Nu am inteles de ce a fost trimis la plimbare strategul liberal Vasile Blaga pentru a da o lectie de curatire in randurile PNL-ului din moment ce listele cu care se prezinta liberalii in alegerile din 11 decembrie sunt asa…. De ce o fi fost tras pe linie moarta Ludovic Orban sau, si mai rau, la ce bun sa tot faci circ in Parlament cu incuviintare sau neincuviintarea cererilor DNA privind anchetarea penala a unor parlamentari daca pe listele de candidati sunt zeci de nume care daca nu au probleme de natura penala au multe probleme de natura morala. In curand multi dintre ei ar putea intra in atentia DNA si atunci o luam de la capat cu Parlamentul Penalilor. Iata pe scurt o lista cu candidati liberali care nu ar fi trebuit sa mai candideze la Parlament, din moment ce liberalii si-au asumat reinnoirea si primenirea clasei politice.
Eugen Nicolaescu – candidat Camera Deputatilor, Bucuresti
O firma de casa a Ministerului Sanatatii, pe vremea cand acesta era condus de Eugen Nicolaescu, a reusit sa puna mana pe mai multe contracte grase privind importul si distributia de vaccinuri. Firma apartine unei rude prin alianta ale consilierului lui Eugen Nicolaescu, Sorin Iordache, partener de afaceri atat cu fostul demnitar, cat si cu sotia acestuia. A&G Med Trading se obliga prin contract sa aduca vaccinurile PRIORIX si sa le predea doar UNIFARM. De aici, produsele erau ridicate de fiecare autoritate de sanatate publica locala. La cateva luni de la semnarea acestui contract, Eugen Nicolaescu schimba conditiile contractuale pentru furnizorii de vaccinuri. Astfel, daca A&G Med Trading era obligata sa importe si sa livreze vaccinurile doar depozitelor Unifarm, nu si autoritatilor de sanatate publica locale, renumita companie GlaxoSmithKline, care a furnizat vaccinul Cervarix, a trebuit sa indeplineasca ambele conditii. Astfel, prima transa a fost catre autoritatile locale, iar a doua, catre Unifarm. In aceasta situatie, statul suporta cheltuielile legate de transportul vaccinurilor de la Unifarm la autoritatile de sanatate publica.
A&G Med Trading este o campioana la afacerile cu Ministerul Sanatatii, adunand in portofoliu zeci de contracte de sute de mii de euro. Acestea au fost semnate cu 12 autoritati de sanatate publica judetene in urma unor cereri de oferta si alte doua contracte incheiate prin negociere cu o singura sursa, cu ASP Dolj si ASP Galati. Cele mai grase contracte au fost insa perfectate de A&G Med Trading direct cu Ministerul Sanatatii. In 2006, firma a semnat un contract de 1,6 milioane de euro, fara licitatie, pentru achizitionarea de vaccinuri DTP-HB. Vezi Sursa si detalii
Cristina Traila, Camera Deputatilor, Bucuresti
Si-a angajat cumnata la ANRMAP, cand era presedinta acestei institutii, afirmand public ca acest lucru nu e o problema intrucat „cumnata nu e ruda”. (Sursa si detalii) Acuzata de Elena Udrea ca, pe cand Traila era presedinta ANRMAP, a favorizat firma sotului sau. (Sursa si detalii)
Olar Corneliu, Camera Deputatilor, Alba
Acuzat de ANI ca, in calitate de deputat, a incheiat, in legislatura 2008 – 2012, un contract civil prin care si-a angajat fiica in functia de referent in cadrul propriului birou parlamentar, incalcand, astfel, dispozitiile art. 70 si art. 71 din Legea nr. 161/2003. In baza contractului civil incheiat, fiica sa a obtinut venituri salariale in cuantum total de 29.139 Lei.
