Corlățean: Tezaurul României trebuie să revină de la Moscova

266

”Unul dintre obiectivele importante, s-a tot discutat – mai mult sau mai puțin informat în ultimele săptămâni – , este tezaurul României de la Moscova. Și vreau s-o mai spun încă o dată foarte clar, și asta pentru că în MAE, în tinerețe, am fost unul din cei care au gestionat, împreună cu o altă colegă distinsă, dosarul tezaurului României de la Moscova. Știm foarte bine, și diplomații și ambasadorii români știu foarte bine, este un lucru care nu are cum să dispară din gena diplomatică românească. S-a transferat acest lucru, dorința legitimă ca tezaurul României de la Moscova să revină în România, s-a transferat de la o generație la alta a diplomaților români”, a declarat Titus Corlățean, la conferința ”Supraviețuire prin diplomație”, ocazionată de aniversarea a 150 de ani de diplomaţie românească.

Șeful diplomației a amintit recenta reuniune a co-președinților Comisiei româno-ruse care se ocupă și cu problema tezaurului, o întâlnire care a avut loc după ani în care nu s-a întâmplat nimic în acest sens.

”O spun foarte clar, public: Tezaurul României trebuie să revină în România și este o datorie de onoare a noastră, a celor cu experiență, a celor mai tineri de a folosi toate pârghiile, inteligent, pentru a putea avansa și a putea promova. Și nu întâmplător vă spun acest lucru, pentru că într-un context politic intern învolburat și în relațiile bilaterale pigmentate cu niște episoade care ne-au mai complicat dialogul, cu un raport important adoptat de Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei la Strasbourg, care a inclus și un amendament privind tezaurul României de la Moscova, după atâția ani în care nu s-a întâmplat mare lucru, a avut loc o întâlnire. A avut loc o întâlnire a copreședinților român și rus ai Comisiei româno-ruse. Poate cu mai multă discreție, și este bine să fie așa, cel puțin în acest stadiu”, a subliniat Titus Corlățean.

Ministrul de externe s-a referit și la întâlnirea co-secretarilor, prilej cu care ”am avut satisfacția să primim răspuns la demersurile pe care le-am făcut”, a punctat Corlățean.

La 2 octombrie, plenul Adunării Parlamentare a Consiliului Europei a adoptat Raportul privind îndeplinirea obligaţiilor și angajamentelor Federaţiei Ruse faţă de Consiliul Europei, care cuprinde și un amendament al parlamentarilor români privind continuarea negocierilor bilaterale ”în vederea identificării unei soluții viabile menite să conducă la returnarea, prin negociere directă, a bunurilor culturale și a altor proprietăți către țările vizate, inclusiv a Tezaurului României, temporar transferat la Moscova, în timpul Primului Război Mondial”.

MAE preciza, după vot, că îndemnul Consiliului Europei de continuare a eforturilor în plan bilateral privind restituirea tezaurului românesc de către Rusia vine în întâmpinarea demersurilor României în acest sens.

Recent, Titus Corlăţean a declarat, la Antena 3, că recuperarea tezaurului rămâne o prioritate pentru Ministerul de Externe, iar realizarea obiectivului depinde și de un ”dialog politic funcţional” cu Rusia.

În replică, la 29 octombrie, fostul ministrul de externe, Cristian Diaconescu, scria, pe blogul său, că ”tezaurul României a redevenit o temă de campanie electorală. Ori de câte ori se produce o schimbare la vârful diplomației române, apar din păcate și reprezentațiile de bărbăție și înțelepciune de la care protagoniștii așteaptă beneficii de percepție”.

”A spune astăzi că ‘șansele (de recuperare) depind de felul în care vom ști să construim o relație politică funcțională, pentru că un astfel de subiect poate avea o evoluție pozitivă în măsura în care ai un dialog politic’ mi se pare cel puțin redundant dacă nu cumva la fel de puțin serios precum  ‘a saluta cu entuziasm’ de la București realizările poliției metropolitane londoneze în lupta cu hoții de buzunare proveniți din România”, mai scria consilierul prezidențial.

Totodată, Cristian Diaconescu mai nota că ”șansele de reușită într-un astfel de demers nu țin câtuși de puțin de nivelul relației politice cu Federația Rusă, cât de determinarea cu care România își exercită, într-o formă sau alta, dreptul de a-și recupera tezaurul”.

ABONEAZA-TE LA NEWTV! Corect, Independent, Curajos