Cristian Preda: Obiectivul meu este ca, la sfarsitul lui 2014, sa-l trimitem pe Traian Basescu la pensie!

630

1predaEuroparlamentarul PDL Cristian Preda a declarat ca obiectivul lui este ca, la sfarsitul lui 2014, Basescu sa fie trimis la pensie.

Intrebat cum poate modifica PDL mesajul de „adio” al lui Traian Basescu , Cristian Preda a spus ca exista doua variante.

„Partidul ar putea reactiona spunand la randul sau „adio” sau se va gasi o cale de „reevaluare”, cum zice Traian Basescu. Cea mai nefericita situatie, din punctul meu de vedere, ar fi cea care ar duce la divizarea electoratului de centru-dreapta in votanti PDL si votanti Traian Basescu. Asta ar putea da si un total mai mic decat scorul din decembrie. Intr-adevar, nu e exclus ca o parte dintre simpatizanti, deceptionati de „divort”, sa nu mai mearga spre nici una dintre tabere. Reconcilierea ar fi mai utila si pentru PDL, si pentru Traian Basescu”, a spus Preda.

Europarlamentarul a aratat ca reconcilierea s-ar putea produce pe baza „unor proiecte politice agreate de ambele parti, pentru ca nu este vorba despre un mariaj, despre o chestiune sentimentala. Probabil ca cel mai important proiect este cel al revizuirii Constitutiei”.

„PDL si Basescu ar putea, pe de alta parte, sa caute impreuna un prezidentiabil, folosindu-se de experienta politica a actualului presedinte. Ar fi, de altfel, ridicol sa avem un candidat sustinut de PDL si altul sustinut de presedinte. Cum exista si posibilitatea unor alegeri pentru institutiile regionale, daca aceste unitati administrative vor fi introduse in Constitutie, va aparea un alt proiect in care PDL si Traian Basescu ar face mai bine sa colaboreze, decat sa fie adversari”, a adaugat Preda.

In ceea ce priveste organizarea de alegeri interne pentru desemnarea prezidentiabilului, Preda a aratat ca i s-ar parea foarte firesc ca „un prezidentiabil deja anuntat – Mihai Razvan Ungureanu (MRU) – sa vina in PDL pentru a participa la aceasta competitie interna. Ar fi un castig pentru PDL, dar si pentru MRU”.

„As sustine o astfel de candidatura, dar daca el nu va dori sa vina in PDL, atunci reformistii vor trebui sa gaseasca o solutie. Nu pot sta in tribune”, a spus Preda.

Intrebat ce rol ar trebui sa joace Traian Basescu in contextul faramitarii dreptei autohtone, Preda a spus:

„Obiectivul meu este ca, la sfarsitul lui 2014, sa-l trimitem pe Traian Basescu la pensie! Dupa doua mandate grele, presedintele merita sa se retraga in liniste. Putem face asa ceva doar daca avem un prezidentiabil cu sanse de a castiga sau care, chiar daca nu castiga, sa poata fi un lider al dreptei, care sa-l scuteasca pe Traian Basescu de un nou efort dupa 2014. Presedintele a spus de mai multe ori ca s-ar retrage dupa ce isi termina mandatul. Evident ca nu o va face daca noi cedam in fata USL si daca la Cotroceni vom avea un reprezentant al USL, care se va baza pe actuala majoritate de 70 la suta din Parlament. In asemenea conditii, Basescu nu se va putea plimba prin Cismigiu. De aceea, ambitia PDL trebuie sa fie o constructie solida, care sa propulseze un presedinte de centru-dreapta, pentru echilibrarea actualei majoritati. Este vorba, in fond, despre distribuirea puterii. In democratie, trebuie sa ai in vedere blocarea monopolului de putere. Iata de ce azi e stupid sa faci opozitie la Traian Basescu, in conditiile in care el pare singurul care se poate opune majoritatii uriase din Parlament. Din punct de vedere institutional, opozitia pe care poate sa o faca Basescu e mult mai eficienta decat cea pe care o poate face PDL in Camere.”

Sursa: rtv.net

ABONEAZA-TE LA NEWTV! Corect, Independent, Curajos