Loading...
CSM îi dă dreptate lui Kovesi: ministrul Justiției din ograda PSD a călcat în picioare independența Justiției! | Circul Politic

CSM îi dă dreptate lui Kovesi: ministrul Justiției din ograda PSD a călcat în picioare independența Justiției!

Plenul Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) a admis, marti, sesizarea formulata de sefa Directiei Nationale Anticoruptie (DNA), privind declaratiile ministrului Justitiei, Tudorel Toader, in dosarul „Belina”.

Potrivit unor surse din CSM, citate de Agerpres, plenul a stabilit ca afirmatiile acestuia au afectat independenta sistemului judiciar. Sursele citate au aratat ca decizia a fost luata cu 9 voturi „pentru” si 7 „impotriva”.

In 26 septembrie, procurorul sef al DNA, Laura Codruta Kovesi, a solicitat CSM sa analizeze daca afirmatiile ministrului Justitiei referitoare la dosaru „Belina” sunt de natura sa afecteze independenta sistemului judiciar.

„In cursul zilei de 26 septembrie 2017, ministrul Justitiei, Tudorel Toader, a facut o serie de consideratii de natura juridica, in contextul unor intrebari ale reprezentantilor mass-media despre o cauza aflata in lucru la procurorii DNA, cunoscuta drept ‘dosarul Belina’. Astfel, ministrul Justitiei a afirmat, intre altele, ca legalitatea unei hotarari de guvern nu o verifica procurorii, ci judecatorii de contencios administrativ”, preciza DNA.

Potrivit sefei DNA, declaratiile ministrului Justitiei cu privire la o ancheta penala in curs, ar reprezenta o forma de imixtiune in activitatea procurorilor.

„Sub acest aspect, procurorul sef al DNA a solicitat CSM sa analizeze daca aceste afirmatii sunt de natura sa afecteze independenta sistemului judiciar, intrucat, prin declaratiile din data de 26 septembrie 2017, domnul ministru al Justitiei a indus ideea (…) ca activitatea procurorilor nu se desfasoara in limitele cadrului legal”, mai informa DNA.

Totodata, Laura Codruta Kovesi a apreciat ca „exprimarea publica a unui punct de vedere trebuie, in mod obligatoriu, sa respecte principiul responsabilitatii, deontologia profesionala si buna credinta”.

„Acreditarea ideii ca procurorii DNA nu investigheaza fapte ce reprezinta incalcari ale legii penale este de natura sa afecteze increderea opiniei publice in activitatea desfasurata de DNA. Preluarea afirmatiilor si de catre alte publicatii a contribuit la amplificarea acestor consecinte, cu afectarea independentei intregului sistem judiciar si manipularea opiniei publice”, a mai precizat sursa citata.

Totodata, DNA a facut referire si la problema de drept invocata in declaratiile ministrului Justitiei, precizand ca a fost transata in mod definitiv de catre Inalta Curte de Casatie si Justitie, care a stabilit ca fapta ministrului care promoveaza o hotarare de guvern avand ca obiect trecerea in mod nelegal a unui bun imobil din domeniul public al statului intr-o alta forma de proprietate publica, producand un avantaj patrimonial unei societati comerciale, constituie infractiunea de abuz in serviciu.

„In ceea ce priveste decizia Curtii Constitutionale a Romaniei nr. 68 din 27 februarie 2017, precizam ca aceasta este aplicabila unor acte normative de nivelul legilor si ordonantelor de urgenta, si nu actelor administrative emise prin hotarari de guvern”, se mai mentiona in comunicatul DNA.

Ministrul Justitiei, Tudorel Toader, a declarat ca legalitatea unei hotarari de guvern este verificata de judecatorul specializat in contencios administrativ, si nu de catre procuror.

„De principiu, hotararile de guvern sunt acte normative infralegale cum se spune, sub lege, in ierarhia actelor normative. Hotararile de guvern pot crea suspiciuni privind legalitatea. In aceasta ipoteza, ca e hotarare de guvern, ca este un ordin de ministru, verificarea legalitatii actelor normative infralegale se realizeaza de catre instanta de contencios administrativ. Stiti ca multe hotarari de guvern au fost atacate la instantele de contencios administrativ, spre a se verifica de catre judecator legalitatea unui act normativ inferior legii. Prin urmare, in opinia mea, legalitatea unei hotarari de guvern nu o verifica procurorul, ci o verifica judecatorul specializat in contencios administrativ”, a spus Toader, intrebat cum comenteaza decizia DNA de a ancheta emiterea unei hotarari de guvern in dosarul „Belina”.

Sursa: aktual24.ro

CSM îi dă dreptate lui Kovesi: ministrul Justiției din ograda PSD a călcat în picioare independența Justiției! was last modified: decembrie 20th, 2017 by Roman Samuel
Sa raspandim circul prin sat...
spre

Share Page

Close