Croatia a aderat la Uniunea Europeana!

593

1croatiaCroatia a aderat la Uniunea Europeana. Zeci de mii de persoane au aclamat luni, la ora locala 0.00 (1.00, ora Romaniei), aderarea la Uniunea Europeana (UE) a tarii lor, dupa 22 de ani de la proclamarea independentei fata de fosta Iugoslavie.

„Bine ati venit in Uniunea Europeana”, a spus presedintele Comisiei Europene (CE) Jose Manuel Barroso multimii reunite la Zagreb, cu putin timp inainte ca „Oda bucuriei” a lui Beethoven – imnul UE – sa consacre integrarea Croatiei ca al 28-lea stat membru al blocului european.

„Este o noapte istorica. Ati redat Croatiei locul sau in inima Europei”, a declarat el.

In discursul sau, presedintele croat Ivo Josipovici si-a invitat compatriotii sa fie optimisti.

„Sa nu lasam norul crizei economice sa ne umbreasca optimismul. Criza este o provocare, o invitatie de a face ca maine sa fie o zi mai buna decat astazi”, a declarat el.

Pe cele trei scene ridicate in piata centrala din Zagreb, peste 700 de artisti, cantareti, muzicieni si dansatori au facut spectacol in fata unei multimi incantate. Festivitati similare au avut loc in orasele Split si Dubrovnik, precum si in Varazdin si Riejka.

Croatia este primul stat care se alatura UE de la aderarea, in 2007, a Romaniei si Bulgariei.

Croatia, care s-a alaturat UE la 1 iulie, are ca misiune protejarea a peste 1.300 de kilometri de frontiere terestre ale blocului european, cu Bosnia, Serbia si Muntenegru, o sarcina dificila intr-o regiune unde contrabanda si traficul de tot felul sunt un mod de viata.

Pentru a raspunde acestei provocari, Croatia a cheltuit zeci de milioane de euro pentru a achizitiona echipamente performante cu scopul de a supraveghea frontierele acestei tari care se afla pe „drumul Balcanilor” al traficului de droguri, arme si fiinte umane catre Europa occidentala.

Sursa: mediafax.ro

ABONEAZA-TE LA NEWTV! Corect, Independent, Curajos