Loading...
Completul care judeca procesul lui Dragnea va fi schimbat! Decizia Curtii Constitutionale – Circul Politic

Completul care judeca procesul lui Dragnea va fi schimbat! Decizia Curtii Constitutionale

Completul care judeca apelul lui Liviu Dragnea in dosarul in care liderul PSD a fost condamnat in prima instanta, la trei ani si jumatate de inchisoare cu executare va fi schimbat. La fel si cel care il judeca pe seful senatului, Calin Popescu-Tariceanu. Si asta din dispozitia Curtii Constitutionale, care a admis miercuri ca intre Parlament si inalta Curte de Casatie exista un conflict juridic.

Premierul Viorica Dancila a sesizat ca instanta suprema nu a aplicat noua lege de organizare judiciara, adoptata de majoritatea PSD-ALDE in vara. In favoarea Guvernului, a pledat fostul judecator Toni Grebla, la randul sau, judecat de completul de 5 magistrati, pentru acuzatii de coruptie.

Curtea Constitutionala i-a dat dreptate premierului Viorica Dancila si a stabilit ca intre Parlament si Inalta Curte de Casatie exista un conflict juridic de natura constitutionala. Asta dupa ce colegiul de conducere al instantei supreme a decis ca fiecare complet de 5 judecatori, inclusiv cel care il judeca pe Liviu Dragnea trebuiau trase la sorti inca din iulie, cand legea de organizare judiciara a fost modificata.

Iar de argumentatie in fata Curtii Constitutionale s-a ocupat fostul judecator CCR Toni Grebla, devenit de curand secretar general al Guvernului.

Fiecare complet de cinci a fost compus la inceputul anului. Patru dintre judecatori au fost trasi la sorti, iar presedinte era de drept unul dintre sefii curtii. Or tocmai asta sustin guvernul si parlamentul – ca toti magistratii ar fi trebuit trasi la sorti.

Cristina Tarcea, președinte iCCJ: ”Colegiului de conducere i se imputa ca a amanat nejustificat intrarea in vigoare a legii. FALS. Colegiul a aplicat legea.” Sefa inaltei Curti de Casatie a subliniat in pledoaria sa ca desi guvernul sustine ca instanta suprema nu ar fi respectat de patru ani legea de constituire a completelor de cinci, pana acum nimeni nu a contestat oficial acest lucru. Cu o singura exceptie: liderul PSD a criticat compunerea instanței de apel din procesul sau la instanta de contencios administrativ. Cristina Tarcea: ”Pana in toamna asta nu am auzit pe nimeni sa vorbeasca ca sunt nelegal constituite completele de 5.” Decizia de schimbare a fiecarui complet de cinci judecatori se va aplica in toate dosarele, insa cel mai probabil dupa motivarea deciziei de catre CCR.

Completul care judeca procesul lui Dragnea va fi schimbat! Decizia Curtii Constitutionale was last modified: noiembrie 7th, 2018 by Radu Anghel
Sa raspandim circul prin sat...
spre

Share Page

Close