Alexandru Peres, Senat, Alba
In anul 1984, cand tatal sau era Seful Securitatii din Cluj, a instrumentat dosarul de urmarire informativa al Doinei Cornea si transmitea sefilor ierarhici ca „actiunile de influentare pozitiva asupra Doinei Cornea si a fiului sau s-au intensificat”. Acuzatia a fost facuta in 2011 de catre actualii sai colegi de la PNL Alba (atunci Peres apartinea PDL). (Sursa si detalii)
Pistru-Popa Eusebiu-Manea, Camera Deputatilor, Arad
A incheiat in anul 2010, prin interpusi, contracte fictive in valoare de 800 mii euro – posibil mita mascata. (Sursa si detalii)
Ion Scheau, Senat, Arad
Declarat incompatibil de Agentia Nationala de Integritate din 20 decembrie 2012, deoarece era si parlamentar, si administrator la o societate comerciala. (Sursa si detalii)
Tataru Nelu, Senat, Vaslui
A incercat sa cumpere un apartament ANL desi are deja o casa luxoasa. (Sursa si detalii)
Bulacu Romulus, Senat, Valcea
Firma sa a incasat in 2009 contracte de la firme aflate in subordinea sa in calitate de vicepresedinte al CJ Valcea. (Sursa si detalii)
Otto Haller, Salaj, Camera Deputatilor
In calitate de candidat PPDD la primaria Zalau, in 2012, a declarat ca „lupta impotriva mafiei din Zalau si de la Primarie”, in contextul in care – la acel moment – primarul orasului era un membru PNL. (Sursa si detalii)
Gligor Dorin Oliviu, Camera Deputatilor, Hunedoara
In 2012, cand era vicepresedinte al Consiliului Judetean Hunedoara, a „uitat” sa isi dea demisia, in termenul legal, din functia de presedinte al Consiliului de Administratie al Sucursalei Electrocentrale Paroseni, desi a dobandit intre timp calitatea de consilier judetean. Detinerea simultana a celor doua functii este motiv de incompatibilitate. (Sursa si detalii)
Iulian Dumitrescu, Senat, Prahova
Iulian Dumitrescu detine trei apartamente in Bucuresti si un autoturism Mercedes ML 280, conform declaratiei de avere, dar in realitate se plimba prin Capitala cu un Mercedes S 500, ultimul model, cu un pret de catalog de peste 100.000 de euro.
In 2012 a vandut un bun nespecificat lui Ene Cristian cu 46 900 de euro. Are in conturi 11 546 dolari si 31 245 lei. Are un credit in valoare de 206 650 euro si a primit o sponsorizare de 61 490 de dolari de la firma Zalex Construction SRL pentru studii. Declara un venit de 10 792 lei.
Neoficial se afla in spatele mai multor firme, care au contracte cu statul de sute de milioane de euro in ultimii 10 ani. Potrivit Registrului Comertului. Dumitrescu a fost asociat la urmatoarele firme, toate radiate in prezent: DELTA CONTCONSULT SRL, DGM AGREGATE SRL, LAUCRIST SRL, LONE SRL, OMEGA PRODUCTION SRL si EURO GRUP DG TRANSPORT SRL.
Iulian Dumitrescu a mai fost actionar la Bucegi Management SRL si SC Antinori SRL.
URO GRUP DG TRANSPORT SRL a facut afaceri cu statul si in perioada in care Iulian Dumitrescu era oficial asociat si director general, dar si dupa. Firma de constructii a avut numai in perioada 2007-2012 contracte cu statul in valoare de 29 de milioane de euro. Cele mai multe au fost incheiate cu Consiliul Judetean Calarasi ti cu primarii din acelasi judet, dar a mai avut contracte si cu primarii din judetele Prahova si Ilfov. In firma Dumitrescu a fost asociat un timp cu un anume Grigore Vasile Viorel.
Iulian Dumitrescu ii cesioneaza in 2008 partenerului sau Grigore Vasile Viorel partile sale sociale, cum a mai facut de altfel, potrivit Monitorului Oficial, si in cazul unei alte firme, DELTA CONT CONSULT – S.R.L.
