Cum se constituie Parlamentul nou ales?

606

Candidatii declarati alesi deputati sau senatori in urma scutinului de duminica vor primi certificatul doveditor al alegerii din partea birourilor electorale de circumscriptie unde se afla colegiul in care au candidat, acestia urmand sa fie validati in plenul Camerei din care vor face parte.

De asemenea, potrivit Legii 35/2008 pentru alegerea Camerei Deputatilor si a Senatului, Biroul Electoral va atesta atribuirea mandatelor de deputat organizatiilor cetatenilor apartinand minoritatilor nationale si va elibera certificatul doveditor deputatilor alesi.

BEC totalizeaza rezultatul national, pe baza proceselor-verbale primite de la birourile electorale, si transmite Autoritatii Electorale Permanente, dupa publicarea rezultatelor alegerilor in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, materialele necesare redactarii Cartii Albe a Alegerilor.

Potrivit prevederilor Constitutiei, parlamentarii sunt alesi pentru un mandat de 4 ani care se prelungeste, de drept, numai in stare de mobilizare, de razboi, de asediu sau de urgenta, pana la incetarea acestora.

Constitutia prevede ca mandatul Camerelor se prelungeste pana la intrunirea legala a noului Parlament. In aceasta perioada nu poate fi revizuita Constitutia si nu pot fi adoptate, modificate sau abrogate legi organice, iar proiectele de legi sau propunerile legislative inscrise pe ordinea de zi a Parlamentului precedent isi continua procedura in noul Parlament.

Senatul si Camera Deputatilor nou alese se intrunesc in locul, ziua si la ora stabilite prin decretul de convocare emis de presedintele Romaniei, in cel mult 20 de zile de la alegeri.

Senatul si Camera legal constituite aleg, fiecare, Biroul permanent.

Citeste Continuarea pe rtv.net!

ABONEAZA-TE LA NEWTV! Corect, Independent, Curajos