CIRC la dezbaterea bugetului! Parlamentarii PDL au parasit sala!

503

6 dezbaterea bugetuluiParlamentarii PDL au parasit sala de plen in semn de protest fata de faptul ca o parte din amendamentele pe care democrat-liberalii le-au depus la proiectul de buget nu se regaseau pe lista cu amendamente.

Scandalul a izbucnit la putina vreme dupa inceperea sedintei, odata cu dezbaterea amendamentelor depuse la anexa cu bugetul Secretariatului General al Guvernului.

Atunci democrat-liberalii au observat ca o mare parte a amendamentelor lor nu se regasesc in raportul comisiilor de buget-finante si au cerut includerea lor printre celelalte amendamente.

Parlamentarii PDL Gheorghe Ialomitianu, Cezar Preda si Gheorghe Tinel au acuzat puterea ca vrea sa elimine dreptul opozitiei de a sustine amendamentele la buget. Gheorghe Tinel a spus ca este o situatie „extrem de neplacuta” ca mai multe amendamente depuse la comisiile de buget au „disparut” din raport, iar opozitia nu mai are ce sa dezbata.

In replica, presedintele Comisiei de buget din Camera Deputatilor, Dan Radu Rusanu, a spus ca amendamentele care nu au fost sustinute in comisiile de buget nu au mai fost trecute in raport pentru a fi supuse dezbaterii plenului.

Gheorghe Ialomitianu si Cezar Preda au aratat ca acest lucru este „un abuz” din partea lui Rusanu, iar presedintele Camerei, Valeriu Zgonea, i-a taiat microfonul lui Cezar Preda, spunandu-i ca acesta are o problema cu Rusanu si nu este vorba de procedura.

Liderul deputatilor PDL, Mihai Stanisoara, a cerut o pauza de consultari, iar dupa pauza Zgonea a anuntat ca staff-ul tehnic va pune la dispozitia plenului toate amendamentele, iar, in acest timp, dezbaterea poate continua.

Stanisoara a protestat ca sedinta de plen nu este intrerupta pentru ca staff-ul sa poata face acest lucru si a anuntat ca parlamentarii PDL parasesc sala de sedinte.

„Este dreptul dumneavoastra politic, nu ma pot supara”, a replicat Zgonea.

Cum puterea s-a aratat inflexibila fata de reintroducerea amendamentelor scoase de Rusanu, democrat-liberalii, in frunte cu presedintele PDL Vasile Blaga, au parasit sala de plen.

„Inteleg graba puterii de a-si trece bugetul, dar unele proceduri trebuie respectate (…) Vom reveni in sala cand toate amendamentele se vor regasi in liste”, a spus Blaga.

In ce priveste justificarea oferita de Rusanu, Blaga afirma ca nu are fundament motivatia.

„Minte, nu poate scoate nimeni aceste amendamente”, a spus pedelistul.

Acesta a spus ca PDL ar putea sa boicoteze si votul final pe buget daca cererea nu le va fi indeplinita, dar s-a aratat increzator ca puterea va da curs solicitarii.

Nemultumirea PDL este cu atat mai mare cu cat, in mod traditional, la anexa cu bugetul SGG se depun numeroase amendamente, referitoare la alocarea de sume privind construirea de drumuri, biserici etc.

Si parlamentarii PPDD au nemultumiri despre modul in care decurge sedinta.

„Fac inca o data apel sa nu ne fortati sa parasim si noi sala. Incercati sa va aduceti parlamentarii la munca pentru ca se uita o tara intreaga la noi. Nu suntem in cvorum, nu putem vota bugetul cu trei deputati”, s-a adresat liderul de grup al deputatilor PPDD, Radu Popa lui Valeriu Zgonea, presedintele Camerei Deputatilor.

In schimb, Zgonea a aratat ca nu este nevoie de cvorum pentru dezbaterea amendamentelor si a respins si cererea lui Popa de efectuare a apelului nominal invocand faptul ca apelul nominal se poate face doar inainte de votul final sau cand considera necesar presedintele de sedinta.

Senatorii si deputatii s-au intrunit, miercuri dimineata, in plen, pentru a continua dezbaterile incepute marti la proiectul Legii bugetului de stat pentru anul 2013.

Sursa: rtv.net

ABONEAZA-TE LA NEWTV! Corect, Independent, Curajos