CCR da peste cap planul coalitiei penalilor! Prevederile din Codul de Procedura Penala facute cu dedicatie pentru Dragnea, declarate neconstitutionale!

230

Doua dintre prevderile Codului de procedura penala, care i-ar fi permis lui Liviu Dragnea sa-si revizuiasca sentinta definitiva de 2 ani cu suspendare din dosarul Referendumului, au fost declarate neconstitutionale de CCR.

Este vorba de modificarea adusa articolelor privind redactarea si semnarea sentintelor judecatoresti (articolul 406) si cel privind cazurile de revizuire a sentintelor definitive (articolul 453) . In cazul in care modificarile ar fi intrat in vigoare, Dragnea ar fi putut face o cerere de revizuire a dosarului in care are condamnare definitiva. Decizia a fost luata cu unanimitate de voturi.

Curtea Constitutonala a declarat neconstitutionale mai multe prevederi controversate. Tot in unanimitate. Unele din acestea au ridicat discutii si critici din partea societii civile, cum ar fi ingreunarea perchezitiilor, prezenta inculpatului la audierea victimei, interceptarile care puteau fi folosite intr-un singur dosar, rezultatul perchezitiilor informatice care nu putea fi folosit in alta ancheta, confiscarile extinse, masurile asiguratorii, clasarea dosarului dupa un an daca nu sunt descoperiti suspectii.

Pe de alta parte, printre modificarile declarate constitutionale se numara prevederea potrivit careia nu se ofera informatii publice din anchetele procurorilor privind persoanele suspectate sau acuzate ca fiind vinovate de savarsirea unei infractiuni, dar si cea potrivit careia o persoana care vrea sa beneficieze de reducerea condamnarii poate denunta o fapta doar in decurs de un an de la savarsirea acesteia.

„Indiciile temeinice”

Ziare.com a inventariat cele mai controversate prevederi care au fost declarate neconstitutionale.

Articolul 15, in ceea ce priveste sintagma „din care rezulta indicii temeinice”: Actiunea penala se pune in miscare si se exercita cand exista probe din care rezulta indicii temeinice ca o persoana a savarsit o infractiune si nu exista cazuri care impiedica punerea in miscare sau exercitarea acesteia.

Articolul 77, in ceea ce priveste sintagma „probele sau”: Persoana cu privire la care, din probele sau indiciile temeinice existente in cauza, rezulta ca a savarsit o fapta prevazuta de legea penala se numeste suspect”.

Articolul 47: Avocatul suspectului sau inculpatului poate solicita sa fie incunostiintat de data si ora efectuarii actului de urmarire penala ori a audierii realizate de judecatorul de drepturi si libertati. Incunostiintarea se face prin notificare telefonica, fax, e-mail sau prin alte asemenea mijloace. Suspectul sau inculpatul poate participa la efectuarea oricarui act de urmarire penala sau la orice audiere, la solicitarea acestuia. In cazul in care martorii sau subiectii procesuali considera ca au motive de temere in legatura cu aceste imprejurari pot solicita, potrivit legii, procurorului sau judecatorului statut de persoana amenintata sau protejata, dupa caz, atat in faza de urmarire penala, cat si de judecata.

Martor si martor protejat

Articolul 116, se introduc patru noi alineate, alin. (21) – (24), cu urmatorul cuprins:

(21) Martorul poate refuza sa depuna marturie cu privire la acele fapte sau imprejurari care ar putea atrage raspunderea sa pentru savarsirea unei fapte penale.

(22) O persoana audiata in calitate de martor protejat sau amenintat nu poate fi audiata in aceeasi cauza, in calitate de martor cu identitate reala decat daca au incetat temeiurile care au condus la acordarea altei calitati.

(23) O persoana nu poate avea mai multe calitati de martor fara identitate reala si nici nu poate fi in acelasi timp si martor amenintat si martor protejat in aceeasi cauza.

(24) Martorul poate fi insotit de avocat in fata organelor judiciare si se poate consulta cu acesta, inclusiv in conditii de confidentialitate, pe tot parcursul audierii”.

Problema mandatelor

Mandatele de supraveghere tehnica erau ingreunate.

Articolul 140, alineatul (2): Cererea formulata de procuror trebuie sa cuprinda: indicarea masurilor de supraveghere tehnica care se solicita a fi dispuse, numele sau alte date de identificare a persoanei impotriva careia se dispune masura, daca sunt cunoscute, indicarea probelor ori a datelor din care rezulta savarsirea unei infractiuni pentru care se poate dispune masura, indicarea faptei si a incadrarii juridice, iar, in cazul masurii supravegherii video, audio sau prin fotografiere, daca se solicita si incuviintarea ca organele de urmarire penala sa patrunda in spatii private indicate pentru a activa sau a dezactiva mijloacele tehnice ce urmeaza a fi folosite pentru executarea masurii supravegherii tehnice, motivarea caracterului proportional si subsidiar al masurii. Procurorul trebuie sa inainteze dosarul judecatorului de drepturi si libertati.

Interceptarile, folosite intr-un singur dosar

Articolul 143, alineatul 4^1: Convorbirile, comunicarile sau conversatiile interceptate si inregistrate, care nu privesc fapta ce formeaza obiectul cercetarii sau persoanele care fac obiectul cercetarii ori care nu contribuie la identificarea ori localizarea persoanelor nu pot fi folosite sau atasate la dosarul de urmarire penala. Acestea se arhiveaza la sediul parchetului, in locuri speciale cu asigurarea confidentialitatii si pot fi puse la dispozitia celui vizat, la solicitarea acestuia. La solutionarea definitiva a cauzei, acestea vor fi sterse sau, dupa caz, distruse de catre procuror, incheindu-se in acest sens un proces-verbal, daca nu s-a obtinut mandat de interceptare si pentru restul convorbirilor. In cazul in care, pe parcursul derularii activitatii de interceptare sau inregistrare a convorbirilor, comunicarilor sau conversatiilor rezulta indiciile savarsirii si a altor infractiuni, poate fi ceruta completarea mandatului si cu privire la acele infractiuni. Convorbirile, comunicarile sau conversatiile interceptate si inregistrate, pot fi folosite numai pentru probarea faptei ce formeaza obiectul cercetarii ori contribuie la identificarea ori localizarea persoanelor pentru care s-a solicitat autorizarea de la judecatorul de drepturi si libertati.

Citeste mai mult pe ziare.com