Cu mocirla pana in gat Basescu ameninta sistemul. Vrea sa faca acum ce nu a facut zece ani

576
Preşedintele PMP, Traian Băsescu, a declarat, sâmbătă, la lansarea candidaţilor partidului din Suceava pentru alegerile parlamentare că este pregătit să lupte încă zece ani cu adversarii politici.

”Asigur pe adversarii mei politici că am luptat cu ei zece ani, dar sunt gata să mai lupt zece şi, aşa cum spuneam la încheierea mandatului, am îngenunchiat sistemul, dar nu l-am învins şi sistemul trebuie învins şi pus la dispoziţia cetăţeanului”, a spus Băsescu.

”Este singura funcţie (cea de preşedinte al României – n.r.) din care ai radiografia sistemului şi înţelegi cum funcţionează statul. Înainte fusesem ministru, era o feliuţă, acolo, mică din ce înseamnă statul român, fusesem primar general, dar ca preşedinte am văzut această osatură a statului la lucru, chiar dacă nu am putut să o influenţez decât în foarte mică măsură şi pe zonele în care aveam atribuţiuni constituţionale”, a afirmat el.

Băsescu a vorbit despre ce înseamnă „sistemul”, aşa cum „l-a înţeles” timp de zece ani de mandat ca preşedinte al ţării, subliniind că toate statele ”au sistem, o coloană vertebrală”.

”Din această coloană vertebrală fac parte generali din serviciile de informaţii, generali din Ministerul Apărării, generali din Ministerul de Interne, profesori universitari, unii procurori, unii judecători, funcţionari din ministere şi agenţii care sunt veşnic pe posturile lor, în posturi-cheie. Aceste funcţii, permanente, bugetare, neafectate de alegeri, sunt cele care constituie coloana vertebrală a unui stat”, a arătat Băsescu, adăugând că politicienii nu fac parte din sistem, pentru că ”se schimbă la patru ani” sau ”îi mai ia DNA-ul şi nu prezintă interes pentru sistem”.

În opinia sa, pentru un stat este important dacă are un sistem ”devotat interesului naţional şi progresului ţării sau sieşi, cu prioritate”.

”O să vă spun ca om care ştie statul ăsta bine că sistemul din România lucrează în interes naţional când i se cere, când i se dau repere precise, ca de exemplu obiectiv de ţară unirea cu Republica Moldova. Sistemul va măcina în favoarea acestui obiectiv. (…) Când nu-i dai obiective, lucrează pentru el”, a susţinut Băsescu.

Potrivit liderului PMP, rolul omului politic este să dea obiective ”ferme, clare şi tangibile” sistemului.

”Să vedeţi ce face sistemul când nu are de lucru, când nu i se dau obiective. Păi, se fac doctori. E plin sistemul bugetar de doctori. De asta în sistem trebuie să fie şi generali, dar şi profesori universitari, în egală măsură, nu!? Pentru că aşa se înnobilează ei, făcându-se doctori. Sau ei folosesc oamenii politici şi te trezeşti că apare o iniţiativă legislativă cum primesc ei pensii speciale. Nu toată lumea primeşte pensii speciale, după cum bine ştiţi. Sistemul îşi promovează interesele prin oameni politici vremelnici şi ei rămân cu avantajele pentru totdeauna”, a arătat Băsescu.

El a admis că, la finalul mandatelor de preşedinte, a ştiut că ”sistemul nu e devotat interesului naţional”, dar această stare de fapt se poate schimba prin legislaţie, în Parlament, şi se iniţiază de Guvern, anunță Agerpres.

”Îmi pare rău că am avut, în cei zece ani de mandat, doar trei ani şi patru luni un Guvern care să nu-mi fi fost ostil, Guvernul Boc. În rest, am avut patru ani de Tăriceanu şi trei ani de Ponta, care mi-au mâncat zilele, m-au şi suspendat, dar nici eu nu i-am lăsat pe ei, aşa că nici lor nu le-a fost foarte uşor cu mine”, a spus Băsescu.

ABONEAZA-TE LA NEWTV! Corect, Independent, Curajos