Dupa 2012, Dumitrescu a facut o gramada de bani tot de la stat printr-o firma din comuna Otopeni. Zalex Construction SRL din comuna Otopeni condusa oficial de amicul lui Dumitrescu, Cristian Ene, a facut multe afaceri cu statul, inclusiv prin asociere cu SC DELTA ACM 93, o firma celebra pentru contractele pe bani publici, printre care in Prahova, unde acum Dumitrescu este co-presedintele organizatiei judetene a PNL. Dar si in Calarasi, unde Dumitrescu s-a aciuat in ultimii ani. Zalex a avut inclusiv contracte pentru deszapezire in Calarasi. (Sursa si detalii)
Dan Valceanu, Gorj, Camera Deputatilor
Dupa ce a aparut in presa contractul de un milion de euro de la CEO pentru o asociere de firme al carei lider este Dan Valceanu, ministrul Energiei a postat pe facebook urmatorul mesaj: „Mi se cere demisia din Gorj! Nu e prima oara si sunt convins ca nu va fi nici ultima oara. De data asta e un lider PNL, pana acum ma obisnuisem cu cei de la PSD. Ce-i drept actiunile transpartinice nu sunt monopolul Capitalei, asa cum nici afacerile cu companiile statului nu se fac doar la centru. Ce e insa o constanta in aceste afaceri e faptul ca statul pierde mereu si cei care platesc sunt angajatii obisnuiti. Liderii politici din Gorj descopera cu uimire ca CEO e intr-o situatie financiara grea. Sigur ca in calitate de afaceristi onesti care au facut afaceri colosale cu Complexul Energetic Oltenia nu aveau de ce sa se ingrijoreze ca propriile lor acte afecteaza compania si angajatii ei. Grija aceasta ii macina doar cand imbraca haina de politician. Ipocrizia ingrijorarilor politice din Gorj imi aminteste, ca intr-un plagiat simbolic, de sfatul sulfuros de acum cativa ani prin care ni se cerea sa ne ”intarim” statul. Ei bine, da, domnilor, ne intarim companiile acum si primii care pierd de data aceasta sunt politicienii conectati la teava de bani.
Sunt constient ca timpul nu lucreaza in favoarea noastra si ca ireversibilul nu poate fi construit in cateva luni. Dar cei care plang acum de grija angajatilor de la CEO (ca si in alte companii din energie) sunt cam toti responsabili de situatia in care ne aflam. In Oltenia se faceau afaceri dubioase de ani de zile si nu e ca si cand nu ar fi stiut toata lumea ce se intampla. Au inceput sa apara dosarele penale si vor aparea si mai multe. Din pacate, un dosar penal nu se face pe vorbe, asa cum se dau declaratiile ipocrite. Iar in ceea ce il priveste pe liderul PNL care s-a trezit acum ingrijorat de situatia de la CEO as dori sa ii transmit ca pentru a tine lectii ai nevoie de statura morala, iar in cazul dumnealui cred ca acest aspect ii lipseste cu desavarsire. Mai mult, cred ca ar fi cazul sa se preocupe sa gaseasca raspunsuri oficiale la modul in care firmele in care e actionar au reusit sa aiba contracte de milioane cu CEO.
Angajatilor de la CEO as vrea sa le spun ca atunci cand va tremura sufletul pentru ziua de maine, cand frica e singurul lucru pe care il simtiti, sa va asezati la o masa si sa faceti liste cu oamenii care v-au mintit ani de zile si care v-au furat fara rusine, iar astazi va poarta de grija. Banii familiilor dumneavoastra sunt in masinile scumpe ale acestor politicieni si ale partenerilor lor de afaceri. Banii pentru educatia copiilor dumneavoastra sunt in vile si piscinele potentatilor din Gorj. Viitorul dumneavoastra va e furat de acesti oameni”. sursa si detalii si dovada ca situatia era in desfasurare inca din 2013 vezi aici.
