Coalitia penalilor pierde in fata fostei sefe DNA! Le Figaro: Dragnea priveste din celula cum Kovesi devine procuror-sef european

347

Laura Codruta Kovesi, angajata in lupta anticoruptie, dar sanctionata de puterea din tara sa, va conduce Parchetul European. Justitia a avut castig de cauza, iar statul de drept creat de democratiile occidentale a prevalat – aceasta este semnificatia viitoarei preluari a nolui post de procuror european de catre Kovesi, scrie Le Figaro.

Publicatia noteaza, intr-un articol care va aparea vineri in editia tiparita, ca Parisul a decis sa nu-l sprijine pe candidatul francez pentru aceasta functie, procurorul Jean Francois Bohnert.

In fruntea Parchetului European, ea se va ocupa de lupta impotriva fraudelor cu fonduri UE, coruptiei si spalarii de bani.

Liviu Dragnea va privi din celula victoria rivalei sale. Fostul sef al PSD, urmasul Partidului Comunist, a inceput o batalie impotriva procuroarei inca de la victoria PSD la alegerile legislative din 2016, scrie Le Figaro.

in perioada cand a condus DNA, institutia a trimis in judecata un fost premier si zeci de ministri, parlamentari si inalti functionari.

Condamnat pentru frauda electorala, fapt care nu i-a permis sa preia conducerea Guvernului, Dragnea avea pe rol un al doilea proces, dosarul angajarilor fictive. De aici si graba sa de a reforma justitia, scrie Le Figaro, care aminteste de protestele masive din iarna lui 2017, fata de OUG 13, cand oamenii iesiti in strada scandau numele lui Kovesi.

Le Figaro scrie ca DNA, initial parchet anticoruptie, a fost creata la cerintele Uniunii Europene si ca sub conducerea Laurei Codruta Kovesi au fost triumisi in judecata inalti demnitari.

„KO-ul impotriva politicienilor corupti urma sa fie pronuntat atunci cand PSD-ul lui Liviu Dragnea a decis sa schimbe regulile. Prin legi si ordonante, a modificat Codurile penale, statutul magistratilor, a reluat controlul asupra carierelor magistratilor si anchetelor disciplinare. Asa a fost revocata Kovesi de la DNA, apoi suspectata de „abuz de putere, coruptie si marturie mincinoasa”, dar aceste acuzatii mincinoase au fost ridicate”, scrie Le Figaro.

Publicatia aminteste si de avertismentul venit de la comisarul european Frans Timmermans, in 10 mai, ca UE va lua masuri impotriva Romaniei – activarea articolului 7, care poate lasa o tara UE fara drept de vot – , si de rezultatul alegerilor europarlamentare din 26 mai, cand PSD a scazut cu 13% fata de precedentul scrutin. De asemenea, este amintit votul la referendumul pe justitie, care „a adus un sprijin clar luptei anticoruptie”.

A doua zi, Liviu Dragnea a fost condamnat definitiv la inchisoare cu executare si incarcerat la Rahova.

„Coruptia poate fi invinsa, nu renuntati – le-a spus Kovesi colegilor atunci cand a fost fortata sa plece de la DNA. De la noul sau parchet din Bruxelles, va putea veghea in curand asupra lor”, incheie Le Figaro, preluat de Digi24.

ABONEAZA-TE LA NEWTV! Corect, Independent, Curajos