Comisia Europeana are in vedere noi contramasuri impotriva Romaniei in urma relaxarii legislatiei anti-coruptie, a declarat marti un purtator de cuvant al executivului comunitar, citat de agentia dpa.

Reactia survine dupa votul dat saptamana trecuta in parlamentul roman pentru revizuirea Codului Penal si a Codului de Procedura Penala, noteaza agentia de presa, amintind ca la inceputul lunii Comisia Europeana a avertizat Romania asupra unor ”masuri imediate si decisive” daca parlamentul voteaza respectivele modificari.

Raspunzand marti unei intrebari adresate de un jurnalist, purtatorul de cuvant comunitar a spus: ”Daca intrebarea dumneavoastra se refera la masuri imediate si decisive in cazul pe care l-ati mentionat, raspunsul este ”da”. Da, se va intampla”. El nu a mentionat insa in ce ar consta masurile despre care a vorbit.

Potrivit agentiei dpa, o posibilitate ar fi lansarea unei proceduri de infringement, a carei etapa finala ar putea fi sesizarea de catre Comisia Europeana a Curtii de Justitie a UE. O alta posibilitate ar fi activarea articolului 7, masura deja luata impotriva Ungariei si Poloniei. Activarea articolului 7 poate implica suspendarea dreptului de vot al unui stat in Consiliul UE, dar cu conditia ca toate celelalte state membre sa fie de acord cu o asemenea sanctiune.