Dascăli, medici, polițiști, funcționari publici, toți se luptă în perioada această să obțină o felie cât mai mare din tortul de 32 de milarde de lei pe care l-a promis actuala putere.

Moda protestelor bugetarilor este explicabilă prin faptul că în afara de lupta din Justiție, noua putere din Parlament care dă și guvernul condus de Sorin Grindeanu mai are o altă singură preocupare, să făgăduiască majorări salariale. Și face asta cu ajutorul ministrului Muncii, Olguța Vasilescu, care promite orice după 1 iulie. Atunci ar trebui să intre în vigoare o nouă lege a salarizării din sistemul public.

Olguța Vasilescu
Însă atenție, veniturile din lege vor fi atinse treptat până în 2021-2022. Însă asta nu contează, Olguța promite chiar venituri lunare de 3.600 de euro pentru medici încă de la anul. Mai mult, Liviu Dragnea a lăsat să se înțeleagă că în programul PSD sunt 32 de miliarde de lei doar pentru creșterea salariilor din sistemul public din acest an.

Bugetarii care au ieșit în stradă

Așa că toate categoriile de bugetari s-au mobilizat. Vor și ei majorări de poveste. Prin urmare polițiști, ceferiști sau angajați de la agențiile de mediu au cerut în stradă sau prin întreruperi ale programului salarii tot mai mari. Cei de la Loteria Română sunt ultimii care s-au înscris la coada majorărilor. Ba chiar, ceferiștii au refuzat o majorare monstruoasă, e adevărat aplicabilă din iunie, de 22% și au preferat să facă grevă și să pluseze până la 25%.

Cei peste 20.000 de salariați de la Compania Națională de Căi Ferate (CFR) au făcut o grevă spontană prin care au cerut majorarea veniturilor lunare cu 25%. Ministerul Transporturilor, acționarul CFR, a primis o majorare de 22%, dar aplicabilă din iunie.

Polițiștii solicită emiterea unei ordonațe de urgență a guvernului care să prevadă majorarea salariilor funcției de bază cu 20%, calcularea sporurilor de bază pentru pontaj (pentru munca de noapte, pentru condiții grele, pentru sâmbete, duminici și sărbători legale lucrate, pentru judiciariști) la salariul funcției de bază, începând cu data de 1 aprilie.

Angajaţii Agenţiilor pentru Protecţia Mediului din mai multe judeţe au protestat, în ultima lună cerând chiar dublarea veniturilor, care să fie egale cu cei ale colegilor de la Garda Forestieră.

Cât costă promisiunile

De unde vin banii pentru aceste majorări salariale. Din cele 32 de miliarde pe care Liviu Dragnea speră să le obțină din creșterea economiei, bani pe care să-i dea la salarii. România are 1.194.000 de bugetari, conform datelor Ministerul de Finanțe pe ianuarie 2017. În total, în țara noastră sunt peste patru milioane de angajați.

Astfel, pentru acest an, conform programului de guvernare, s-a anunțat creșterea cu 50% (32 de miliarde de lei) a bugetului de 64 de miliarde de lei dedicat salariilor bugetarilor. „Este un concept discutat deja în programul de campanie, în programul de guvernare, în cadrul unei anvelope de 32 de miliarde care înseamnă o creştere cu 50% ca anvelopă a tuturor salariilor”, a explicat chiar Liviu Dragnea.

Din taxe vin cele 32 de miliarde de lei

Mai întâi și mâi întâi trebuie precizat de unde vin banii pentru aceste majorări salariale. Din cele 278 de miliarde de lei prognozate de guvernul susținut de PSD-ALDE ca fiind cheltuielile pe anul în curs. Din această sumă trebuie susținută infrastrustucra, instituțiile statului și salariile bugetarilor care vor ajunge până pe la 96 miliarde de lei. Adică aproape 35% din cheltuieli.

Asta în condițiile în care cheltuielile și veniturile sunt umflate, conform opoziției, și suma ar putea fi mult mai mică, ceea ce face ca salariile bugetarilor să ajungă până spre 40% din cheltuieli.

Că tot venit vorba de venituri, în varianta cea mai mai bună, acestea vor fi de 254,717 miliarde de lei, rezultând un deficit de 24,1 miliarde de lei (2,96% din PIB) între venituri și cheltuieli. Veniturile înseamnă fiscalitate, toate taxele plătite de persoanele fizice și juridice (inclusiv companii deținute de stat) la bugetul public. Așa că răspunsul la înrebarea din titlul este, ca de obicei, tot sistemul privat.

Promisiuni îndeplinite

Creșterea salariului minim pe economie la 1.450 de lei

Majorarea salariilor din învățământ cu 15%

Majorarea salariilor din domeniul asistenței sociale cu 15%

Majorarea salariilor din sănătate cu 15%

Așteptările corecte

Pentru a avea aștepări cât mai corecte, trebuie răsfoit și proiectul fostului guvern condus de Dacian Cioloș privind salarizarea din sistemul bugetar pe următorii cinci ani. Proiectul salarizarii bugetare era programat sa fie aplicat din iulie 2017, la aceste salarii urmand sa se ajunga in trepte, pana in 2022. Etapele de majorare au fost stabilite pentru 1 iulie si 1 decembrie 2017, 1 decembrie 2018, 1 decembrie 2019, 1 decembrie 2020 si 1 decembrie 2021.

Acolo veniturile lunare erau următoarele.

Un agent de poliție avea lunar 1.686 lei, iar un chestor principal va încasa până la 5.848 lei.

Un preot va lua lunar între 1.816 lei brut (debutant) și 2.544 lei.

Un judecător stagiar va pleca de la 6.362 lei, dar va putea ajunge în timp, la o vechime de peste 20 de ani, la 12.582 lei.

În sănătate, un medic primar va avea între 5.148 lei și 6.410 lei, un medic specialist – între 3.807 lei și 4.740 lei, iar un medic simplu, între 2.814 lei și 3.504 lei.

Sporuri.

Proiectul prevede acordarea de sporuri pentru functii greu ocupabile (30%), cum ar fi medicii si specialistii din domeniul informatic, pentru a compensa situatiile in care recrutarea de personal este dificila. De asemenea, documentul prevede acordarea de sporuri de performanta in limita a 5% din buget, scrie noizz.ro.