Ministrul Energiei, Anton Anton, s-a facut de ras intr-un interviu acordat postului Radio Romania Actualitati. Incercand sa scape de o intrebare incomoda el a pretins ca nu o mai aude pe jurnalista. Tema discutiei era criza din energie. Dialogul intre realizatoarea emisiunii si ministru a decurs fara probleme pana in punctul in care a fost atins un subiect sensibil. Atunci, ministrul a incercat sa puna punct discutiei, sustinand ca nu mai aude ce e intrebat. Vezi ce a iesit.

Alexandra Andon, realizatoare emisiune: Ne-ati spus ca ne vom straduim ca eliminam taxa pe cifra de afaceri pentru companiile care produc pe baza de carbune, pentru ca deja certificatele de dioxid de carbon reprezinta 40% din costul de productie al energiei.
Ministru: Da, exact, pentru ca impovareaza ingrozitor.
Realizatoare emisiune: si nu se stia lucrul acesta in momentul in care a fost adoptata ordonanta?
Ministru (tacere): ….
Realizatoare emisiune (insista): Care introduce taxa de 2%.
Ministru (tacere):…
Realizatoare emisiune: Vom reveni. Ne mai auziti, domnule ministru?
Ministru: Saru’ mana! Nu va mai aud.
Realizatoare emisiune: Noi va auzim.
Ministru: Da, dar eu nu va mai aud. Saru’ mana!
Realizatoare emisiune (razand): Da, dar nu va mai aud…Va multumesc, domnule ministru!
Ministru: Da, saru’ mana!

Reamintim ca ministrul a anuntat joi, la Targu Jiu, ca ia in calcul eliminarea taxei de 2% din cifra de afaceri pentru companiile care produc energie pe baza de carbune. „Ne vom stradui sa eliminam taxa de 2% din cifra de afaceri pentru companiile care produc energie pe baza de carbune”, a spus Anton Anton. Acesta a spus ca este justificata eliminarea taxei in conditiile in care compania este obligata sa plateasca certificate de dioxid de carbon, care sunt foarte scumpe, si care reprezinta 40% din costul de productie al energiei pe baza de carbune.

Pentru Complexul Energetic Oltenia, societate care se afla oricum intr-o situatie financiara dificila, Ordonanta de Urgenta aprobata de Guvern, exact inainte de sarbatori, privind supra-taxarea mediului de afaceri si care prevede, printre altele, o taxa de 2% pe cifra de afaceri a companiilor energetice, a fost o mare lovitura.

in seara in care a fost aprobata, ministrul finantelor si Darius Valcov, consilierul premierului Dancila, au fost intrebati, la o conferinta de presa, exact despre modul in care va fi afectat Complexul Energetic Oltenia si despre situatia minerilor de acolo. Valcov nu a vrut sa raspunda ce se va intampla cu CE Oltenia si a pasat responsabilitatea la managementul companiei. Mai mult, in aceeasi conferinta de presa, au fost intrebati daca isi asuma responsabilitatea in cazul in care Ordonanta va produce efecte negative asupra economiei. Initial au refuzat sa raspunda. Abia dupa insistente, Teodorovici a spus ca da, avand in vedere ca a semnat actul normativ.