Cele mai bune scrieri ale anului se anunță la Gala Premiilor Superscrieri 2012

223

Anul acesta concursul Premiile Superscrieri – non-ficțiuni care schimbă lumea se află deja la a doua ediție și a reușit să adune în jur de 250 de participanți, cu peste 350 de lucrări înscrise. Despre calitatea acestor lucrări ne spune Vlad Mixich, președintele juriului:  Am o veste bună, la sfâit de octombrie: mai multe texte bune la Superscrierile din acest an decât la ediția de anul trecut. La unele categorii (mai ales cele cu înscrieri numeroase) concurența pentru primele locuri a fost încinsă. Ca să facă în ciudă crizei și mogulilor media, 2012 a fost un an cu recoltă bună pentru jurnalismul românesc. Acela adevărat.”

Premiile oferite anul acesta însumează 3500 de euro, dintre care 1000 de euro vor fi acordați ca premiu special – Superscrierea anului – oferit de Romanian Business Leaders. Deasemenea, printre susținătorii concursului care oferă premii se numără: GIVE, Tea Forte, Okian, Publica, Vellant, Decât o Revistă și TATAIA. 

Concursul e util. Sunt foarte puține inițiativele care încurajează scrisul cu rost și asta cred că e una dintre ele. Dacă l-aș fi organizat, aș fi încercat poate să dau un premiu egal ca valoare unui începător care nu a apucat să scrie în presa mainstream.  Asta ca să obligăm antenumita să ia în seamă talentele care nu au acces în sistem. Pare simplu dar nu e simplu. Multe talente, dacă ajung să lucreze în presă, se irosesc până la urmă în outlet-uri care fac mai mult pr decât presă sau devin militanți în lupte prea mici pentru ceea ce pot ei să facă.” este de părere Teodor Tița, membru al juriului.

Cât despre procesul de jurizare, Vlad Mixich povestește despre experiența sa de jurat al acestei ediții: “Cum anul acesta textele finaliste au avut valori mai apropiate decât în 2011, a fost dificilă stabilirea podiumului. Criteriile menționate în regulament sunt esențiale în procesul jurizării pentru că cele mai importante premii ale anului acordate în breasla jurnaliștilor trebuie să tindă spre o obiectivtate previzibilă, nu să depindă exclusiv de subiectivismul juraților. Eu sunt mândru că sunt jurnalist și prin urmare sunt mândru să fac parte din juriul Superscrieri. Marea plăcere a vieții mele e cititul. Și nu cunosc încă o metodă mai bună de a lua pulsul jurnalismului românesc decât a juriza pentru Superscrieri.“

Premiile Superscrieri este o competiție care promovează jurnalismul narativ și scriitura creativă despre oameni, evenimente și momente reale și care își propune ca în câțiva ani să capete în România aceeași importanță pe care o au premiile Pulitzer în America. 

 Evenimentul  de decernare a premiilor va fi cu circuit închis. Câștigătorii și titlurile lucrărilor vor fi făcute publice pe site-ul Fundației –  www.ffff.ro/superscrieri/.

 
Această ediție a Premiilor Superscrieri nu ar fi fost posibilă fără susținerea prietenilor Fundației: Romanian Business Leaders, Ciprian Marica, Friends Advertising, GIVE, Tea Forte, Supradyn, Okian, Publica, Vellant, Decât o Revistă, TATAIA, The Institute, Realitatea, Hotnews, Alira, European Drinks, Elvira Popescu, Silva Dark, Ziare.com.

Despre Fundația Friends For Friends

Fundația Friends for Friends (FFFF) susține creativitatea practică. Dintre cele mai cunoscute proiecte FFFF: expoziția Ciorne 2.0 – Cum devin ideile realitate?, Biblioteca FFFF – peste 1400 de cărți utile profesioniștilor implicați în industrii creative, Creative Fitness Studio – program de antrenare și dezvoltare a creativității, evenimentele de la Caffffe Creativa și, nu în ultimul rând, Premiile Superscrieri.

ABONEAZA-TE LA NEWTV! Corect, Independent, Curajos