Corina Cretu, iesire fara precedent la adresa Executivului de incompetenti condus de Dragnea si Dancila: Nu mai accept insultele Guvernului roman!

178

Comisarul european Corina Cretu a declarat, luni, la Bruxelles, vizibil iritata, ca nu mai accepta ”insulte” din partea Guvernului roman fata de munca pe care o face, subliniind ca la Comisia Europeana se fac ”eforturi supraomenesti” pentru a evita dezangajarile de fonduri pentru Romania, insa fara proiecte nu se poate finanta.

”Este datoria mea ca si comisar european pentru politica regionala sa avertizez in toate statele membre, deci implicit si in Romania despre riscul pierderii sau dezangajarilor de fonduri si mai ales in domeniul infrastructurii, avand in vedere ca sunt lucrari complexe, care dureaza ani de zile, trebuie sa imi fac datoria si sa spun ca atunci cand o tara risca sa-si piarda sansa la dezvoltare pentru generatii intregi”, a afirmat Corina Cretu, intr-o conferinta de presa la Bruxelles sustinuta impreuna cu presedintele Comitetului Regiunilor, Karl-Heinz Lambertz.

Ea a precizat ca, de cand a venit comisar european pentru politica regionala, a incercat sa ajute in privinta ratei de absorbtie pentru regiunile mai putin dezvoltate.

”In cazul Romaniei, am facut eforturi extraordinare, in sensul ca am fazat foarte multe proiecte in valoare de 3 miliarde de euro. Practic, am degrevat bugetul national de 3 miliarde de euro, bani care ar fi fost pierduti. Am ajuns la o rata de absorbtie pentru perioada 2007-2013 de peste 90%, in conditiile in care in 2014 am preluat-o de la sub 50%. Am aprobat proiecte retrospective, adica proiecte realizate dar pentru care statul roman platea credite BEI si BERD, am preluat salariile tuturor lucratorilor pe fonduri europene. S-au pierdut 2 miliarde de euro din pacate in domeniul cel mai vulnerabil si cel mai necesar pentru Romania, acela al transporturilor”, a continuat Corina Cretu.

”Pentru perioada 2014-2020 facem eforturi supraomenesti sa evitam dezangajarile de fonduri”, a subliniat comisarul european.

Cretu a precizat ca, la inceputul anului 2018, riscul de pierdere era de 800 milioane de euro, dar lucreaza cu autoritatile romane pentru a minimiza aceste pierderi, care sunt pe POR.

”Pe Infrastructura nu exista deocamdata risc de pierderi pentru anul acesta, tocmai pentru ca avem proiecte fazate, proiecte care nu au fost terminate la timp, dar care consuma din aceasta perioada de programare si vor fi terminate. si aceste proiecte fazate vor fi terminate si avem nevoie de proiecte noi, mature. Nu inteleg aceasta tensiune care s-a creat intre mine si guvern spunand lucrurilor pe nume. Avem bani la Bruxelles pentru proiecte de infrastructura, nu avem proiecte”, a explicat ea.

Corina Cretu a mentionat ca autostrada Targu Mures – Iasi este o prioritate a Comisiei Europene.

”O spun cu toata sinceritatea de pe podiumul Comisiei Europene: avem nevoie de a completa proiectele de infrastructura care conecteaza Europa, mai ales Republica Moldova, Moldova de Europa Centrala si de Est. Avem bani pentru studii de fezabilitate, nu avem nicio solicitare. (…) Din pacate, am vazut ca, in sedinta de Guvern, Guvernul a anuntat ca doreste sa faca aceasta autostrada pe sistemul parteneriat public-privat. Specialistii nostri nu sunt confortabili cu aceasta abordare, pentru ca inseamna o deprioritizare a investitiei”, a continuat comisarul european.

Cretu a precizat ca, la ora actuala, La Comisia European este in analiza un singur proiect major: metroul Otopeni-Gara de Nord.

”Autoritatile romane au solicitat schimbarea programului de infrastructura mare. Dansii ne-au dat niste deadline-uri care au fost deja depasite cu mult. (…) Din partea noastra exista toata disponibilitatea, dar atata vreme cat nu avem proiecte nu avem ce analiza si nu avem deci ce finanta. Mai simplu de atat nu vad”, a afirmat ea.

In final, comisarul european a spus raspicat: ”Chiar vreau sa va anunt public ca nu mai accept insultele din partea Guvernului Romaniei fata de munca pe care o fac”.

Sursa: News.ro.