Citu il umileste pe Ciolacu: ”Cititul nu a omorat pe nimeni! Oameni fara pregatire vorbesc…”

388

Presedintele PNL, Florin Citu, afirma ca ”oameni fara pregatire” vorbesc despre cum functioneaza Finantele si avanseaza ”scenarii apocaliptice”, insa, conform Ministerului Finantelor, Romania are a noua cea mai mica datorie publica dintre cele 27 de state membre ale Uniunii Europene.

„Adevarul iese intotdeauna la suprafata. Tot felul de asa-zisi specialisti avanseaza diverse scenarii apocaliptice cu privire la datoria publica a Romaniei. Oameni fara pregatire care vorbesc despre cum functioneaza Finantele unei tari. Toti sunt profesionisti peste noapte. Critici si acuzatii de un an de zile si nimic nu s-a adeverit. Adevarul este prezentat, astazi, de ministrul Finantelor de la partidul fostilor adversari politici”, a scris Citu, miercuri, pe Facebook.

El arata ca, potrivit Ministerului Finantelor, „Romania are a noua cea mai mica datorie publica dintre cele 27 de tari membre UE… la sfarsitul lunii septembrie 2021, indicatorul datorie guvernamentala reprezinta 48,5% din PIB, sub plafonul de 60% stabilit prin Tratatul de la Maastricht”; „conform metodologiei Uniunii Europene… cu un nivel de indatorare de 47,5% din PIB”.

„Cititul nu a omorat pe nimeni”, conchide liderul PNL.

Unul dintre cei care a acuzat faotul ca satoria publica a Romaniei a ajun sla cote uriase este chiar aliatul lui Citu, Marcel Ciolacu.

In urma cu sase luni, Ciolacu declara la Antena 3 ca datoria publica a Romaniei a crescut fata de guvernarea PSD cu 13 procente.

„Domnul Ciolos a lasat o datorie publica de 36%. Dupa trei ani si jumatate de guvernare a PSD am lasat o datorie publica de 35%. In acest moment, datoria publica publica a Romaniei este de 48%. A crescut cu 13 puncte procentuale. Ce inseamna acest lucru? Noi ne-am imprumutat in 15 luni aproape 30 de miliarde de euro, asta inseamna doua miliarde pe luna. Mai exact e 1% din PIB. In anul 2021 Guvernul Romaniei are obligatia de a rambursa 50 de miliarde de euro din imprumuturile facute si ale actualei guvernari si ale guvernarilor anterioare. Vom plati numai dobanzi si comisoane in anul 2021 4 miliarde de euro, asta inseamna 2% din PIB”, a acuzat liderul PSD.

In luna august, Ciolacu a mers mai departe si sustinut ca Romania risca sa „isi piarda suveranitatea”.

„Domnul Citu poate sa minta fara retinere. Avem cea mai mare inflatie din Europa, avem cel mai mare deficit din Europa, avem cel mai mare deficit comercial, ne apropiem de cea mai mare datorie externa din Europa. Toate acestea duc la pierderea suveranitatii Romaniei ca stat. E pas cu pas, cum spune presedintele.

FMI-ul si Comisia Europeana vor decide cum sa ne incadram din nou in parametri europeni. Presedintele sa iasa sa recunoasca faptul ca guvernul sau este o catastrofa”, sustinea Ciolacu, tot la Antena 3.

ABONEAZA-TE LA NEWTV! Corect, Independent, Curajos