Ce fac 30 de parlamentari PSD ca sa lase senzatia ca lucreaza? Au idei crete: vor sa schimbe legea pentru prezindentiale!

348

Social-democratii vor sa schimbe legea electorala. Senatorul Serban Nicolae a initiat un proiect prin care modifica regulile de alegere a presedintelui tarii.

Social democratii vin cu mai multe propuneri legate de scrutinul prezidential. Este un proiect destul de stufos. Are peste 50 de pagini si este semnat de peste 30 de parlamentari PSD.

Printre numeroasele propuneri de modificare a legii se strecoara si idei controversate. De exemplu: se modifica articolul referitor la institutiile in care nu este permisa desfasurarea de activitati de campanie electorala.

In forma actuala a legii, pe langa penitenciare si oficii consulare, de pilda, sunt si scolile. In proiectul depus de PSD la Senat, scolile sunt omise din enumerare.

O alta prevedere care ar putea crea disensiuni este legata de urna speciala. In acest moment, ea poate fi solicitata cel mai tarziu cu o zi inainte de alegeri. Social-democratii, insa, vor ca ea sa poata fi ceruta chiar in ziua scrutinului.

S-a tot discutat in Parlament, in cadrul comisiei de ancheta referitoare la scrutinul din 2009, cat timp ar trebui sa se pastreze buletinele de vot si celelalte documente legate de alegeri. Acum statul este obligat sa le tina trei luni. Puterea vrea prelungirea termenului cu inca trei luni.

Proiectul abia a fost depus la Senat, deci nu a intrat inca in dezbaterea alesilor.

Ce prevede proiectul de lege:

Se elimina scolile din lista institutiilor in care este interzisa desfasurarea campaniei
Un alegator poate sustine mai multi candidati
Solicitarea pentru urna speciala, chiar in ziua alegerilor
Pe un panou electoral se pot pune cel mult 2 afise ale aceluiasi candidat
Numararea voturilor se poate face in maximum 48 de ore de la incheierea votarii
Buletinele de vot se pastreaza sase luni

Sursa: Digi24

ABONEAZA-TE LA NEWTV! Corect, Independent, Curajos