Coordonatorul jandarmilor care au „macelarit” protestatarii din Piata Victoriei nu are nicio remuscare! „Nu am ce sa imi reprosez! Interventia a fost la momentul oportun”

320

Maiorul Laurentiu Cazan, care a coordonat actiunea jandarmilor la protestul din 10 august din Piata Victoriei, a declarat joi ca nu are ce sa isi reproseze din punct de vedere tactic si organizatoric, precizand ca interventia fortelor de ordine la miting a fost luata ”la momentul oportun”.

Intrebat la TVR 1 daca a fost doar „pe hartie” comandantul actiunii din Piata Victoriei, Laurentiu Cazan a spus: „Sunt militar de cariera, am 12 ani vechime, sunt adjunct al directorului general pentru ordine publica in Municipiul Bucuresti. In ultimul an, toate misiunile cu grad ridicat de risc, indiferent de felul acestora, au fost coordonate si conduse de mine”.

El a precizat ca la protestul din Piata Victoriei din 10 august masurile au fost o reactie la cresterea gradului de violenta asupra fortelor de ordine din partea unor protestatari.

„Din punct de vedere tactic si (…) organizatoric nu am ce sa imi reprosez, pentru ca eu consider ca momentul interventiei a fost ales la momentul oportun. Nu am plecat pe ideea preconceputa ca trebuie sa evacuam piata, ca trebuie sa gazam oamenii, asa cum s-a precizat. (…) Noi am avut o reactie normala si fireasca ca urmare a cresterii gradului de violenta impotriva noastra, ca urmare a actiunilor lor directe impotriva cordoanelor de blocare, ei voiau efectiv sa rupa acel dispozitiv. Momentul declansator a fost cel in care am avut violente impotriva echipelor de interventie ale Politiei si dispozitivelor noastre”, a aratat Laurentiu Cazan.

Intrebat cine este in spatele acestor grupuri de protestatari care au atacat jandarmii, Laurentiu Cazan a raspuns ca este sigur ca acest lucru va reiesi „din verificarile care vor fi facute ulterior”. „Pareau a fi organizate ca mobilitate”, a spus el.

In ceea ce priveste interventia jandarmilor din Piata Victoriei, Laurentiu Cazan a spus ca o considera oportuna.

„Nimeni nu e perfect (…) Eu consider ca a fost oportuna, a fost (…) exact atunci cand a trebuit sa fie. Iar (…) daca au fost punctual aspecte cu o violenta exacerbata (…) eu, personal, in calitate de comandant al actiunii, imi cer scuze fata de toti cei care au avut de suferit in mod gratuit pe timpul interventiei noastre. Dar, totodata, aduc in atentie urmatorul aspect. Chiar daca nu ati auzit acele somatii legale, chiar daca nu stiti ce reprezinta acele semnate luminoase si acustice din partea noastra, in momentul in care vedeti o actiune a Jandarmeriei si vedeti ca lucrurile au degenerat pe momentul respectiv, parasiti zona”, a transmis Laurentiu Cazan.

Totodata, chestionat daca s-a gandit sa isi dea demisia, Laurentiu Cazan a precizat: „De fiecare data imi analizez modul de actiune, de fiecare data ma gandesc daca toate masurile pe care le-am dispus la fata locului au fost suficiente si de fiecare data am in atentie si rezultatul daca nu as fi facut asemenea actiuni (…) E o intrebare la care va spun sincer mi-as dori sa nu va raspund (…) Sunt aspecte care tin de mine pur si simplu. Am in calcul toate variantele (…) Nu am luat o decizie in acest sens, dar ma gandesc la toate variantele. Nu simt nicio presiune (…) Nu am avut presiuni asupra mea din partea nimanui”.

Sursa: Agerpres

ABONEAZA-TE LA NEWTV! Corect, Independent, Curajos