Ce a inteles Dancila din votul romanilor: „Romanii au votat impotriva protocoalelor secrete!” Reactia internautilor: „Nici dupa arestarea marelui infractor nu va reveniti? „

346

Premierul Viorica Dancila ii raspunde lui Klaus Iohannis pe Facebook ca romanii nu au votat pentru ca vointa lor sa fie negociata intre partide politice, au votat pentru ca isi doresc ca ceea ce au decis prin vot sa fie transpus intr-o legislatie clara. De asemenea, sustine ca in Pactul National trebuie sa fie inclusa si „condamnarea ingerintelor de orice fel in actul de justitie – inclusiv a protocoalelor secrete”.

„Am ascultat cu mult interes declaratiile domnului presedinte Iohannis de astazi referitoare la Acordul Politic National propus partidelor. Cred ca este momentul ca presedintele sa iasa din logica de campanie electorala si sa isi ia in serios atributiile constitutionale, concentrandu-se pe ceea ce avem obligatia sa implementam dupa rezultatele ultimelor alegeri. Romanii nu au votat pentru ca vointa lor sa fie negociata intre partide politice, au votat pentru ca isi doresc ca ceea ce au decis prin vot sa fie transpus intr-o legislatie clara. Pentru asta nu este nevoie de intelegeri intre partide, ci de proiecte care sa reflecte decizia oamenilor.

Partidul Social Democrat sustine categoric demersurile esentiale pentru consolidarea parcursului european al Romaniei si tocmai de aceea credem ca domnul presedinte nu poate sa omita din acest acord un set de principii si obiective absolut obligatorii pentru tara noastra: inlaturarea dublului standard, o Uniune Europeana in care toate statele membre sa se bucure de aceleasi drepturi si beneficii, condamnarea ingerintelor de orice fel in actul de justitie – inclusiv a protocoalelor secrete – sau inlaturarea discriminarii de salarizare pe teritoriul Uniunii. Sunt drepturi ale romanilor, ca cetateni europeni, si nu acceptam omiterea lor dintr-un acord politic national.

Imi doresc sa avem in vedere vointa exprimata si interesele celor pe care ii reprezentam, in niciun caz stratageme electorale si jocuri de imagine. Nimeni nu ar trebui sa isi permita incercarea de a negocia politic dorinta cetatenilor exprimata prin vot.

Va propun, asadar, domnule presedinte, sa acceptati completarea acestui acord prin includerea aspectelor de mai sus, ca sa putem spune cu totii ca ne angajam la cele mai bune masuri si obiective pentru Romania”, sustine Dancila pe Facebook.

Cum era de asteptat, comentariile romanilor au fost foarte critice.

Presedintele Klaus Iohannis a afirmat vineri ca PSD a venit cu „fel si fel de povesti” in legatura cu pactul pe care l-a propus, sustinand ca in acest fel social-democratii doresc sa evite a semna acordul national si sa repare legile justitiei si pe cele referitoare la vot.

„Dupa ce am facut consultari cu partidele – si mi s-a parut normal dupa alegeri sa chem partidele si sa discutam cum se pune in practica -, le-am propus un pact. PNL imediat a iesit si a spus: foarte bine, semnam acest pact. Este exact ce vor romanii, asta e scris in pact, sa schimbam Constitutia asa cum au votat oamenii la referendum, sa interzicem ordonantele, sa interzicem amnistia, dar si sa revenim la discutia pe legile justitiei, care au fost stricate tot de PSD si le-am spus-o in fata la consultari la pesedisti: voi le-ati stricat, nu aveti decat sa veniti si sa le reparati la loc. Mi se pare normal. In acelasi fel le-am propus sa se miste, dar iute, si sa schimbe legislatia si organizarea pentru alegeri”, a spus seful statului la lansarea cartii sale „EU.RO. Un dialog deschis despre Europa” de la Targul de Carte „Alba Transilvana”, scrie Agerpres.

Presedintele a amintit de problemele de la votul din diaspora.

„Ati vazut ca iarasi in strainatate si-au batut joc de romanii nostri. Au stat oamenii cu miile la cozi, multi in ploaie, multi au ramas afara seara. Nu se poate. Cam aceste lucruri le-am scris frumos in pact. PNL a zis ca da, USR – care a avut un rezultat de asemenea notabil, au spus da. PNL si USR, fara conditii, semneaza. Ei, cine face fite? PSD-ul. Pai se poate? Dupa ce si-au luat-o la vot, oamenii s-au exprimat clar. Lumea se asteapta acum sa faca ce trebuie. Nu fac, fiindca au in continuare in Parlamentul nostru o majoritate toxica. Majoritatea pesedista de acum din Parlament este o majoritate toxica. Au venit cu fel si fel de povesti, ca domn’e mai trebuie sa adaugam si una si alta, chestiuni de ale lor, doar ca sa nu semneze, doar ca sa nu faca ce le-au cerut romanii. Acum, PSD cauta tot felul de smecherii sa se eschiveze, sa nu semneze pactul, sa nu repare legile justitiei, sa nu repare legile pentru urmatoarele alegeri’, a adaugat Iohannis.

Potrivit acestuia, majoritatea parlamentara este una toxica si a aratat ca aceasta poate fi schimbata prin vot. De asemenea, presedintele Iohannis a precizat ca deja o noua majoritate incepe sa se contureze, cu PNL pe post de „locomotiva”.

„Trebuie sa intelegem bine ce inseamna asta. Pana cand aceasta majoritate pesedista toxica nu este inlocuita in Parlament, lucrurile se vor schimba greu si oamenii trebuie sa inteleaga ca aici e nevoie de multa vointa si multa determinare pentru a trece prin toate alegerile, fiindca in Parlamentul nostru se poate construi o majoritate serioasa, pentru romani, pentru Romania, o majoritate care incepe sa se contureze cu semnarea pactului si o sa lucram cu ea, cu PNL pe post de locomotiva, cu USR, cu cine va mai veni. Exista in Romania forte politice responsabile, dar ele trebuie votate ca sa ajunga sa aiba o majoritate in Parlament. Or, pentru asta trebuie sa mergem si la prezidentiale, si la locale, fiindca vrem guvernare buna si fiecare in comunitatea lui si in final trebuie sa mergem la parlamentare si sa le dam lectia finala pesedistilor, altfel nu se poate”, a mai declarat seful statului.