Virgil Guran, Prahova, Senat
In anul 2000 a inventat un mecanism prin care firma sa sa realizeze evaziune fiscala. Guran a fost achitat pe fond, condamnat la inchisoare in urma apelului statului roman, dupa care a depus apel iar cauza s-a prescris fara ca el sa ajunga la inchisoare. La inceputul procesului el a incercat sa obtina un diagnostic psihiatric de „tulburare schizoforma” pentru a evita posibila detentie. Sursa1, Sursa 2 si diagnosticul psihiatric. De asemenea, se afla printre fondatorii Partidului Romania Unita (B. Diaconu)
Mihai Opriscan, Mures, Camera Deputatilor
Implicat in privatizarea frauduloasa a Azomures. Vezi Video
Paul Dumbravanu, Prahova, Camera Deputatilor
Se afla printre fondatorii Partidului Romania Unita (B. Diaconu) Sursa si detalii
Severus Militaru, Gorj, Camera Deputatilor
A ascuns in declaratia sa de avere garantiile acordate unei firme. Sursa si detalii
Marius Balu, Mehedinti, Senat
Urmarit penal pentru un prejudiciu de 9 milioane lei adus CJ Mehedinti cat timp a fost presedinte. Sursa si detalii
Roberta Anastase, Prahova, Camera Deputatilor
A fraudat votul din parlament cu ocazia Legii Pensiilor, in toamna lui 2010. Sursa si detalii
Cristian Achitei, Botosani, Camera Deputatilor
A infiintat in 2006 o firma din care s-a retras in mod formal din 2008, cand a devenit vicepresedinte al CJ Botosani. Firma a castigat contracte cu Consiliul Judetean. Schema a fost repetata cu o firma noua, cu alt nume, incepand cu 2014. Sursa si detalii
Ionel Palar, Bacau, Camera Deputatilor
Desi este casatorit si are un copil, a fost unul din clientii retelei de prostitutie a lui Marta, atragand atentia acestora prin faptul ca nu a platit in totalitate serviciile erotice pe care le primise. Sursa si detalii
A vandut unei banci doua etaje dintr-o clinica medicala, pe care o construise cu fonduri europene nerambursabile. Potrivit legii, beneficiarii fondurilor PHARE nu pot schimba destinatia initiala a constructiei pentru care au solicitat bani europeni.
Potrivit Agentiei de Dezvoltare Regionala (ADR) Nord-Est, in contract se prevede faptul ca spatiul construit nu poate fi vandut sau inchiriat. Cu toate acestea, Palar si asociatul sau, medicul Ciprian Olinic, au vandut parterul si primul etaj al Bancii Italo-Romane, pentru 700.000 de euro. „Nu avea voie nici sa vanda, nici sa inchirieze spatiul, nici sa-i schimbe destinatia. Atata timp cat a primit acesti bani nerambursabili, nu avea voie sa faca asa ceva. Sunt clauze clare in contract. Am solicitat verificarea intregii documentatii”, a declarat directorul Cristian Zampa, de la ADR Nord-Est.
De asemenea, Imobilul a fost construit la mai putin de 100 de metri de o cladire declarata monument istoric: Posta din Bacau. La data respectiva – sfarsitul lui 2008 – functiona o hotarare de guvern care interzicea construirea de imobile pe o raza de 100 de metri in jurul unui imobil declarat monument istoric. La vremea respectiva Palar detinea inca functia de vicepresedinte al Consiliului Judetean, obtinuta in urma alegerilor din vara lui 2008. Constructia cladirii a continuat, in pofida tuturor semnalelor de alarma trase de presa locala. Sursa si detalii
Antonel Tanase, Buzau, Camera Deputatilor
Firmele sale de contabilitate au sau aveau 15 contracte cu diverse institutii:
– Agentia Nationala de Ocupare a Fortei de Munca,
– Institutul Bancar Roman,
– SC ADPB SA (Administrarea Domeniului Public Bucuresti),
– Camera de Comert si Industrie a Municipiului Bucuresti.
In timp, el a indeplinit functii banoase la stat din domenii total diferite, fiind imposibil sa aiba competente pe toate:
– administrator al Companiei Nationale Administratia Porturilor Dunarii Maritime
– membru al CA de la RADET pana recent
– a facut parte din Consiliul de Administratie al Companiei Nationale de Aeroporturi Bucuresti
– membru in CA al Companiei Nationale Administratia Porturilor Dunarii Fluviale Giurgiu.
– incaseaza salariu si de la Registrul Auto Roman, unde este economist.
Sursa si detalii
Florin Eugen Carligea, Braila, Senat
Gasit incompatibil de ANI cu functia de consilier local, pentru ca avea calitatea de asociat unic al firmei Comision Trade SRL, societate care vindea motorina catre regia de transport locala, detinuta de Consiliul Local. Ulterior a fost numit subprefect, desi acest lucru era ilegal. Sursa si detalii A participat la o licitatie organizata de Administratia Fluviale a Dunarii de Jos, la care cele trei firme participante (din care una a lui) au cooperat astfel incat sa isi adjudece fiecare o treime din serviciile licitate. Sursa si detalii Valoarea contractului a fost umflata prin mai multe metode, ceea ce sugereaza coruptie. Sursa si detalii
Costel Soptica, Botosani, Senat
Cercetat penal pentru ca a incercat sa fenteze legea achizitiilor publice. Soptica este este suspectat de trafic de influenta si instigare la abuz in serviciu.
