Profesorul Facultatii de Stiinte Politice din cadrul Universitatii Bucuresti, Dan Pavel, analizeaza candidatura lui Rares Bogdan din partea PNL la europarlamentare.

Politologul a subliniat ca Rares Bogdan a fost unui dintre cei mai straluciti studenti pe care i-a avut. Mai mult, Dan Pavel a reliefat faptul ca Rares Bogdan a fost dintre cei care s-au opus curentului implicandu-se activ in cadrul PNL desi la putere era oroarea FSN-ului.

Totodata, Dan Pavel ii ureaza succes lui Rares Bogdan in campania alaturi de Partidul National Liberal.

Postarea integrala a lui Dan Pavel:

„Intimplator, in vreme ce ma intorceam cu masina din Bucuresti, de la cursuri, am auzit o voce cunoscuta la un post de radio, a unui vechi prieten. El este si un reputat scriitor, analist politic. Se vorbea despre alegerile europarlamentare. si a venit vorba despre Rares Bogdan. Persoana care punea intrebarile spunea ceva de tipul …vi se pare normal ca in fruntea listelor partidelor sau pe acele liste sa fie jurnalisti cu mare reputatie, actori, sportivi, cintareti de muzica populara s.a.m.d. N-as fi scris acest text, mai ales ca nu vreau sa fac campanie electorala pentru nimeni, vreau sa analizez ce se petrece, dar dupa aceea am auzit, pe diferite posturi de televiziune, atacuri impotriva lui Rares Bogdan, venite si de la dreapta si de la stinga, care insista pe aceeasi obiectie-minciuna ca respectivul nu este liberal.

Rares Bogdan a fost acum 25 de ani studentul meu la Universitatea Babes-Bolyai din Cluj. Impreuna cu Vasile Boari, Emil Boc, Vasile Puscas, am fost un grup de initiativa care a infiintat in mod explicit (nu cu numele schimbat, ca altele initiative fortate ulterior sa-si schimbe denumirea), prima facultate de stiinte politice din Romania. Pe vremea aceea, era un mare entuziam intre tineri pentru asemenea studii. Or, Rares Bogdan a fost unul dintre cei mai straluciti studenti din intreaga mea cariera. Prin intermediul meu s-au cunoscut Octavian Hoandra si Rares Bogdan. Acesta din Urma facea parte dintr-un an in care devenise extrem de activ un grup de studenti remarcabili (povestile legate de ce am facut impreuna la Cluj, despre marile lupte date, merita reluate intr-o carte separata, dar nu vreau sa deviez de la subiect). Era putin suparat pe mine pentru ca dadeam greu nota maxima, dar fata de studentii din ultimii zece ani el face parte din categoria de excelenta: el citea mereu bibliografia obligatorie, precum si multe texte, carti, in plus; am pus impreuna bazele unui think tank, am facut niste echipe de cercetare care urmau sa publice anumite carti importante, de analiza politica a partidelor romanesti, dar dupa aceea eu am fost nevoit sa ma mut inapoi la Bucuresti. El face parte din categoria celor pe care ii voi numi mereu ”studentii mei”, chiar daca au absolvit de mult. Celor care nu au studiat, care nu au citit bibliografia obligatorie, care au venit la aceste facultati (in Cluj si Bucuresti) numai ca sa aiba o diploma, ca sa ia un job in politica, dar care habar n-au de political science, nu le voi spune niciodata astfel, ci ii numesc studentii oximoroni, studentii care nu studiaza.

Rares Bogdan (extrem de tinar la aceea vreme) era unul dintre putinii studenti membri ai unui partid politic de opozitie, Partidul National Liberal. Atunci era un risc enorm sa faci parte dintr-un partid de opozitie si unul inca si mai mare sa faci parte dintr-un partid istoric. Majoritatea covirsitoare a studentilor, mai ales cei mai mari cu un an, care aveau sa fie prima generatie de absolventi, erau membri, simpatizanti sau angajati ai campaniilor electorale ale FSN/PDSR (Partidul Democratiei Sociale din Romania, condus de Ion Iliescu), care si-a schimbat mai tirziu numele in PSD.

Rares Bogdan face parte dintr-o familie de liberali. A fost deosebit de activ in PNL, fiind de tinar remarcat in partid. Ulterior, din motive pe care le va povesti el insusi daca va fi intrebat, a iesit din PNL. I-am cunoscut personal pe cei mai importanti lideri din PNL, din ianuarie 1990 (cind am facut interviuri si le-am publicat in revista 22 cu Radu Cimpeanu si Dinu Patriciu) si pina azi. I-am cunoscut pe fondatorii PNL, pe cei care au facut puscarii, au fost dati afara, au emigrat, apoi au reinfiintat partidul. Am vorbit cu liderii liberali pentru cartea despre Conventia Democratica. Pe unii dintre ei i-am consiliat, la cererea lor. Prin urmare, stiu ce spun. in vreme ce PNL a luat-o razna adesea, iar apoi s-a inscris in PPE (o miscare la fel de oportunista precum inscrierea de catre Basescu a partidului sau socialist, PD, care era membru in Internationala Socialista, in PPE), Rares Bogdan a ramas un liberal. El nu este un element strain in PNL. Este mai liberal decit multi liberali (proveniti din vechiul PNL sau din PD). si este un liberal mai vechi decit multi liberali, mai ales cei care s-au inscris in partid pe vremea cind PNL era la guvernare.

Am avut de-a lungul timpului si am ce sa-i reprosez lui Rares Bogdan, ii voi spune obiectiile (precum in trecut), intre patru ochi sau intre prieteni, dar dupa campania electorala. Prin urmare, ii urez studentului meu, vechiul liberal Rares Bogdan, succes in alegeri!”, a scris Dan Pavel pe Facebook.