Cifrele arata ca ”specialistii” PSD sunt cei mai prosti ministri: Rafila si Budai, dezastru la absorbtia fondurilor europene!

145

Secretarul general al PNL, Dan Vilceanu, a declarat luni ca exista o slaba absorbtie a fondurilor europene la Ministerul Muncii si Ministerul Sanatatii si a adaugat ca ar fi profund recunoscator ministrilor pesedisti Marius Budai si Alexandru Rafila sa acorde mai multa atentie acestui aspect. El s-a oferit sa il ajute pe Marius Budai in legatura cu optimizarea unor aspecte privind PNRR, daca acesta i-o va cere.

„Eu sunt si in urmatoarele zile, 21 – 23 februarie, la Bruxelles, pentru avea discutii cu comisarii europeni si legat de PNRR si legat de viitorul cadru bugetar al UE, 2021-2027. Evident ca ma preocupa si PNRR, si viitorul cadru. Ma preocupa si absorbtia pe actualul cadru european 2014-2020, din care mai avem doi ani. Facem o analiza la MIPE pe toate autoritatile de management, astfel incat proiectele semnate, contractele semnate care nu au nicio sansa de a fi inchise pana la finalul anului 2023 sa fie reziliate, daca nu au inceput, si banii respectivi sa ii alocam pe alte proiecte care pot fi terminate pana in 2023, astfel incat sa nu riscam sa pierdem acei bani”, a afirmat Dan Vilceanu, ministrul al Investitiilor si Proiectelor Europene, la finalul sedintei de luni a Executivului.

Ministrul PNL a mai spus ca au trecut cateva luni de cand a inceput mandatul Guvernului Ciuca si nu mai pot fi scuze oferite in ceea ce priveste gradul slab de absorbtie a fondurilor europene.

„Exista intr-adevar o slaba absorbtie la Ministerul Muncii si o slaba absorbtie la Ministerul Sanatatii. Din punctul acesta de vedere as fi profund recunoscator daca cei doi ministri s-ar apleca mai mult asupra acestor aspecte legate de fonduri europene, pentru ca la inceputul mandatului acestui Guvern toata lumea a inteles anumite nefunctionalitati sau disfunctionalitati – ca ai preluat mandatul, nu ti-ai gasit toate documentele pe care trebuia le gasesti. In cazul Ministerului Sanatatii am inteles ca nu se gasea PNRR pentru ca era pe un stick. Acum toate aceste documente sunt la dispozitie. Au trecut cateva luni si evident si eu, si premierul si toata populatia Romaniei se asteapta sa vada progrese si mai putin scuze”, a completat Vilceanu, citat de news.ro.

Acesta a mai precizat ca nu i se pare o abordare serioasa ca un minister sa ofere un raspuns privind proiectele pe fonduri europene de genul exista doua scenarii – ca acel proiect sa fie finalizat si ca acel proiect sa nu fie terminat.

„In ultima perioada am purtat comunicari cu ministerele si vreau sa va spun ca atunci cand intre in mod special de anumite proiecte si primesti raspuns ca pana la finalizarea exercitiului bugetar, pana in 2023, pratic, exista doua scenarii – sa termini proiectul si sa nu termini proiectul. Mi se pare o abordare neserioasa. Nu vreau sa intru in detalii de genul acesta, din partea cui am primit acest raspuns, nu vreau sa creez polemica in cadrul Guvernului, si din acest punct de vedere prefer sa vorbesc la modul general. Cred ca cel putin in ceea ce priveste Ministerul Sanatatii si Ministerul Muncii e nevoie, pentru ca sunt cele doua ministere care din punct de vedere al absorbtiei stau cel mai prost si asta se vede inclusiv la o scurta privire asupra numarului de personal care este angajat in vederea atragerii de fonduri europene”, a mai explicat Dan Vilceanu.

Ministrul Investitiilor si Proiectelor Europene a mai afirmat ca premierul Nicolae Ciuca acorda o importanta deosebita absorbtiei fondurilor europene.

„Premierul este foarte concentrat pe absorbtie. Nu exista nicio sedinta de Guvern in care sa nu imi ceara sa vin cu o informare privind absorbtia fondurilor europene si sa prezint stadiul privind negocierile in legatura cu viitorul cadru. De asemenea, fac o informare cu privire la modul in care sunt indeplinite jaloanele in fiecare sedinta de Guvern si din acest punct de vedere evident ca discutam”, a mai spus Vilceanu.

Intrebat daca este dispus sa il ajute pe ministrul Muncii, Marius Budai, cu optimizarea PNRR, in cazul in care acesta ii va solicita ajutorul, Dan Vilceanu a raspuns: „Sigur, orice ministru care imi cere ajutorul il va avea, il va primi. Nici nu se pune problema. Suntem colegi in Guvern”.

„Dar ma tem ca daca as intra in discutii legate de aceasta optimizare, ea nu ar putea fi decat o optimizare a implementarii PNRR, pentru ca pana la urma cred ca asta asteptam toti. Sunt reforme extrem de benefice pentru populatia Romaniei, inclusiv pe partea de pensii, vorbim de cresterea pensiilor mici si eliminarea inechitatilor, adica sa ai pensii pe baza de contributivitate, ceea ce isi doreste toata populatia Romaniei. Bineinteles ca, daca pot sa dau o mana de ajutor, cu mare drag voi face acest lucru”, a conchis ministrul liberal.

ABONEAZA-TE LA NEWTV! Corect, Independent, Curajos