Primarul comunei Stiubieni a determinat divizarea unui contract de achizitie publica in mai multe contracte, pentru a evita pragul valoric de la care se aplica alte norme legale. Scopul ar fi fost favorizarea unei firme despre care anchetatorii spun ca ar fi controlata de deputatul Soptica. Sursa si detalii
Veta Pasculescu, Dolj, Camera Deputatilor
Numita director regional al sucursalei Dunare-Olt a Agentiei Nationale de Imbunatatiri Funciare (ANIF) desi avea nevoie de 8 ani de vechime in domeniul de activitate. Ca sefa a biroului de licitatii a vandut 32 tone fier vechi fara contract si fara oferte unei firme din Strehaia (SC Elevetiano Trading SRL). De asemenea a inchiriat o macara si un mijloc de transport de 10 tone de la o firma privata pentru 120 000 RON, desi ANIF Bucuresti nu a dat aviz favorabil cererii de inchiriere. Acuzata ca si-a angajat sotul si fiul la respectivul birou de licitatii fara ca acestia sa fi dat vreun concurs sau sa aiba studii de specialitate. Sursa si detalii
Iancu Caracota, Dambovita, Senat
A semnat incepand cu 2008 nu mai putin de 31 de contracte cu institutii ale statului. Cele mai multe dintre ele sunt incheiate cu primarii de comune din Dambovita. Valoarea contractelor de consultanta prin care firma controlata de prefect invata primariile cum sa castige proiecte finantate cu bani de la guvern, variaza intre 1000 si 224000 lei.
Toate contractele sunt semnate cu aceeasi firma, SC Ianlux Consulting unde prefectul Caracota detine 60 % din actiuni. Potrivit datelor de la Registrul Comertului, firma este administrata de o anume Laura Claudia Visan care detine diferenta de 40 procente din societate. Aceeasi Visan apare si pe lista consilierilor juridici din judetul Dambovita. Sase dintre cele 31 de contracte au fost incheiate cu firma prefectului prin cerere de oferta, celelalte 25 de contracte fiind incredintate direct. Din totalul contractelor, 20 au fost incheiate cu primarii din subordinea institutiei pe care o conduce Caracota. Sursa si detalii
Giugea Nicolae, Dolj, Camera Deputatilor
Pe cand era presedinte al Agentiei Domeniilor Statului, a actionat ilegal si a refuzat aplicarea legii 249/2003 in cazul firmei Vitifam, legea respectiva spunand ca proprietarului de active i se atribuie direct, prin concesiune de catre ADS, terenul agricol pe care se afla aceste active. Sursa si detalii
Glad Varga este cel care deschide lista Partidului National Liberal Arad
Glad Varga este cel care deschide lista Partidului National Liberal Arad pentru Camera Deputatilor, la alegerile parlamentare din 11 decembrie. Site-ul mandri.ro va prezinta in exclusivitate povestea unui tanar care a fost batut de Glad Varga, si care a ajuns – mai apoi – in spital. Nefericitul eveniment a avut loc pe Strandul Neptun, in clubul La Mouche, in vara anului 2012. Atunci Glad Varga, povesteste victima G.A., a dorit sa „se bage in seama” cu o tanara (domnisoara B.) care se afla cu victima. „Bodyguarzii care m-au scos afara au continuat sa ma loveasca, asta la indemnurile lui Glad Varga. Am ramas cazut pe jos. In urma acestei batai am avut nevoie de 5-6 zile de ingrijiri medicale (n.r. vezi fotografiile anexate), fiind internat in spital”, mai povesteste victima. Sursa si detalii
TEODOR ATANASIU Candidat Senat din partea PNL Buzau
Teodor Atanasiu este un politician versatil, care desi a activat doar intr-un singur partid, a functionat fara ideologie, fara etica si morala civica, intotdeuna fiind manat de un interes personal sau de grup. La baza este inginer, dar printr-un sistem de influenta si aranjamente la nivel inalt, a ocupat o functie de ministru al Apararii si una de sef la AVAS. In mediul politic el este denumit ”Hrebenciuc ” al PNL, deoarece, pentru Atanasiu, totul se putea negocia: pozitii, functii, indiferent de partid.
