu si inlocuit cu Riccardo Barsanti.

In aceeasi zi, printr-o a doua hotarare a Berkeley Square Construction SRL, Flavius-Victor Teodosiu-Stupcanu isi cesioneaza toate partile sociale lui Riccardo Barsanti, care devine proprietarul a 83,67% din firma infiintata de catre fiul avocatei Flavia Teodosiu.

Barsanti: „Credeti ca Fincantieri, listata la bursa, poate plati comisioane?”

Si tot pe 19 decembrie 2018, o zi plina pentru familia Teodosiu, mai are loc o schimbare intr-o firma. De data aceasta, este vorba despre Edart. Film SRL din Bucuresti, detinuta integral de avocata Flavia Teodosiu, care decide revocarea din functia de administrator a fiului sau si inlocuirea acestuia cu o doamna numita Constanta Lulache, nascuta in 1940 in comuna Peretu din Teleorman.

Cristian Lulache, partener al Flaviei Teodosiu, este nascut in 1967 in Alexandria, Teleorman. Cu alte cuvinte, probabilitatea ca originara din Teleorman Constanta Lulache sa fie chiar mama lui Cristian.

Contactat de catre Newsweek Romania, Riccardo Barsanti a declarat urmatoarele: „Nu am fost asociat cu domnul Teodosiu. stiu ca este fiul doamnei avocat, dar ce legatura are asta cu licitatia? Am preluat o firma. Poate am fost asociat o singura zi.

Domnul Lulache nu este reprezentantul Fincantieri in Romania. Nu are nici o legatura. S-a emis chiar un comunicat de presa. Nu stim nimic de sase luni de zile despre licitatie. Legatura mea cu domnul Lulache este mult mai veche. Nu are nici o treaba cu licitatia. Dumneavoastra credeti ca firma Fincantieri, care este listata la bursa, poate plati comisioane? Fiind listata la bursa, trebuie sa justifice fiecare ban. Noi niciodata nu am discutat cu vreun actor politic despre aceasta licitatie.”

Asadar, Barsanti si-a asumat rolul de reprezentare a Fincantieri in discutia cu reporterul Newsweek Romania, dupa cum se vede in special in urmatoarele declaratii, in care italianul se identifica cu constructorul de nave: „Domnul Lulache nu este reprezentantul Fincantieri in Romania.

Nu are nici o legatura. S-a emis chiar un comunicat de presa. Nu stim nimic de sase luni de zile despre licitatie. Legatura mea cu domnul Lulache este mult mai veche. Nu are nici o treaba cu licitatia. Dumneavoastra credeti ca firma Fincantieri, care este listata la bursa, poate plati comisioane? Fiind listata la bursa, trebuie sa justifice fiecare ban. Noi niciodata nu am discutat cu vreun actor politic despre aceasta licitatie.”

Riccardo Barsanti nu a explicat nici de ce a cumparat o firma de „Lucrari de constructii a cladirilor rezidentiale si nerezidentiale” (cand firmele de care se ocupa au legaturi cu armele) si nici, mai ales, cum a ajuns sa cumpere o astfel de firma exact de la fiul Flaviei Teodosiu.

Newsweek Romania a incercat sa-l contacteze si pe Flavius-Victor Teodosiu-Stupcanu, dar fara succes.

Sursa: Newsweek Romania