Cu lideri precum Dragnea si Tariceanu, nici nu-i de mirare ca 90% dintre romani considera ca Parlamentul este institutia cea mai afectata de CORUPTIE!

571

Un sondaj de opinie realizat la comanda Institutului pentru Politici Publice arata ca aproape 90% dintre romani considera ca in Parlamentul este institutia cea mai afectata de cazuri de conflict de interese. 78% dintre romani spun ca conflictul de interese este act de coruptie, scrie aktual24.ro.

Potrivit datelor din sondaj, 78% dintre romani definesc ca act de coruptie cazurile de conflict de interese.

coruptie2

Potrivit sondajului, daca ar cunoaste un caz de conflict de interese, 53% dintre respondenti afirma ca ar comunica despre el persoanei sau institutiei abilitate.

„Dintre acestia, 48% s-ar adresa ANI sau DNA si tot 48% s-ar adresa conducerii institutiei. Dintre cei care nu ar sesiza cazul nimanui, spun ca nu ar face acest lucru pentru ca nu ar ajuta la nimic (32%), pentru ca acest lucru le-ar crea probleme (31%) sau pentru ca nu este responsabilitatea lor (22%)”, se arata in sondaj.

Aproape doua treimi dintre respondenti considera ca cele mai frecvente cazuri de conflicte de interese sunt intalnite in randul institutiilor de la nivel central (Guvern, Parlament, ministere, agentii), iar aproape o treime cred ca fenomenul este mai raspandit in randul institutiilor locale (primarii, consilii locale, consilii judetene).

Dintre institutiile evaluate nominal in cadrul cercetarii, cele in randul carora conflictul de interese este cel mai raspandit, in opinia respondentilor, sunt: Parlamentul (86%), Guvernul (85%) si Primariile (78%). La capatul clasamentului se afla scolile (34%), Biserica (37%) si mediul privat (40%).

Sondajul a fost realizat in perioada 10 — 24 martie, pe un esantion de 1.085 de subiecti de 18 ani si peste, fiind reprezentativ la nivelul populatiei adulte neinstitutionalizate din Romania. Marja de eroare este de +/-3%.

Cercetarea a fost realizata in cadrul proiectului „Identificarea timpurie si prevenirea conflictelor de interese in administratia publica locala”, implementat prin Programul de Cooperare Elvetiano-Roman.

ABONEAZA-TE LA NEWTV! Corect, Independent, Curajos