Crin Antonescu se prabuseste in sondaje! Ponta si Basescu au crescut spectaculos!

743

Un sondaj realizat de IRES privind pereceptia publica asupra evolutiei politice arata ca din decembrie 2011 si pana in prezent candidatul USL la presedintie, Crin Antonescu a scazut dramatic in sondaje, in vreme ce copresedintele USL, Victor Ponta a crescut cu 16 procente, pana la 24%! Jocul de-a suspendarea i-a adus si lui Traian Basescu inca patru procente in preferintele populatiei si a ajuns la egalitate cu Crin Antonescu, la 17%.

 

Interpretarea IRES

Comparativ cu sfarsitul anului 2011, creste semnificativ proportia respondentilor care declara ca sunt interesati de ceea ce se intampla in politica romaneasca mult (de la 40% la 54%), in acelasi timp scazand cu 10 procente proportia celor care declara ca nu sunt interesati deloc, la 17%. De asemenea, creste proportia celor care se considera informati privind politica, de la 56% la 64%.

In 2012 sunt mai numerosi cei care declara ca au un partid politic preferat (crestere de 8%). In cazul USL se inregistreaza o crestere de 16 procente in cazul mentiunilor pentru partidul preferat al respondentilor;

Creste si numarul respondentilor care spun ca au un om politic preferat, de la 26% la 37%. In 2012, Crin Antonescu este inlocuit in topul politicienilor preferati de catre Victor Ponta (24% dintre mentiuni), Traian Basescu ocupand in continuare locul 2 si beneficiind de o crestere de 3%. Crin Antonescu ocupa acum locul 3, cu 17%, urmat fiind de Dan Diaconescu (11%).

Pe parcursul anului 2012, a crescut proportia celor care declara ca au urmarit sondaje de opinie in ultimii ani, de la 62% in decembrie 2011 la 72% in septembrie 2012. In decembrie 2011, respondentii estimau in proportie de 40% ca urmatoarele alegeri parlamentare vor fi castigate de o coalitie formta in jurul PDL, in timp ce 35% considerau ca acestea vor fi castigate de USL. In septembrie 2012, in schimb, castigatoare este vazuta USL de catre 62% dintre intervievati, PDL intrunind 24% dintre mentiuni.

Comparativ cu decembrie 2011, proportia celor care declara ca ar vota un partid nou creste cu aproximativ 5%.

Evaluarile respondentilor privind evolutia PDL in sondaje tind sa fie pozitive in proportie mai ridicata in 2012, comparativ cu 2011; astfel, creste cu 7% proportia

celor care considera ca acest partid va creste in sondaje, scazand proportia celor care considera ca va scadea cu 8%.

In cazul USL, insa, lucrurile stau invers: creste cu 12% proportia celor care estimeaza ca aceasta alianta politica va scadea in sondaje, desi procentul celor care cred ca USL va castiga alegerile detasat este la un nivel destul de ridicat.

In cazul PP-DD, scade proportia celor care nu vor sa se pronunte privind evolutia sa in sondaje, crescand in acelasi timp proportia celor care cred ca acest partid va evolua pozitiv cu 10 procente. Creste, in acest context, si proportia respondentilor care considera ca PP-DD va intra in Parlament, cu 5 procente.

 

ABONEAZA-TE LA NEWTV! Corect, Independent, Curajos