Liderul PNL este omul tuturor, se intelege cu oricine, intotdeana dispus la compromisuri. A fost in linia intai pe vremea guvernarii lui Tariceanu, apoi , alaturi de Crin Antonescu, unul dintre artizanii realizarii USL, foarte apropiat de liderii PSD, dar nu s-a sfiit in treaca in tabara lui Iohannis, fiind unul dintre cei mai feroce sustinatori ai actualului presedinte. A condus ani de zile organizatia PNL Alba, dar dupa ce s-a realizat unificarea cu PDL , nu a mai avut loc alaturi de Mircea Hava, cunoscut baron portocaliu, care avea o mai mare trecere in Alba.
Casatoria lui cu Laura Bisboaca a reprezentat un eveniment monden la vremea sa. Toata protipendada liberala, si nu numai a fost la nunta sa. El s-a insurat cu frumoasa lui secretara ( dupa ce a divortat de prima sotie), dar a incheiat o alianta politica si de afaceri si cu familia ei. Pe vremea cand era sef la AVAS, multe rude, dar si fosti parteneri de afaceri, au primit functii importante in aparatul de stat. Si-a creat un adevarat clan care capusa administratia publica centrala. Dorin Bisboaca, cumnatul lui Teodor Atanasiu, a figurat pe statele de plata ale AVAS ca expert financiar la Directia de Control. Nicusor Mihai, finul lui Atanasiu, dar si partener de afaceri, ocupa functia de director general in cadrul aceleiasi autoritati. Dupa ce a ajuns sa lucreze in subordinea lui Atanasiu, cumnatul Bisboaca si prietenul Mihai au fost sprijiniti sa acceada in diverse Consilii de Administratie ale unor companii detinute de statul roman, companii aflate sub controlul direct al AVAS.
Cat timp Teodor Atanasiu a fost ministru al Apararii Nationale, cumnatul sau, Dorin Bisboaca, a lucrat la Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura (APIA), aflata in subordinea Ministerului Agriculturii, condus pe atunci de liberalul Gheorghe Flutur, colegul de guvern al lui Atanasiu.
Dupa ce scandalul suspendarii lui de catre Traian Basescu, din functia de ministru a lui Atanasiu s-a finalizat cu mutarea acestuia la conducerea AVAS, in octombrie 2006, Dorin Bisboaca si-a schimbat si el locul de munca, la foarte scurt timp. La inceputul lui 2007 a renuntat la functia de sef serviciu pe care o avea la APIA, fiind preluat de cumnatul sau, Teodor Atanasiu, ca expert financiar la Directia de Control a AVAS.
Tot in conditiile legii a mai obtinut Dorin Bisboaca de la cumnatul Atanasiu si nominalizarea in Consiliul de Administratie de la Societatea Nationala a Apelor Minerale SA (SNAM). Numirea a venit in iulie 2007, dupa ce AVAS a preluat locul Ministerului Economiei ca unic actionar in SNAM.
Daca cumnatul s-a ales cu o functie de expert la Directia de Control si cu o numire in Consiliul de Administratie de la Societatea Nationala a Apelor Minerale, fostul partener de afaceri al lui Atanasiu, Nicusor Mihai, a primit un post de director general in AVAS ,plus patru locuri in importante Consilii de Administratie ale unor companii de stat administrate de AVAS.
Printre angajatii cu salarii de mii de euro ai Autoritatii de Supraveghere Financiara s-a numarat si Laura Atanasiu Bijboaca, sotia lui Teodor Atanasiu.
Pe cand Atanasiu ocupa functia de presedinte al AVAS (Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului), sotia sa cupa pozitia de director general adjunct al asiguratorului ARDAF. Sursa si detalii
Anca Boagiu chemata in dosarul cu finantarea PD-L pozitia 2 deputati Maramures
O paguba de peste un miliard de lei rezultata din doar 10 dintre aceste licitatii. Doar opt luni de desfasurare a operatiunii. Doar doi oameni de incredere ai fostului ministru Anca Boagiu au fost suficienti ca unelte in aceasta operatiune in care sunt implicati multi alti oficiali ai Ministerului Transporturilor. Toate acestea sunt de doi ani pe masa DNA, intr-un raport trimis de Corpul de Control al Guvernului.
