Jurnalistul Cristian Tudor Popescu s-a declarat convins, joi seara, la Digi 24 ca PSD va recurge la violente pentru a pastra puterea, in cazul in care va pierde alegerile.

„Daca vor pierde alegerile nu vor ceda puterea in mod pasnic. Departmentul de Stat vorbeste despre violenta impotriva manifestantilor pasnici din Piata Victoriei”, a spus CTP, comentand amenintarile cu bataia lamsate de fostul deputat PSD Sebastian Ghita.

CTP s-a declarat convins ca si el apare pe lista neagra anunta de Liviu Dragnea cu cei care sunt „dusmani ai Romaniei”.

„Faptul ca suntem mentionati in raportul Departamentului de Stat ne califica drept tradatori de tara”, a mai spus CTP.

Raportul pe anul 2018 al Departamentului de stat al SUA privind depturile omului in Romania, prezentat de secretarul de stat american Mike Pompeo, dedica spatii ample, la mai multe capitole, reprimarii violentelor de la 10 august.

Violentele jandarmilor asupra protestatarilor la mitingul de la 10 august arata ca ”Guvernul de la Bucuresti nu a avut un mecanism eficient de investigare si pedepsire a abuzurilor, care au ramas nesanctionate”.

„Mai multe de 770 de persoane au depus plangeri penale care privesc incidentele violente din timpul protestelor de la 10 august, cand Jandarmeria a fost acuzata ca a folosit excesiv forta impotriva protestatarilor pasnici”, se arata in raport. Carmen Dan, ca ministru de interne, este mentionata ca a anuntat secretizarea raportului privind violentele si dupa solicitarea Parchetului General de declasificare a informatiilor.

Interventia violenta a fortelor de ordine de la 10 august este descrisa, de asemenea, si la capitolul referitor la libertatea de asociere din raportul Guvernului american. Este mentionata folosirea gazelor lacrimogene si a tunurilor cu apa care au ranit protestatari pasnici, inclusiv copii si batrani. Se precizeaza ca jandarmii au fost violenti si pe strazile adiacente Pietei Victoria, dupa dispersarea protestatarilor, chiar si asupra unor turisti israelieni. Sunt citate zeci de organizatii neguvernamentale care au condamnat interventia Jandarmeriei ca fiind mult disproportionata ca reactie la adresa celor mai multi protestatari.

In privinta presei, raportul enumera tratamentul separat pe care l-au aplicat Consiliul National al Audiovizualului (CNA) si Consiliul National de Combatere a Discriminarii (CNCD). Astfel, comportamentul lipsit de etica si de profesionalism in media controlata de oameni de afaceri si politicieni in relatie cu PSD au ramas nesanctionate, in vreme ce jurnalisti critici cu guvernul au fost amendati. Sunt pomenite amenzile aplicate lui Cristian Tudor Popescu si Cosmin Prelipceanu pentru remarcile la adresa coafurii premierului Viorica Dancila.