Completul care judeca procesul lui Dragnea va fi schimbat! Decizia Curtii Constitutionale

301

Completul care judeca apelul lui Liviu Dragnea in dosarul in care liderul PSD a fost condamnat in prima instanta, la trei ani si jumatate de inchisoare cu executare va fi schimbat. La fel si cel care il judeca pe seful senatului, Calin Popescu-Tariceanu. Si asta din dispozitia Curtii Constitutionale, care a admis miercuri ca intre Parlament si inalta Curte de Casatie exista un conflict juridic.

Premierul Viorica Dancila a sesizat ca instanta suprema nu a aplicat noua lege de organizare judiciara, adoptata de majoritatea PSD-ALDE in vara. In favoarea Guvernului, a pledat fostul judecator Toni Grebla, la randul sau, judecat de completul de 5 magistrati, pentru acuzatii de coruptie.

Curtea Constitutionala i-a dat dreptate premierului Viorica Dancila si a stabilit ca intre Parlament si Inalta Curte de Casatie exista un conflict juridic de natura constitutionala. Asta dupa ce colegiul de conducere al instantei supreme a decis ca fiecare complet de 5 judecatori, inclusiv cel care il judeca pe Liviu Dragnea trebuiau trase la sorti inca din iulie, cand legea de organizare judiciara a fost modificata.

Iar de argumentatie in fata Curtii Constitutionale s-a ocupat fostul judecator CCR Toni Grebla, devenit de curand secretar general al Guvernului.

Fiecare complet de cinci a fost compus la inceputul anului. Patru dintre judecatori au fost trasi la sorti, iar presedinte era de drept unul dintre sefii curtii. Or tocmai asta sustin guvernul si parlamentul – ca toti magistratii ar fi trebuit trasi la sorti.

Cristina Tarcea, președinte iCCJ: ”Colegiului de conducere i se imputa ca a amanat nejustificat intrarea in vigoare a legii. FALS. Colegiul a aplicat legea.” Sefa inaltei Curti de Casatie a subliniat in pledoaria sa ca desi guvernul sustine ca instanta suprema nu ar fi respectat de patru ani legea de constituire a completelor de cinci, pana acum nimeni nu a contestat oficial acest lucru. Cu o singura exceptie: liderul PSD a criticat compunerea instanței de apel din procesul sau la instanta de contencios administrativ. Cristina Tarcea: ”Pana in toamna asta nu am auzit pe nimeni sa vorbeasca ca sunt nelegal constituite completele de 5.” Decizia de schimbare a fiecarui complet de cinci judecatori se va aplica in toate dosarele, insa cel mai probabil dupa motivarea deciziei de catre CCR.

ABONEAZA-TE LA NEWTV! Corect, Independent, Curajos