Cozmin Gusa: „Ponta si-a ales un drum PERICULOS, cel catre zona euroasiatica, prin filiera banilor negri ai lui Erdogan. Jocul sau e disperat, vrea sa fie mentionat ca un aparator al autocratiilor!”

428

„Europa a devenit cu acte o zonă a războiului!”. O spune Cozmin Guşă, într-o intervenţie telefonică la emisiunea „Prime Time News”, de la Realitatea TV. Afirmaţia consultantului politic vine în contextul rezultatului referendumului din Turcia, în urma căruia preşedintele Erdogan va avea puteri sporite.

Poziția oamenilor politici de la noi față de rezultatul referendumului din Turcia reflectă incapacitatea statului român de a mai exista în jocurile geopolitice globale sau regionale, consideră Cozmin Gușă, anunta stiripesurse.ro.

”Este o măsură a pierderii potențialului nostru de negociere din cauza poziționării foarte slabe în NATO și în UE. Liderii noștri nu fac altceva decât să ia forma vasului în care se scurg. Nu are rost să ne așteptăm la vreo poziție. Asta reflectă lipsa de potențial pe care am suferit-o din momentul negocierilor pentru integrarea euroatlantică și apoi de ficare dată când n-am avut nicio poziție care să conteze, care să pună capitalul de influență național pe o masă de negociere”, a declarat consultantul politic.

Având statutul de dublă-frontieră a NATO și a UE, România ar fi mai mult decât necesar să discute, susține Cozmin Gușă, întrucât ceea ce se întâmplă în Turcia pune în pericol ordinea regională și chiar pe cea globală.

 

”Turcia este asemenea unui Nod Gordian pentru care nu există niciun Alexandru cel Mare care să-l taie cu sabia, pentru că la această situație au contribuit și cei din zona euroatlantică, și cei din zona euroasiatică”, a afirmat consultantul politic.

Fiind o zonă de trecere care nu aparține arealului euroatlantic, dar care nici nu poate fi asimilată euroasiatismului, Turcia a fost un teren de încercare în care liderii de la est și de la vest, simbolizați de Putin și de Trump azi, au încercat să folosească dorința bolnavă de putere a unui Erdogan pentru a încurca treburile din punct de vedere geopolitc, a subliniat Cozmin Gușă.

 

Aceștia ”au închis ochii la toate excesele împotriva democrației, la devalizăriie economice ale bugetului Turciei, la toate încălcările drepturilor omului săvârșite în Turcia într-un mod excesiv de către Erdogan”, a completat consultantul politic.

Uniunea Europeană, cea care a pus mare preț pe respectarea drepturilor omului, are vina cea mai mare, susține Cozmin Gușă, adăugând că ”nici în Rusia nu se respectă drepturile omului, așa că nu ne putem aștepta ca tocmai rușii și Putin să-l critice pe Erdogan”.

 

Fariseismul lumii civilizate a generat această putere maximală a lui Erdogan; nimeni nu a taxat pseudopuciul de anul trecut pe care Erdogan și l-a regizat ca să poată să-și anihileze toți adversarii, a afirmat consultantul politic.

”Îngrijorarea este maximă, pentru că Turcia are un arsenal nuclear puternic pe propriul teritoriu, pe care-l negociază, deși nu-i aparține, și care, aparținând blocului NATO, poate fi oricând oferit drept ofrandă blocului euroasiatic”, a subliniat Cozmin Gușă.

 

Consultantul politic atrage atenția că regiunea noastră nu mai este sigură din punct de vedere militar.

”Dacă ne uitam de la depărtare la atentate, acum trebuie să ne uităm în proxima vecinătate, pentru că vor veni în prim-plan conflicte puternice”, a explicat acesta.

 

Politicienii au datoria să realizeze celule de urgență pentru situația din Turcia, nicidecum s-o ignore, iar politicienii noștri trebuie să citească modificările pe care Erdogan vrea să le aducă în Constituția Turciei ca să-și dea seama cât de mare este pericolul, a mai precizat Gușă.

”Europa era o zonă a păcii, dar a devenit o zonă a războiului, emergent din zona Turciei, cu un epicentru foarte aproape de zona noastră. Conflictul ardent al momentului se va muta în zona noastră”, a menționat consultantul politic.

 

Vedem lideri avizi fie de legitimitate – Donald Trump -, fie de reinstalare – Vladimir Putin -, fie într-o zonă medicală periuloasă – ca Erdogan, cu o țară scindată -, explică Gușă. Marea surpriză la referendumul din Turcia a fost sfidarea votului. ”A fost nevoie, probabil, de fraude, după cum ne spun organizațiile internaționale, pentru ca acest refrendum să treacă la linie. Ne putem imagina la ce excese din punct de vedere antidemocratic se va recurge”, a completat consultantul politic.

 

Dacă Victor Ponta ar fi fost și acum prim-ministru s-ar fi întâmplat ce s-a întâmplat în domeniul energetic, unde România a fost făcuta praf sub Ponta, este de părere Cozmin Gușă. ”Iresponsabilitatea lui s-a văzut și în această dimineață, prin mesajul publicat pe Facebook. Face intenționat. Și-a ales un drum, cel către zona eruoasiatică, prin filiera banilor negri ai lui Erdogan din Turcia. Jocul său este disperat. Vrea să fie menționat ca un apărător al autocrațiilor; nu are altă soluție în viața politică”, a mai afirmat consultantul politic.

ABONEAZA-TE LA NEWTV! Corect, Independent, Curajos