Cum a schimbat tehnologia de ultima ora agricultura in Romania!

439

Tehnologia a schimbat agricultura. Atrasi de aceste modificari, investitorii de pe piata de capital dezvolta afaceri in domeniu.

Eugen Voicu, specialist pe pietele financiare, impreuna cu un grup de antreprenori romani, a achizitionat, de la un investitor spaniol, o ferma in judetul Teleorman. In prezent, exploateaza o suprafata de 2.800 de hectare de teren, o parte fiind in proprietatea firmei pe care o detin, o alta parte fiind teren luat in arenda.

Noii proprietari au investit aproape 5,5 milioane de euro, in afacerea agricola, o parte importanta fiind alocata achizitiei de masini si utilaje fabricate dupa noile tehnologii, tractoare, semanatoare, combine, si un siloz. Cum s-a facut finantarea? Echipamente agricole in valoare de aproximativ doua milioane de euro au fost luate in leasing si un imprumut de 500.000 de euro a fost utilizat pentru achizitia unui siloz modern.

Tractoarele moderne sunt ghidate prin GPS. Tractoristul devine, astfel, operator, in sensul ca nu face decat sa supravegheze din cabina utilajului functionarea corecta a acestuia. Avantajul este ca tractorul, comandat online, poate lucra non-stop, adica si noaptea, cu aceeasi precizie, devierea de la traseul programat fiind de cel mult doi centimetri, spre deosebire de un tractorist care poate sa aiba o abatere de la traseu de 20-30 de centimetri.

Semanatoarea moderna poate cultiva pana la 200 de hectare pe zi, in functie de tipul culturii, si este tractata de un tractor performant. Combina moderna este multifunctionala, in sensul ca, in functie de utilajul adaugat, poate recolta diverse tipuri de culturi. De asemenea, procesul de recoltare se deruleaza mult mai rapid, stiindu-se faptul ca recoltarea trebuie facuta intr-un timp record, atunci cand exista o fereastra de oportunitate, pentru ca vremea nefavorabila sa nu compromita o parte din culturi.

Silozul modern, cu structura metalica, are o capacitate de stocare de 1.500 de tone. Un astfel de siloz are si un laborator propriu care monitorizeaza caracteristicile produsului insilozat, precum umiditatea s.a.

Dar, noile tehnologii sunt incurajate si de programele derulate prin atragerea de fonduri europene.

„Utilaje agricole moderne se pot achizitiona prin masura 4.1a, al carei scop este sprijinirea investitiilor in exploatatiile pomicole. Prin submasurile 16.1 si 16.1a se pot depune proiecte inovative in sectorul agroalimentar, inclusiv in sectorul pomicol. Fondurile europene pot finanta functionarea unei asociatii deja constituite si proiectele care devin eligibile pentru absorbtia de fonduri europene. Se urmareste, astfel, si se incurajeaza cooperarea dintre fermieri, organismele de cercetare, universitati, consultanti din sectorul agroalimentar, in vederea cresterii gradului de inovare. in schimb, beneficiarii fondurilor au obligatia de a disemina rezultatele obtinute”, precizeaza Florentina Tudor, director general Autoritatea de Management pentru Programul National de Dezvoltare Rurala.

Munca in agricultura se schimba. Devine computerizata, comandata online. Noile tehnologii sporesc productivitatea, si acest domeniu, multa vreme considerat rudimentar, devine tot mai atractiv.

„Robotii” agricoli atrag un nou tip de investitori, oamenii de afaceri cu costume si cravate.

Sursa: ct100.ro

ABONEAZA-TE LA NEWTV! Corect, Independent, Curajos