Cinism fara margini! Baronii PSD de Tulcea folosesc inundatiile ca pretext si metoda de a falimenta agricultorii din Delta Dunarii!

Inundatiile din iunie 2010 au produs pagube imense in sute de localitati din toata tara. Cele mai mari daune au fost in Tulcea unde prostia, apoi reaua intentie a autoritatilor, a amplificat pagubele provocate de stihii.

Dupa ce au compromis, prin actiuni nesabuite, recolta de pe mai bine de 10.000 de hectare, baronii PSD ai judetului din Delta se straduiesc si astazi sa „elimine” cea mai profitabila ferma agricola din judet, Agrodelta Sireasa.

De la spargerea digurilor sub pretextul fals al salvarii localitatilor de la inundatii si asmutirea Corpului de control al Guvernului asupra fermei private (caz unic in Romania) pana la preluarea, prin falsuri facute direct la Cartea Funciara, a digurilor aflate in proprietatea societatii private, conducerea pesedista a judetului Tulcea nu pare a se da in laturi de la nimic in dorinta de a falimenta Agrodelta!
Sabotajul

Toate culturile societatii Agrodelta Sireasa, estimate la aproximativ 5 milioane de euro, au fost inundate, dupa ce primarul comunei Ceatalchioi, a decis cu de la sine putere si cu binecuvantare tacita de la Judet sa distruga digul de aparare al localitatii. Culmea ironiei, digul fusese consolidat si inaltat, cu patru ani in urma, chiar pe cheltuiala exclusiva a Agrodelta Sireasa.

Actul de sabotaj s-a produs in dimineata zilei de 23 iunie 2010. Atunci, primarul Simion Damianov, insotit de viceprimarul Tudor Cernega si de secretarul primariei Stefan Poh, a adus mai multe utilaje pe digul care leaga Tulcea de Ceatalchioi. La dispozitia acestuia, in dig au fost facute cinci brese, cu diametrul de trei metri fiecare. Astfel s-au dus, pe Apa Sambetei (adica a Dunarii), 1.050 hectare cultivate cu orzoaica de toamna, 2.150 hectare cultivate cu floarea-soarelui si 1200 hectare cultivate cu porumb.

Administratorii Agrodelta Sireasa au depus, ulterior, nenumarate sesizari la Prefectura Tulcea, la Consiliul Judetean Tulcea si chiar la prim-ministrul Romaniei, in care au aratat consecintele deversarilor asa-zis controlate. Acestia au mai acuzat autoritatile locale ca, fara sa solicite sprijinul celor abilitati in interventia in situatii de calamitate, respectiv Inspectoratul pentru Situatii de Urgenta, nu au incercat deloc sa consolideze digul, care ar fi putut salva atat locuintele satenilor, cat si culturile agricole.

Inundatiile „la ordin”, actiuni confirmate de secretarul comunei Ceatalchioi

Initial, autoritatile au mintit ca nu ar fi spart nimeni digul din proprietatea societatii private. Apoi au ianceput, rand pe rand, sa recunoasca. stefan Poh, secretarul comunei Ceatalchioi de la acea vreme, a evocat ce s-a intamplat in acele zile si cum s-a ajuns la catastrofa agricola. El a confirmat ca Primaria Ceatalchioi a spart digurile, dar a marturisit ca responsabilitatea apartine si Prefecturii Tulcea, reprezentantii in teritoriu ai Guvernului Romaniei.

„Urmatoarea etapa a constat in consolidarea liniei de aparare dig Podisca-Calin si drum comunal Sireasa-Ceatalchioi, drum in care au fost efectuate mai multe brese in baza unei hotarari a Consiliului Local Ceatalchioi, care au slabit presiunea pe digul Podisca-Calin, ce proteja direct intravilanul satelor Salceni si Ceatalchioi“, arata fostul secretar al comunei Ceatalchioi, stefan Poh.

Acesta justifica sacrificarea incintei Sireasa, autorizata chiar de Prefectura Tulcea, prin starea de necesitate: „Prin efectuarea breselor autorizate si de Institutia Prefectului, prin presedintele Comitetului Judetean pentru Situatii de Urgenta, care a decretat starea de necesitate pe teritoriul comunei Ceatalchioi, s-a creat timpul necesar pentru evacuarea animalelor de pe raza comunei, evacuate cu bacuri autopropulsate“.

Iar consecintele acestor decizii, neasumate initial si iresponsabile, luatea la varful judetului Tulcea, nu au intarziat sa apara.

Administratorul Agrodelta Siresa a refuzat sa plateasca redeventa pentru perioada in care culturile agricole au fost distruse complet

„Prin efectuarea breselor in drumul comunal DC1, s-a produs inundarea incintei agricole Sireasa, fapt ce a dus la inundarea suprafetei de peste 6.000 de hectare teren agricol, din care 4.300 de hectare apartinand SC Agrodelta Sireasa SA si 2.000 de hectare apartinand locuitorilor comunei Ceatalchioi. in data de 6-8 iulie 2010, prin inundarea completa a incintei agricole Sireasa, au fost inundate si satele Ceatalchioi si Salceni, prabusindu-se in perioada imediat urmatoare 62 de locuinte, iar alte 108 fiind avariate“, arata fostul secretar.

Iar ca distrugerile sa fie maxime, autoritatile locale au mai luat o decizie la fel de paguboasa.

„Pentru a permite evacuarea apei din incintele inundate, s-a efectuat o bresa in digul de protectie al incintei Sireasa Canalul 36, bresa ce a dus la evacuarea apei din intravilanul satelor Ceatalchioi si Salceni si partial din incinta agricola Siresa, care a fost afectata pentru o perioada de cel putin 2 ani, datorita excesului de apa care a format adevarate lacuri“, recunoaste stefan Poh.

Asadar, autoritatile si-au facut bine socoteala: au salvat cateva sute de animale care costau zeci de miii de euro, sacrificand 6.000 de hectare de culturi agricole, a caror productie valora cateva milioane de euro.

Comisia CJ Tulcea a constatat situatia de forta majora si a propus scutirea de la plata redeventei

Dupa inundatii, Consiliul Judetean Tulcea a recunoscut ca bresele in dig au fost facute chiar de autoritati, chiar daca masura nu a dus la salvarea satului si, ca urmare a distrugerii recoltei, a propus scutirea de la plata redeventei pentru acel an, dar si pentru anul urmator. Asta pentru ca refacerea terenurilor pentru productia agricola este de durata si necesita investitii majore.

Specialistii in pedologie spun ca in urma inundatiilor intervine asa-numitul fenomen de saraturare, prin care solul este spalat de toate substantele necesare cresterii plantelor. Terenurile saraturate in urma baltirii apei nu pot fi, in general, cultivate fara masuri hidroameliorative si agrotehnice, foarte costisitoare din punct de vedere material.

Citeste mai mult pe cetateanul.net

Cinism fara margini! Baronii PSD de Tulcea folosesc inundatiile ca pretext si metoda de a falimenta agricultorii din Delta Dunarii! was last modified: iulie 21st, 2018 by Radu Anghel
Sa raspandim circul prin sat...
Loading...
spre