Coordonatorul olimpicilor la matematica o desfiinteaza pe Dancila: „Cred ca nu numai ca putea sa dea meditatii la mate, dar putea fi un cercetator de varf in domeniu. Cei care nu au admis-o la treapta a doua au scapat un geniu!”

1154

Radu Gologan, profesor la Universitatea Politehnica Bucuresti si coordonator al olimpicilor la matematica, comenteaza cu ironie raspunsul dat de Viorica Dancila in privinta modului prin care se calculeaza raza cercului.

„Mi-am adus aminte de eseul minunat ce circula in anii 70 printre studentii cu un pic de mate in educatie; il numeam: tzaca paka, dar nu morisca fotbalistica a Barcelonei. O persoana cu functii la cfr e intrebata de ce rotile trenului fac ‘tzaca paka’. Nu poate raspunde ca activist, pus director, si il intreaba pe matematicianul (satul de idiotii pusi de partid in functii, fost student la mate).

Raspunsul: rotile sunt rotunde (si greu pot face tzaca paka, asadar e o defectiune undeva) si cum aria e (veorica a gresit) pi ori R patrat. Credeti ca aici pi face tzaca paka? Nu poate, e prea vechi in istoria matematicii si Arhimede iubea formele pefecte, fara tzaka paca. R poate face tzaca paka? Nu, e o litera oarecum rotunda (acum e si mai rotunda cu internetul). Ce ramane? Patratul. E clar. El face tzaca paka.

Doamna, cu raspunsul dansei a eliminat o conditie. Felicitari! Cred ca nu numai ca putea sa dea meditatii la mate, dar putea fi un cercetator de varf in domeniu. Cei care nu au admis-o la treapta a doua au scapat un geniu!”, a scris Gologan pe Facebook.

Viorica Dancila a dat un raspuns gresit, marti seara, in momentul in care a fost intrebata cum se calculeaza aria cercului. Ea s-a laudat, luni, ca a dat meditatii la matematica.

„Ati dat meditatii la matematica. Cum se calculeaza aria cercului, daca ne puteti spune”, a intrebat o jurnalista.

„Raza la patrat”, a raspuns Dancila sigura pe ea.

„Este Pi ori raza la patrat”, a corectat-o jurnalista.

„Da, Pi ori raza la patrat. Am dat meditatii la matematica si credeti-ma ca am putea daca aveti timpul liber sa veniti alaturi si sa vedem cine stie matematica. Eu sunt inginer si toti inginerii fac pana in anul 3 matematica si am terminat cu media 9. Bine, pentru unii li se pare o medie mica. Daca vreti sa vorbim despre matematica, va stau la dispozitie dupa aceasta conferinta”, a incercat Dancila sa impresioneze.

ABONEAZA-TE LA NEWTV! Corect, Independent, Curajos