Loading...
Catalin Tolontan, despre mitingul din 10 august! „Diaspora suntem noi daca ne-am fi nascut mai devreme! Sa respectam ziua de 10 august si sa ne pregatim ziua de 11! – Circul Politic

Catalin Tolontan, despre mitingul din 10 august! „Diaspora suntem noi daca ne-am fi nascut mai devreme! Sa respectam ziua de 10 august si sa ne pregatim ziua de 11!

„O data la doua saptamani ma suna intre miezul noptii si ora trei, cam asa. Nu e o ora fixa, depinde cum ajunge cu dubita. Ma trezesc, ma duc sub un pod si iau pachetul de la mama”, zambeste fata. Pustoaica studiaza la facultate in Olanda.

Ea descrie „reteaua sarmalelor”, o ruta silentioasa care livreaza alimente, raspandindu-le prin toata Europa, unde lucreaza sau invata romani.

Legatura cu ai tai se tine in multe feluri. Pentru cele peste 3,5 milioane de romani stabiliti in toata lumea, mancarurile traditionale sunt mai mult decat o simpla masa. Ele exprima gustul de acasa, amintirea bunicilor, a parintilor, a fratilor si a surorilor.

„Reteaua sarmalelor” traieste ca business si dureaza ca fenomen sociologic, produsul unei tari din care oamenii au plecat in ultimii ani intr-un ritm de crestere a exilului atins doar de populatia Siriei.

Dar Siria e intr-un sangeros razboi civil si de aceea oamenii din Damasc si Alep cred ca e mai periculos sa ramana acasa decat sa-si riste viata in mijlocul valurilor Mediteranei.

Noi de ce plecam?

in fiecare zi, sute de masini si dubite strabat ruta cu sarmale, carnati, salata de boeuf sau prajituri de casa, un transport la negru si imposibil de stopat.

Scene asemanatoare se intalnesc pe aeroporturi, mai ales inainte de Sarbatori.

Pleaca parintii sau rudele spre cei de afara sau se intoarce diaspora si aproape ca nu e filtru in aeroporturile din Bucuresti, Cluj sau Iasi in care fetele si baietii tineri de la SRI sa nu alinieze unul langa altul, ca sa le vada, borcanele de zacusca si jumatatile de cozonac cu nuca.

Otopeniul, care a ajuns sa aiba o „miscare”, avion care decoleaza sau aterizeaza, in medie la 4 minute, depaseste deja aeroporturile Bonn, Stuttgart sau Marco Polo din Venetia. 12,8 milioane de pasageri au folosit in 2017 aeroportul Otopeni.

Acestea sunt cifrele care conteaza probabil mai mult decat matematica oamenilor ce se vor aduna la mitingul de maine.

Oricum, apropo de protestul diasporei de pe 10 august, vor incepe din nou, evaluarile partizane.

20.000 de participanti la unii, vor insemna 45.000 la altii.

Multimea se va inmulti cu trei sau se va scoate radical din ea, in functie de simpatiile politice ale celor care numara. „Succesul” sau „esecul” protestului va fi rasucit, interpretat si malformat.

Numai ca, indiferent de numarul de oameni care se vor aduna in Piata Victoriei, drama noastra nationala ramane aceeasi.

Caci e o drama. Pe linia de fisura stau nu numai 3,5 milioane de oameni care muncesc din greu in strainatate, ci si cei de care s-au rupt si au ramas in tara, suspinand dupa ai lor.

Toate planurile societatii romanesti sunt cutremurate marunt si cotidian de aceasta trauma psihica nationala.

Numerele reale sunt atat de mari ca nu mai conteaza cum se va numara maine, in Piata.

Ei sunt fratii, surorile, copiii si parintii nostri si a ne intoarce unii impotriva altora e ceva ce nu ar trebui sa permitem nimanui.

Ei suntem, de fapt, noi, daca ne-am fi nascut mai devreme, am fi avut mai mult curaj sau am fi decis altfel.

si nici unii, nici altii, nici cei ramasi si nici cei plecati nu trebuie judecati.

Caci, pe 11 august, dis-de-dimineata, dubele nevazute vor porni catre Roma, Milano, Haga, Madrid, Munchen, Mastricht leganand melancolic sarmalele clandestine, de la noi catre noi.
Pacienta care a murit de foame, ascunsa de frica in balariile din curtea spitalului Obregia!

Altfel, nu ne duceti grija, acasa suntem bine.

Victoria Trandafirescu, un pacient de 63 de ani internat in spitalul Obregia a disparut din salon. Femeia avea o suferinta psihica ce o facea sa se teama de semenii ei.

Fata si sotul au cerut sprijinul ziarului. Iesise din salon, iar spitalul si politia nu s-au straduit sa vada ce s-a intimplat cu ea!

Au gasit-o, dupa 6 zile, moarta, un corp singur si ratacit in balariile din curtea spitalului, pe care nu a parasit-o nici un moment, cum se vede pe camerele de luat vederi! Azi, Libertatea a aflat verdictul legistilor: femeia a murit de foame.

Sa mori de foame in jungla din ograda unui spital, fara sa te caute nimeni dintre cei care te-ar fi putut salva!

Victoria Trandafirescu ar fi avut mai multe sanse daca era cu o pluta in mijlocul Pacificului, decat in curtea spitalului de care raspunde Primaria capitalei Romaniei.

Sursa: Libertatea

Catalin Tolontan, despre mitingul din 10 august! „Diaspora suntem noi daca ne-am fi nascut mai devreme! Sa respectam ziua de 10 august si sa ne pregatim ziua de 11! was last modified: august 9th, 2018 by Radu Anghel
Sa raspandim circul prin sat...
spre

Share Page

Close