Pe 18 octombrie 2010, CNADNR incepea incheierea unei serii de 10 contracte de asistenta tehnica pentru contractarea celor mai importante proiecte de infrastructura rutiera: tronsoanele de autostrada Nadlac-Arad si Orastie-Sibiu, Timisoara-Lugoj si Lugoj-Deva, ocolitoarele municipiilor Caracal si Alexandria, reabilitarea DN1H, DN24 si DN 24B, DN6 Alexandria-Craiova si DN5 Bucuresti-Adunatii Copaceni.
Contractarea expertilor juristi avea sa se faca fara licitatie, prin achizitie directa aranjata din start printr-o metoda banala: diminuarea valorii fiecarui contract sub 15.000 de euro, pragul care presupunea licitatie obligatorie. Asa ca cele 10 contracte sunt incheiate la valori de 14.940 de euro fara TVA. Vineri dupa pranz, intre ora 14.00 si ora 15.00, sunt trimise invitatii de participare catorva societati care reprezinta aceleasi personaje: SC Michelie Consulting Engineers Srl, SC Ab Initio Srl, Cabinetul Individual de Avocatura Antofie Diana Oana si Cabinetul Individual Ivan Elena Cristina.
Chiar daca infrastructura Romaniei este la pamant, cei care de-a lungul timpului au trecut pe la conducerea Ministerului Transporturilor au reusit sa faca multe business-uri si de cele mai multe ori in interes propriu.
Multi ani, Anca Boagiu a fost protejata fostului presedinte Traian Basescu. Acesta a propulsat-o in functii-cheie, prima dintre acestea fiind chiar Ministerul Transporturilor.
Viorica Chereches PNL Maramures pentru Camera Deputatilor
Viorica Chereches este mama lui Catalin Chereches, primarul in arest la domiciliu al orasului Baia Mare. Viorica Chereches este medic de boli infectioase si manager al spitalului local de specialitate care l-a imprumutat pe fiul sau, in 2008, cu 1,5 milioane de euro, ”dar manual, in numerar, ca intre rude de gradul I”, dupa cum a scris fiul intr-o declaratie de avere din 2010.
Cea mai proaspata achizitie a PNL pentru listele de candidati la alegerile parlamentare din acest an, Viorica Chereches, este o persoana care a avut politica aproape, in familie. Inca din 1990. Sotul sau, Dorel, a fost seful Directiei Judetene Maramures a Romsilva inca de pe vremea comunismului. Si pana la moartea sa, in 2001. In acelasi timp, Dorel Chereches a fost un lider marcant al PDSR Maramures (precursorul PSD) inca din 1990, aripa Ion Iliescu. A lucrat la Romsilva si, in acelasi timp, a fost si consilier local, si consilier judetean, a lucrat si la prefectura ca membru PSD. A fost si membru al Consiliului National al PSD, a condus departamentul de silvicultura al PSD si a fost seful Asociatiei Vanatorilor si Pescarilor (apropiata de PSD) pana in momentul mortii sale. Despre Dorel Chereches presa a scris ca ar fi fost magnatul lemnului in zona, asa cum reiese, de pilda, dintr-un articol publicat cu ani in urma de Academia Catavencu, in care Chereches tatal era prezentat ca fiind gestionarul taierilor ilegale de lemn si al exporturilor de cherestea provenite din padurile din zona Borsa.
La disparitia sotului, fiul, Catalin, care pana atunci (in 2001) era doar angajat la Romsilva, sub autoritatea tatalui, a preluat preocuparile politice ale tatalui. Asa a ajuns Catalin Chereches la PSD, a fost consilier local din partea PSD, a fost vicepresedinte PSD Maramures iar, din 2008, a devenit deputat PSD. Pentru scurt timp insa, pentru ca intr-un singur mandat de parlamentar a facut turul a patru partide, iar in aparitiile sale publice a vorbit despre sorgintea sa. Despre modelul pe care il reprezinta mama sa, care l-a ajutat si l-a inspirat, care i-a fost alaturi si l-a indemnat sa studieze, sa intre in politica.