Cele două tabere din PSD se întâlnesc pentru o nouă rundă de ciomogeală la finalul lunii ianuarie, la Iași! Atunci se vor relua discuțiile despre ideea restructurării Guvernului!

159

Următoarea înfruntare dintre taberele tot mai definite din PSD va avea loc în perioada 29-31 ianuarie la Iaşi. Premierul Mihai Tudose a declarat după sedinţa CEx a PSD, ca a lansat ideea restructurării Guvernului, în sedinţa de luni, dar va discuta în detaliu în şedinta de la finalul lunii de la Iasi.

La rîndul său Liviu Dragnea a declarat că următoarea sedinţă a Consiliului Executiv va avea loc în perioada 29-31 ianuarie la Iaşi, iar restructurarea Guvernului rămîne tema de discuţie, dar în acest caz e nevoie de discuţii cu liderii ALDE pentru că ar urma un vot în Parlament. Se amână, astfel deznodămîntul, în condiţiile în care Liviu Dragnea le-ar fi spus apropiaţilor că se gîndeşte să-l dea jos pe premierul Mihai Tudose.

Culise: Dragnea ar fi fost pus la zid în CEX de către lideri local

PSD s-a reunit ieri pentru a stabili cum împarte puterea în partid, între tabăra Dragnea şi tabăra Tudose. Meciul greilor social-democraţi s-a amînat pentru o dată viitoare, totuşi unele semnale date ieri sînt relevante pentru viitorul PSD. Pentru prima dată, Liviu Dragnea şi Mihai Tudose au venit separat la şedinţa CExN. Dacă premierul a spus răspicat că este nevoie de o restructurare a Guvernului, Liviu Dragnea are altă părere: nu este necesară nici restructurarea Guvenului, nici Congresul Extraordinar al PSD. Mai mult, a spus că nu îi este teamă că va fi demis. Potrivit unor surse Realitatea Tv în şedinţă, Dragnea a fost pus la zid în CEX de către lideri locali care îi reproşează managementul clientelar. Marile absenţe de la şedinţă au fost Gabriela Firea şi Lia Olguţa Vasilescu.

Dragnea: „Nu se pune problema să luăm vreo decizie acum“

„M-a sunat Tăriceanu acum două zile şi m-a întrebat despre ce este vorba. Şi i-am spus că nu se pune problema să luăm vreo decizie azi pentru că trebuie să discutăm în coaliţie. (…) Dacă poate fi o restructurare, o remaniere, că nu e nici una nici alta, ci se regândeşte fluxul dintre ministere, poate să fie şi asta. S-a discutat să facem poate la CEx-ul viitor trebuie să discutăm şi cu partenerii de la ALDE, pentru că o restructurare a Guvernului necesită un vot în Parlament“, a declarat Liviu Dragnea. Liderul PSD a anunţat că următoarea şedinţă are loc în perioada 29-31 ianuarie la Iaşi.

Tudose: „Restructurarea nu se putea face azi“

„Restructurarea nu se putea face azi. La finalul lunii vom discuta în şedinţa Consiliului Executiv de la Iaşi“, a declarat pre mierul Mihai Tudose. „S-a mai discutat şi se mai discută şi în viitor. E nevoie de reforma statului“, a declarat după şedinţă şi Marian Oprişan, unul dintre susţinătorii restructurării aparatului central. Social democraţii s-au reunit luni în şedinţa Consiliului Executiv, unde un subiect oficial a fost găsirea unui înlocuitor pentru Doina Pană la Ministerul Apelor.

Ce ministere ar urma să dispară 

Pe de altă parte, mai mulţi social democraţi, în frunte cu premierul Mihai Tudose, au invocat necesitatea unei restructurări a Executivului. Printre ministerele care ar putea fi comasare se regăsesc, pe lângă Apele cu Mediul, Energia cu Economia, Turismul şi Tineretul şi Sportul, Românii de pretutindeni cu Afacerile Externe, precum şi Educaţia şi Cercetarea. În prezent, Guvernul are în componenţă, pe lângă premierul Mihai Tudose, trei vicepremieri, dintre care unul, Marcel Ciolacu, fără portofoliu, 24 de miniştri şi doi miniştri delegaţi – Mariu Nica şi Victor Negrescu, la Fonduri Europene şi la Afaceri Europene.

Oprişan şi Tuţuianu cer „restructurarea totală“ a administraţiei centrale şi implicit a Guvernului

Opiniile sînt deja împărţite la PSD. Unii membri susţin că este nevoie de o restrucutrare a Executivului. Marian Oprişan, liderul PSD Vrancea, a declarat luni, înainte de şedinţa Consiliului Naţional Executiv al PSD, că este nevoie de o restructurare totală a administraţiei centrale şi a Guvernului, deoarece acum aparatul central este foarte încărcat. „PSD are guvernarea şi are mari responsabilităţi. Trebuie să facem spitale, trebuie să facem autostrăzi, trebuie asigurate pensiile, salariile românilor şi pentru asta trebuie discutat. (…)Vă spun că să ducem la capăt programul de guvernare este nevoie de o retructurare totală a administraţiei centrale şi implicit a Guvernului. Aparatul central este foarte încărcat şi trebuie eficientizat astfel încât să ne ţinem promisiunile în faţa românilor“, a declarat Marian Oprişan, preşedintele PSD Vrancea, înainte de şedinţa CEx al PSD. Legat de discuţiile cu premierul Mihai Tudose, pe care le-a avut luni dimineaţa la sediul Guvernului, Oprişan a afirmat că acestea au fost legate de unele probleme ,,guvernamentale“ din Vrancea.

Senatorul Ioan Deneş, propunerea PSD pentru funcţia de ministru al Apelor şi Pădurilor

Senatorul Ioan Deneş este propunerea PSD pentru funcţia de ministru al Apelor şi Pădurilor, au decis membrii Consiliului Naţional Executiv al PSD, propunerea urmând să fie trimisă preşedintelui Klaus Iohannis. Votul din şedinţa CEx vine după ce în urmă cu câgteva zile Doina Pană şi-a anunţat demisia din cauza unor probleme de sănătate. Ioan Deneş este senator de Bistriţa Năsăud şi se află la al doilea mandate de parlamentar. În perioada februarie 2007 – decembrie 2012 a fost director comercial, SC Termotec SRL, Dej, în perioada 1997 – februarie 2007 a deţinut funcţia de director comercial în cadrul SC Profing SRL, Beclean, în timp ce între anii 1993 şi 1997 a fost profesor la un centru de plasament din Beclean. Potrivit CV-ului de pe site-ul Senatului. Ioan Deneş a fost, între anii 1988 şi 1993, electrician la CFR Cluj. Ministrul propus de PSD a terminat studiile Universităţii Tehnice Cluj Napoca şi a obţinut definitivatul ca profesor în anul 1996.

Sursa: monitorulexpres.ro